Aflati in calea largirii la 4 benzi a drumului catre autostrada prin Dumbravita, stalpii care sustin firele de troleibuz sunt inca de neclintit. O noua disputa intre Primaria Timisoara si Consiliul Judetean

TIMISOARA. Consiliul Judetean Timis si Primaria Timisoara isi trimit, din nou, reciproc „sageti” pe tema stapilor care sustin firele de troleibuz, prin Dumbravita. CJ Timis ii vrea mutati pentru a putea largi drumul la patru benzi de circulatie catre Autostrada Vestului, Primaria Timisoara – beneficiarul proiectului de extindere a liniei de troleibuz – refuza sa isi dea acordul pentru mutarea acestor stalpi.

CITESTE SI: Continua de unde a ramas largirea la 4 benzi a drumului Timisoara – Dumbravita – Autostrada Vestului. A pornit licitatia de 15 milioane de euro 

Reprezentantii Consiliului Judetean Timis spun ca au avut nenumarate discutii pe aceasta tema cu cei ai Primariei Timisoara, ba chiar au fost discutii mediate de ADR Vest, care gestioneaza acordarea fondurilor europene, cu care trebuie extinsa soseaua, pentru ca altfel se pierd. Toate, insa, fara vreun rezultat concret.

„Nici acum nu avem predati stalpii, nici acum nu s-a semnat protocolul, desi l-am trimis de cateva luni de zile, pe langa acordul de parteneriat. Vom relansa licitatia pentru reproiectarea la tronsonul 1. Daca toate lucrurile merg bine, ar trebui sa avem noul proiect tehnic in primavara si atunci sa obtinem toate avizele de la ADR Vest pentru demararea procedurii de licitatie si pentru tronsonul 1. Pana cand se va obtine si un constructor, ne asteptam ca lucrarea de pe tronsonul 2 sa fie aproape finalizata. Nu e o lucrare foarte complicata sa torni asfalt pe drum drept si sa pui niste stalpi, de aceea 6 luni de zile este un tremen rezonabil. Avem zero hartii cu predarea stalpilor. Am participat la 2 intalniri cu medierea ADR Vest, fara finalitate”, a declarat Alin Nica, presedintele CJ Timis.

Administratorul public al CJ Timis, Marian Vasile, a precizat ca discutiile s-au purtat cu viceprimarul Ruben Latcau, din partea Primariei Timisoara.

„In vara ne-am intalnit cei 3 parteneri, dupa 2 ore de discutii care au urmat celorlaltor discutii anterioare, multe. Am convenit cum sa arate protocolul. Am convenit, am semnat dupa aproximativ 1 luna, cu eforturi, minuta, astfel incat sa stim ce facem de acum incolo, urmau sa fie emise hotarari de CL si CJ pentru a adopta acest protocol si in toamna acestui an am primit niste mesaje contrare din partea Primariei Timisoara, care spuneau ca nu mai doreste acest protocol si nu intelege ce rost mai are.

Domnul viceprimar Ruben Latcau, el a fost reprezentantul desemnat al primariei, el a venit la negocieri, am tratat cu el. Le-am dat la pachet modelul de proiect de hotarare pe care il avem noi, doar sa completeze niste date ce tin de ei si sa il bage in plenul CJT. Desi am insistat, nu s-a intamplat mare lucru. Speram ca, vazand ca suntem foarte dornici sa mergem mai departe cu proiectul, apetenta celor 2 primari (Dominic Fritz, de la Timisoara, si Horia Bugarin, de la Dumbravita, n.r.) va fi mai mare. Stalpii, apartinand municipiului, am putea avea o problema, pentru ca nu putem intra cu utilajele pe proprietatea altcuiva”, a declarat Marian Vasile.

In replica, viceprimarul Ruben Latcau spune ca Alin Nica este dezinformat si ca el a aflat detalii despre acest proiect, din presa.

„Ne bucuram ca dupa un an si ceva proiectul acesta urmeaza sa fie reluat. Ne-am fi dorit ca de-a lungul timpului sa fim mai implicati in acest proiect si sa putem sa avem si noi un cuvant de spus in deciziile luate in acest proiect. Primaria Timisoara, desi partener, a aflat din presa si cand s-a sistat acest proiect, si cand s-a blocat, si cand s-a reluat si acum la fel. Pana la urma, nici nu mai conteaza asta, conteaza ca lucrurile sa se faca asa cum trebuie.

