TIMISOARA. La aproape 3 ani de cand are o sentinta, Primaria Timisoara anunta prin vocea lui Nicolae Robu, acum doua luni, ca este pe punctul de a lua masuri concrete in cazul Casei Muhle.
Dupa un control al Politiei Locale la Casa Muhle, reprezentantii municipalitatii spuneau ca vor transa soarta vilei aproape prabusita de pe b-dul Mihai Viteazu. Mai exact, autoritatile sustineau ca vor sa inceapa exproprierea, pentru a se putea interveni si reabilita casa.
„A fost Politia Locala, a constatat ca proprietarii n-au facut nimic. Noi o sa declansam procedura de expropriere, pentru ca acesti oameni ne mint cu nerusinare. Nu stiu ce e in capul lor. Noi nu putem proceda abuziv, noi trebuie sa respectam legea. Putem sa-i presupunem ca fiind de rea credinta, desi trebuie sa primeze prezumtia de nevinovatie. Sunt motive pentru care ei nu mai beneficiaza de acea prezumtie, dar din punct de vedere institutional, in momentul in care ei continua sa stea pe pozitia de pana acum, se indeplinesc conditiile legale de a intra in forta, respectiv de a face exproprierea”, spunea in octombrie primarul Nicolae Robu.
De atunci, insa, tacere. Nu s-a mai intamplat nimic.
Foto: adevarul.ro
Mai mult, chiar si daca maine s-ar face exproprierea, din ruina care a devenit Casa Muhle, a celui mai cunoscut gradinar din istoria Timisoarei, nu s-ar mai putea salva mare lucru. Solutia ar fi aceea de a se construi pe acel loc o copie a imobilului original, cu pastrarea catorva elemente, explica Sorin Predescu, seful Directiei de Cultura si Patrimoniu Timis.
„E o problema pe care am mostenit-o deja cu un proces intre primarie si proprietar pentru ca dincolo de faptul ca nu au respectat avzizul Directiei de cultura, nu au respectat nici autorizatia de constructie. Sigur, incetineala cu care s-a miscat atunci Primaria este greu explicabila. Nu e vorba de actuala administratie.
Acum doi ani primaria spunea ca, daca in 3 luni observa ca nu exista bune intentii, o vor expropria. Astept si eu sa o exproprieze cineva si sa incerce sa o refaca. Putem construi o pastisa si salva anumite elemente originale. Putem face asta, nu neaparat sa radem tot. E cam singura care ar multumi pe cei care, pe buna dreptate, spun ca vor inapoi acea cladire pentru oras„, a precizat Sorin Predescu in emisiunea INTERVIURILE TIMISOAREI.
Seful Directiei de Cultura si Patrimoniu Timis spune ca nu se va abate nicio clipa de la misiunea sa de a apara zestrea de cladiri istorice ale orasului si ca va veghea, daca se va ajunge la reconstruirea Casei Muhle, ca acest lucru sa fie facut ca la carte. Asa cum a procedat si in cazul altor actiuni de interventie din Timisoara, unde nu s-a lasat induplecat sa accepte vreun compromis pentru mutilarea monumetelor lasate mostenire de mesterii iscusiti ai altor vremuri, care, de altfel, au pus orasul pe harta celor mai frumoase din aceasta parte de Europa.
„Sunt unii dintre arhitecti care spun ca incerc sa muzeific orasul. Treaba mea e sa pastrez istoria acestui oras din punct de vedere arheologic si arhitectonic. Cat timp asta e misiunea mea, eu asta fac in ciuda pierderilor personale pe care le am, de prestigiu, prietenii, de reputatie in oras. In ciuda acestor lucruri, imi voi indeplini aceasta misiune cat o voi avea, dupa care cei care o vor avea sper sa o indeplineasca. Oricine ar fi in locul meu va avea de luat niste decizii. Si acestea nu pot sa aiba propria politica patrimoniala„, a adaugat Sorin Predescu, seful Directiei de Cultura si Patrimoniu Timis.
Va reamintim, in luna decembrie a anului 2016, primaria a castigat procesul cu proprietarul Casei Muhle, Mihai Cirpaci Ion Nelson, mostenitor al lui Ionel Stancu, in urma caruia a fost obligat sa readuca imobilul la aspectul de altadata.
