Alegeri la Universitatea de Vest din Timisoara! Cine este noul rector al UVT?

TIMISOARA. Membrii comunitatii Universitatii de Vest din Timisoara au reconfirmat in functia de rector pe prof. univ. dr. Marilen Pirtea, in urma unui proces de alegeri ce a luat sfarsit astazi, in urma validarii rezultatelor de catre Senatul UVT. Acesta se afla la finalul primului mandat si isi va continua activitatea la conducerea universitatii si pentru urmatorii patru ani (2016-2020).

Rezultatul este o confirmare a muncii mele si a echipei de management din partea comunitatii universitare si este o onoare sa-i pot reprezenta in continuare. Am propus colegilor un nou mandat pentru a duce la capat proiecte in desfasurare si a implementa altele noi, cu impact asupra infrastructurii Universitatii, mediului in care ne desfasuram activitatea. Vom continua cresterea calitatii procesului educational si a resurselor umane. Unversitatea se afla pe o pozitie onorabila in randul institutiilor de invatamant superior europene, dar mereu este loc de mai bine, astfel ca vom continua procesul de internationalizare, de aliniere la standarde inalte in educatie si cercetare. in prezent, institutia este foarte bine ancorata in realitatile mediului educational european si ne propunem o dezvoltare continua in acest sector”, spune rectorul UVT, prof. univ. dr. Marilen Pirtea.

marilen-pirtea

Printre strategiile care se doresc implementate in perioada urmatoare, rectorul UVT mentioneaza cresterea numarului de programe comune cu universitati din alte tari si de programe cu diploma dubla.

Parteneriatele cu universitatile de renume de peste granita se vor axa pe crearea de programe de studiu comune, imbogatind considerabil experienta studentilor nostri, dar si pentru atragerea de tineri din alte tari. Pe acelasi segment, vom lucra la atragerea de cercetatori din strainatate, doctoranzi, prin implementarea de linii doctorale in cotutela. Avem in lucru si un program de prevenire a abandonului scolar printr-un sistem de atentionare timpurie”, a adaugat prof. univ. dr. Marilen Pirtea.

Pentru comunitatea mai larga, cea a Timisoarei, se are in vedere initierea unui proiect in parteneriat cu autoritatile locale, sub titulatura de „Timisoara-oras universitar”. Scopul este identificarea si mobilizarea capacitatii de cazare disponibila in sistemul preuniversitar, pentru tinerii din alte localitati care doresc sa studieze la UVT. Impreuna cu autoritatile timisorene, se doreste si implementarea unei masuri prin care tinerii absolventi de Bacalaureat fara posibilitati financiare sa poata studia in Timisoara.

In ceea ce priveste deschiderea catre comunitate, Universitatea isi propune si largirea ofertei de cursuri in domeniul educatie pe tot parcursul vietii, prin crearea de programe specifice pentru varsta a treia. De asemenea, se are in vedere demararea unui proiect de anvergura, „Sustainable Lifestyle in Timisoara”, care sa trateze intr-o maniera interdisciplinara, prin contributia tuturor facultatilor din UVT, problema sustenabilitatii mediului in Timisoara.

„Put in Practice” este un alt proiect prin care se urmareste crearea celei mai mari retele de locuri de practica din Timisoara si vestul tarii pentru studenti si masteranzi. De asemenea, UVT va transforma orasul in capitala diasporei stiintifice romanesti, prin evenimentul organizat in aprilie 2016, „Diaspora in cercetarea stiintifica si invatamantul superior din Romania”. Evenimentul se afla sub inaltul Patronaj al Presedintelui Romaniei, este organizat in parteneriat cu UEFISCDI si Ministerul Educatiei Nationale si Cercetarii stiintifice si va reuni la Timisoara sute de specialisti romani plecati peste granita, cu scopul de a cauta solutii la problemele Romaniei. in plus, UVT va aduce in mijlocul comunitatii timisorene pe Jose Manuel Barroso, Presedinte al Comisiei Europene pentru o perioada de 10 ani. Institutia il va primi in randurile sale acordandu-i distinctia de Doctor Honoris Causa, la sfarsitul lunii ianuarie 2016.

Noul mandat la conducerea Universitatii va demara incepand cu luna martie, atunci stabilindu-se si componenta echipei de management, cuvantul cheie fiind performanta si inovare.

In alegerea echipei va conta mult ceea ce colegi mei isi propun in domeniile declarate ca fiind strategice: internationalizare, infrastructura, resurse umane, inovare in actul educational si de cercetare, conectare la mediul socio-economic. Nu este suficient sa se declare simpli administratori ai unei institutii, ci trebuie sa fie mereu cu un pas inaintea altora prin ceea ce fac”, subliniaza prof. univ. dr. Marilen Pirtea.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.