Legat de declaratia domnului Nica, legata de acei stalpi, cred ca domnul presedinte este dezinformat si nu stie exact care este situatia si nu intelege toate responsabilitatile din proiect, pentru ca proiectul asta are in vedere si Dumbravita si tronsonul din afara, pana la autostrada. Este normal ca in orice proiect, in momentul in care intervii asupra domeniului public, sa intervii si asupra utilitatilor, nu poti ca cineva sa faca un stalp si altcineva trotuarul. Suntem insa ingrijorati de faptul ca exista un tronson pe care nu il are inclus in proiect, in zona Kaufland, unde este prevazut drum cu o singura banda pe sens, de la strada Varsovia pana la Kaufland, un ciot de 100 de metri unde toata circulatia va fi blocata, pentru ca vom ramane cu o banda pe sens. Astept de la CJT un proiect astfel ca, pana la sfarsitul anului viitor, sa avem si acolo 2 benzi, nu doar o banda pe sens”, a declarat Ruben Latcau.

Consiliul Judetean Timis si-a propus sa largeasca la patru benzi de circulatie, cate doua pe un sens, a drumului judetean care porneste la intrarea in Dumbravita, pana la conexiunea cu autostrada. Soseaua a fost impartita in doua tronsoane: primul pe bucata care traverseaza Dumbravita, al doilea, de la iesire din Dumbravita, de la intersectia cu centura ocolitoare a Timisoarei, pana la conexiunea cu autostrada.
Daca pe al doilea tronson acum a fost reluata licitatia pentru continuarea lucrarilor, pe primul tronson lucrurile sunt intarziate din cauza stalpilor de sustinere a firelor de troleibuz. Acestia se afla la marginea actualei sosele prin Dumbravita si nu permit largirea drumului la patru benzi de circulatie.

Stalpii de sustinere a firelor de toleibuz fac parte dintr-un proiect vechi al Primariei Timisoara inaugurat in anul 2015 prin care a fost extins transportul public metropolitan pana in Dumbravita. Proiectul a fost in valoare de peste 17 milioane de lei, finantat in cea mai mare parte de Uniunea Europeana. Nu s-a putut intreveni asupra acestuia timp de 5 ani, insa acesti 5 ani s-au scurs deja demult, iar stalpii pot fi mutati. Singura conditie e, insa, acordul Primariei Timisoara ca beneficiar al intregii instalatii. Este insa de notorietate faptul ca edilul USR din Dumbravita nu isi doreste largirea soselei prin comuna sa, iar o tergiversare a lucrurilor de catre seful sau de partid de la Timisoara i-ar fi de ajutor.

 

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

loading...

  Pareri

 1. Mioriticus spune:

  Domnul Nimica să-și vadă de treabă de la sensul giratoriu spre autostradă dar mă tem că caută din nou scuze și controverse, bineînțeles Fritz este de vină deși vorbim de Dumbrăvița unde se știe că acest proiect nu prea are prieteni,fiecare știe ce înseamnă patru benzi prin localitate.

 2. DC spune:

  A efectuat cineva o analiza legata de poluarea Dumbravitei odată cu acest drum de 4 benzi ?

  Dumbrăvița este înconjurată radial de șoseaua de centura de unde vin noxe din plin😱, exceptie zona Pădurea Verde de unde vine poluare de la cauciucurile Continental. 😱

  Avioanele aterizeaza și decoleaza deasupra Timișoarei și Dumbravitei, deși au un câmp întreg liber în partea opusa orașului . 😱

  Tocmai ce se înlocuiesc liniile de inalta tensiune care traversează Dumbrăvița de la 200 kv la 400kv putere, crescând campul electromagnetic. 😱

  Acest drum de 4 benzi care traversează Dumbrăvița ar fi bomboana pe coliva dumbravitenilor😱, ptr ca peste ani dacă nu se vor lua masuri Dumbrăvița va fi un un imens cimitir (living deads) iar Dnul Nica probabil bine-mersi prin Dubai.

