Aglomeratie pe Bega. 8 ambarcatiuni din Serbia, ancorate la Timisoara, dupa deschiderea frontierei pe apa

TIMISOARA. Moment istoric la Timisoara, dupa deschiderea, de sambata, a punctului de trecere a frontierei pe Canalul Bega, dupa aproape 70 de ani.

CITESTE SI: Ultima piedica in calea largirii la 4 benzi a drumului dintre Timisoara si autostrada prin Dumbravita ar putea fi eliminata 

Nu mai putin de 8 ambarcatiuni din Serbia au ancorat la Timisoara. Acestea au putut strabate neingradit cei peste 30 de km de canal de pe teritoriul Romaniei, dupa ce granita a fost redeschisa in cadrul programului cultural Ecluze pe Bega.

Pentru prima data in aproape 70 de ani, opt ambarcatiuni din Serbia sunt ancorate in Timisoara! Parcurgerea celor 30 de kilometri de canal romanesc a fost posibila datorita proiectului “Repararea infrastructurii de navigatie a canalului Bega” finantat prin Programul INTERREG IPA Romania Serbia.
Consiliul Judetean Timis alaturi Inspectoratul Teritorial de Politie de Frontiera Timisoara si ABA Banat a facut posibila deschiderea punctului de trecere a frontierei pe canalul Bega, setand astfel un standard care ne permite sa visam la un port in Timisoara„, a transmis presedintele Consiliului Judetean Timis.

Cele 8 ambarcatiuni au ancorat inca de sambata seara la Timisoara, iar duminica se intorc in Serbia. Vor fi conduse pana la granita de vaporasul Pelicanul, care ieri a facut la randu-i prima cursa de agrement pana la vecini, dupa aproape 70 de ani.

Va reamintim, anul trecut s-a incheiat proiectul ‘Repararea infrastructurii de navigatie a Canalului Bega’ a avut o valoare de 13,85 milioane euro, din care 11,77 milioane euro bani de la Uniunea Europeana prin programul IPA, care s-au impartit in doua. Jumatate au revenit partii romane care a refacut ecluza de la Sanmihai si a asigurat semnalizarea costiera, iar cealalta partii sarbe, care a reparat nodurile hidrotehnice de la Srpski Itebej si Klek. Pe langa acesti bani, 917.000 euro au insemnat cofinantare de la bugetul national si 141.000 euro contributia ABA Banat si Consiliul Judetean Timis.

Canalul Bega are 114,5 km portiune navigabila, 44,5 km sunt pe teritoriul Romaniei, iar restul de 70 de km pe teritoriul sarbesc.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Foarte frumos , bravo !

  2. Să facă apoplexie gunoaiele de ciudă, bravo Timișoara, hai Banatu

  3. Trebuie amenajat un golf cu un mic port/ marina, cu curent, apa, statie de alimentare. Poate isi mai cumpara careva vreo mica barca cu motor.

  4. Au andocat nu ancorat.

  5. Bă omule, portul nu e turistic ca Tomisul

  6. Miza reabilitării este redeschiderea navigației de mărfuri Bega-Dunăre-Main-Rin-Atlantic

  7. E mai ceva decat Dunarea aceasta Bega …un canal sapat de Unguri pe care voi nu puteti sa il intretineti …venira sarbi cu 8 ambarcatiuni iar voi aveti niste cutii pe apa ….

  8. Că pe Mekong în Vietnam.

  9. I-mi miroase a agresiune -actiune absolut exagerata. Desteptat-va adormitilor! Sarbii nu pot fi prieteni cu nimeni. Cu rusii, fiindca au nevoie. In rest uitat-va in Kosovo, ce parsuvi!

  10. Vand dacia la schimb cu salupa

  11. Cornel dupa capul tau ar trebui sapat un golf in centrul orasului doar ca sa ajunga unii la birt. Exista aceasta amenajare la Solventul mai trebuia sa platesti tu pentru amplasarea racordurile de apa/curent. Ramai la filatelia ta

  12. @hableany – bati campii rau de tot… sigur nu esti din Banat. Mars de unde ai venit.

  13. Sa vezi ce contrabanda cu tigari si alte substante va inflorii

  14. @Jean – pai daca veniră romanii, dădură ungurii afara si nu mai știură ce sa facă cu canalul si ambarcațiunile de pe el – pe baza tradiționalei aversiuni a etniei fata de apa, mai rău ca la pisici – cine e/fu de vina? E normal sa fii șocat de ce găsești prin Banat, daca vii din locuri unde nu-s canale, ci canalii…

  15. Canalul NU a fost săpat nici de unguri,nici de austrieci,nici de români…Canalul Bega este un canal natural care a fost amenajat in timpul ocupației turcești.,arabii fiind singurii care aveau cunoștințe de geotehnica..

  16. @NEW, Da tu ce cauti aici meltene? De ce dracu ai venit in Banat, obositu-le?! Cum sti tu atatea despre unguri si banat…

  17. Totul este bine… Dar la cata engleza și sârbă cunosc marinarii romani de pe Bega mă aștept la un accident din cauza aglomerării. Cei de pe vasele sârbești și cei romani ar trebui să comunice printr-un canal radio,. Dar în ce limbă străină?

  18. Observ ca Oltenii se ofticara pe acilea. Nu se împacă cu gândul ca de unde au plecat făcură foamea și mor de invidie ca unde au venit, pe meleagurile astea oamenii sint mai civilizați.De ce nu stați acolo la voi mai ofticatilor în Oltenia voastră falimentara.