Procesul privind revenirea imobilului istoric la vechiul aspect a inceput in ianuarie 2013, cand Primaria l-a actionat pe Ionel Stancu in judecata pentru ca a facut lucrari de modificare si demolare, fara autorizatie, in cazul acestei proprietati.
Familia de romi care detine acum casa, lasata in paragina, a incercat sa o vanda Primariei Timisoara in mai multe randuri, cerand 1 milion si jumatate de euro. In ianuarie 2014 insa, primarul Nicolae Robu i-a indemnat pe consilierii locali sa voteze impotriva exercitarii dreptului de preemtiune si sa nu accepte cumpararea ei, socotind ca e mult prea scumpa. Lucru care s-a si intamplat.
Intre timp, proprietarul a fost obligat sa ia masuri pentru protejarea cladirii de intemperii, acestea fiind singurele ‘lucrari’ efectuate in ultimii ani la cladirea istorica de pe Bulevardul Mihai Viteazu.
Din 2018, s-a modificat legea exproprierilor, astfel ca primaria poate actiona pentru a pune la adapost imobilul si mai apoi sa-l refaca.
Casa Muhle a fost construita in secolul XIX si a apartinut florarului imperial Wilhelm Muhle, cel care a creat primul soi de trandafir de pe actualul teritoriu al Romaniei.
Situata aproape de centrul Timisoarei, casa de pe Bulevardul Mihai Viteazul nr. 3 a fost considerata intotdeauna drept una dintre cele mai frumoase cladiri din oras. La inceputul anilor 2000, cladirea aflata intr-un ansamblu de imobile istorice a intrat in posesia unui clan de romi, care a vrut fie sa o modifice, fie sa o demoleze, fara autorizatie. Cand timisorenii au luat atitudine si au organizat proteste, proprietarii au lasat-o prada degradarii.
Ramane de vazut daca Primaria Timisoara va mai face totusi ceva in privinta Casei Muhle, daca ii va expropria pe detinatori si va gasi bani sa o refaca. Unul dintre planuri e acela ca vila sa adaposteasca un muzeu al trandafirilor, ca un omagiu adus lui Wilhelm Muhle.
Pareri
In iad cu toti carpacii si carpacele!ne-ati distrus porasul cu ajutor de la coruptii din primarie!
sa ardeti cu totii in iad!
Casa Muhle nu e cine stie ce bijuterie arhitectonica sa merite sa-i faci o copie. Fie ai originalul, are valoare istorica, fie nu e, gata, s-a dus. M-am nascut in Timisoara, am trait zeci de ani fara sa stiu de casa Muhle. Cum ar fi sa bagam banii in renovarea Primariei Vechi, pana nu se prabuseste?
„Noi muncim, nu gîndim!” Și aș adăuga în cazul tău: și pe gură ne beșim!
…mi’ar fi rusine sa spun ca m’am nascut in Timisoara si sa nu stiu de Casa Muhle, omului acela i s’au ridicat si statui in Parcul Rozelor….asta inseamna ignoranta sau sa nu stii de ce se numeste Timisoara,orasul florilor.
Poate in drum spre Timisoara.
Apropo, gardul care imrejmuieste Parcul Rozelor, a ajuns, in anumite perioade ale anului, „SUPORT PENTRU BATUTUL COVOARELOR”, totul in admiratia turistilor straini care trec pe acolo (ca de, ne mandrim cu acest Parc)
Poti sa-mi explici care este valoarea (practica si sentimentala) a unei COPII a Casei Muhle? Sincer, vreau sa pricep, asta e parerea mea acum, daca-mi aduci argumente serioase sunt dispus sa mi-o schimb. Eu mi-as dori sa vad Parcul Rozelor adus la zi, cu scena functionala si gard renovat. Parcul Justitiei avea un gard similar si porti de intrare, de 100 de ani vechime, a fost daramat discret si fara aprobari, nimanui nu i-a pasat, pe mine ma doare cand trec pe acolo si nu mai e.
Dupa refacere – lecru care ar fi foarte frumos – amenajati „Casa Muhle” ca si „casa de protocol” pentru (1), (2), (3), … scopuri/ destinatii posibile (nu enumar ce ar putea fi (1), … , spre a nu fi huiduit). Poate devenii si o afacere rentabila!
Asta este si interesul sa ajunga o ruina si sa intre in proprietatea tiganilor……..CARPACI SI ALTI asa se si va intampla……vom trai si veti vedea.