  • Un șofer spune:

   DC, muta-te pe luna, acolo ți-o fi mai bine. Pe de alta parte, vrei-nu vrei, șoseaua tot se va face. Și te contrazic. Mai multă poluare exista la 2 benzi, când mașinile mai mult stau pe loc, decât ar fi la 4 benzi, când se circula elegant. Iar pe de alta parte, drumul nu este proprietatea celor din Dumbravita, deci mai ușor cu pretențiile.

 3. HHH spune:

  Odată cu trecerea la 4 benzi, chiar dacă vor fi mai multe mașini, traficul find fluent poluarea va scădea.
  Centura trebuie sa ocolească și o face la câteva sute de m de comuna. Dacă va îngrijorează atât de mult poluarea de acolo puteți crea o perdea forestiera.
  Culoarele de zbor și direcțiile de aterizare/ decolare sunt chestii tehnice dar se poate.odifica orarul de zbor. Lăsați program de la 9 la 17.
  Linia de 200kV sau de 400kV e cam tot aia.
  Faceți o republica dormitor dumbrava mica și se va întra cu viza. Atunci va fi OK

  • Puiu spune:

   Pai din cate stiu Gheza (sau cum il chema pe fostul primat) a tinut mortis ca coborarea de pe autostrada sa se faca prin Ujszentes acuma sa taca toti si sa rabde!

 4. Eu spune:

  Cred că sunt inconștienți cei care vor să lărgească șoseaua prin Dumbrăvița. Unde mai fac două benzi? Pe garduri? Prin curți? Va trebui să ai semafor la poartă să poți ieși din curte. Nu vor mai fi trotuare. Trebuie scoasă legătura cu autostrada în afara localității, clar.

 5. gică contra spune:

  cum adică de la strada varsovia la kaufland sunt 100 de metri? kaufland e fix vizavi de unde se termina strada varsovia. de unde se termina strada varsovia dacă treci strada ajungi la kaufland. cred ca trebuia de fapt sa ii cereți parerea lui lațcău la 3 dimineața, ca atunci le știe pe toate. în rest… bate câmpii

 6. pintilie spune:

  asta e bătălie politică și doar atât. că dacă ar vrea toată lumea la unison să se facă…. s-ar face

 7. Intunericitu' spune:

  Norocul celor din Dumbravita, ca nu mai e ca pe vremea impuscatului: atunci era cu „ordin de la partid” si nimeni nu misca in front.

 8. Garda spune:

  Oare ce-ar fi sa ii dam in judecată pe aceste 2 mizerii USR care tergiverseazăi lucrurile de atâția ani și își bat joc de atâția sute de mii de locuitori și de șoferi ? Mizerii și jigodii ordinare.

 9. Solstitiu spune:

  4 benzi prin comuna este o porcărie pt toți locuitorii
  Vor trece mașini prin fața casei.
  Sa faca din C Aradului peste câmp către autostrada, nu prin Dumbrăvița.
  Apel către primăria Dumbrăvița: nu faceți 4 benzi prin comuna noastră !

 10. maricica spune:

  DRUMUL CU 4 BENZI ESTE VITAL PENTRU TOTI. TREBUIE FACUT CU ORICE PRET. NIMIC NU ESTE MAI IMPORTANT DECAT DRUMUL CU 4-6 BENZI VREM DRUMUL CU BENZI MULTE!!!! CAT MAI MULTE. NU CONTEAZA POLUAREA CA VIN MSINILE ELECTRICE DOAR!!! VREM DRUM CU MUUUULTE BENZI! SE AUDE, PRIMARIA????

 11. dan spune:

  se pot face mai multe lucruri

  1. largire la 4 benzi sau/si pasaj subteran pe sub strada pe toata lungimea drumului de cand se intra in dumbravita pana cand se iese si cu cateva iesiri pe unde se poate prin dumbravita
  2. descarcare de pe autostrada de la remetea pe langa aeroport pana in tm

 12. Cugetari spune:

  Sa faci prin mijlocul satului o sosea cu 4 benzi, drum de legatura cu autostrada, chiar ca este demn de Cartea recordurilor la prostie.
  Da, este nevoie de o legatura rapida spre autostrada, dar nu asa cum e acuma gandita.
  Practic, prin aceasta largire se va impartii satul in doua. Partea din stanga drumului si partea din dreapta drumului. Ca sa treci dintr-o parte in cealalta, va fi o aventura periculoasa. Ce va urma? Ori cateva accidente cu „Dumnezeu sa-l ierte!” sau ceva traversari ulterioare si costisitoare subterane sau deasupra, ce costa bani si sunt inestetice, ori cateva zeci de semafoare si pentru aia de vor sa intre sau sa iasa din strazile laterale si pentru traversarea in siguranta a pietonillor. Plus ca toata linia de firobus va fi abandonata. Si totodata mai mult de 50 pe ora nu poti sa mergi prin sat. Asta daca ai avea unda verde sau noaptea, cand nu te vede nimeni.
  Si care este de fapt cauza la toate acestea? Lipsa unei centuri ocolitoare a Timisoarei. O centura care sa fie de jur imprejurul,orasului si care sa fie, nu cu o banda pe sens, ci in regim de autostrada. La aceasta centura sa ajungi din orice punct al orasului si aceasta centura sa fie , cum am spus cu regim de autostrada, cu cel putin doua benzi, cu benzi de intrare si iesire suplimentare. Si nu cu sensuri giratorii ci cu supratraversari . Cine merge inainte merge rapid inainte si nu sta dupa un TIR care in sensul giratoriu merge cu 30 pe ora. Asa cum e acuma, centura asta, este o bataie de joc, Daca ar fi fost centura de jur imprejurul orasului, cu 2 benzi, cel putin si fara sensuri giratorii care ingreuneaza circulatia, ar fi fost mai simplu pentruz soferii din sudul orasului, sa urce pe centura in zona lor, sa mearga pe centura cu 100 sau 120 pe ora si sa faca iesirea spre autostrada acolo unde vor crede ei de cuvinta. Pe la Aeroport, pe la Giarmata sau Sf. Andrei (cand va fi gata) .
  Avand centura nu se vor inghesui toate masinile sa treaca prin oras si prin Dumbravita, ca alta cale de ocolire si de a ajunge la autostrada nu este. Dumbravita ar fi cu flux de tranzit mult mai redus, fara poluare, fara pericole pentru locuitorii din zona. Drumul ce este acuma ar fi suficient .
  Acuma este un fel de lupta politica aici, Bucurestiul contra Timisoarei, Judetul contra Primariei, Primaria Dumbravite, ajunsa si ea la ceva nivel mai bun de bunastare si de dezvoltare urbana, contreaza si ea unde poate, ca nu e ideal pentru o comuna sa aibe prin mijlocul satului drum de legatura. Ceva de genul, Sa moara capra vecinului, ca atunci este la fel ca mine, sarac si fara pretentii.
  In toata lumea civilizata nu s-ar fi aprobat o asemenea grozavie sa faci drum de legatura cu autostrada, drum cu 4 benzi, prin mijlocul unei localitati instarite, cu pretentii de oras.

 13. alin tm spune:

  Cata ura de ambele parti in nefolosul cetateanului !
  Dar nu vin dinou alegeri BA?

 14. Adu spune:

  1. Oare cat mai e tinut dl. Latcau la PMT. Chiar nu are resurse mai bune USR. Daca nu, realmente trebe votati altii !
  Opresti 5 km de modernizare infrastructura, si vi sa zici ca totul e pentru ca tu defapt vrei 50-100m in plus.

  2. Pentru prietenii din Dumbravita: mergeti pana in Mosnita sa vedeti cum arata un drum de 4 benzi cu sensuri giratorii.
  Trafic fluid, aerisit, mai putina poluare ( o masina polueaza mai putin daca sta mai putin in trafic), etc.

  3. Dumbravita este parte din zona metropolitana.
  Daca doriti sa stati la „sat”, sunt optiuni bune la Ianova, Cerneteaz, Pischia, Dudesti, Sanandrei sau Bazos.
  Daca doriti in zona metropolitana, asumati-va acest lucru: si in Budapesta autostrada intra pana in oras, in Munchen la fel…