Adio sens giratoriu suspendat la Baader, in Timisoara. Avem alt proiect pentru modernizarea liniei de cale ferata in zona, cu pasarela separata, cu lifturi, pentru pietoni si biciclisti

TIMISOARA. Se inlatura si ultima piedica din calea modernizarii liniei ferate ce traverseaza Timisoara, parte din proiectul urias cu bani europeni de reabilitare a magistralei Caransebes – Lugoj – Timisoara – Arad.
Este vorba despre pasajul din zona Baader de trecere peste calea ferata care sa asigure legaturile cu reteaua de transport si care era gandit initial ca un sens giratoriu suspendat.

CITESTE SI: Un an de zile constructorul a lucrat pe banii lui ca sa termine noile cladiri de la Spitalul Victor Babes Timisoara. Primaria ii ceruse sa opreasca santierul pentru ca nu mai avea cu ce sa plateasca facturile. Video 

Ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu anunta in octombrie ca Primaria Timisoara „uitase” ca in 2021 daduse autorizatie de constructie pentru un bloc de locuinte tocmai pe terenul pe care ar fi trebuit sa fie amenajata giratia rutiera suspendata peste linia de tren. Astfel, administratia Fritz a cerut revizuirea proiectului CFR Infrastructura si gasirea unei noi solutii, intarziind emiterea autorizatiei de constructie pentru modernizarea caii ferate.

Zilele trecute, in Comisia Tehnica de Amenajare a Teritoriului si Urbanism a Primariei Timisoara, proiectantii de la Webuild au prezentat un nou proiect, care prevede construirea unui pasaj suprateran la Baader, destinat exclusiv traficului auto, si amenajarea, separat, a unei pasarele pentru pietoni si biciclisti, prevazuta cu lifturi, solutie agreata deopotriva de minister si municipalitate.

Este un pasaj suprateran cu o lungime de 295 m, avand 9 deschideri, pentru oblicitatea mare pe care a trebuit s-o preluam pentru supratraversarea caii ferate. Pasajul o sa aiba 4 benzi de circulatie de catre 3,5 metri fiecare, plus benzi de incadrare de 50 cm fiecare parte, plus partea de lise de 70 cm unde va fi amplasat parapetele foarte greu. Va fi o structura mixta otel beton, suprastructura metalica cu inima plina si placa de suprabetonare. La partea de elevatie vom folosi elevatii circulare pentru a obstructiona cat mai putin vizibilitatea, fundate pe piloti forati. Din punct de vedere al elementelor geometrice, cuprinde o rampa pentru un impact cat mai minor asupra conexiunii cu bulevardele existente„, au explicat proiectantii WeBuild.

Acestia au precizat in cadrul CTATU ca n-a fost loc si pentru trotuare si piste de biciclete pe acest nou pasaj.

Pasajul in sine nu a avut loc pentru amplasarea trotuarelor si a pistelor velo, in schimb, in zona de supratraversare a caii ferate vom amplasa o pasarela care va prelua traficul pietonal si velo. Avem lifturi pentru accesul pietonilor si a biciclistilor, a fost in tema de proiectare, si cu rampe pentru pietoni„, au mai aratat proiectantii WeBuild.

Arhitectii au spus ca nu au inca plansele de detaliu, dar ca le vor intocmi si prezenta in perioada urmatoare, precizand ca au obtinut pentru aceasta solutie un aviz de la Comisia de Circulatie.

Nu exista inca planse de detaliu pentru mobilitate. Va prezentam nivelul la care suntem si vom reveni cu toate detaliile, arhitectura, rezistenta. Am obtinut avizul de la Circulatie zilele trecute si acuma, daca veti fi de acord cu solutia, o vom detalia„, au spus proiectantii.

Arhitectul sef al Timisoarei, Gabriel Almajan, a amintit ca solutia de la Baader trebuie sa fie in acord cu proiectul mare care se va desfasura la nord de strada Demetriade in viitor, unde, pe 45 de hectare se va amenaja un nou centru al orasului, iar strada Demetriade se va largi la 4 benzi de circulatie.

Pasajul asta nu va fi un inel in aer, in care se intalnesc 3 strazi, ci va fi un pasaj liniar cum ne-am dorit pentru zona. Solutia o putem considera finala din punct de vedere al conformarii generale„, a concluzionat Gabriel Almajan.

Lotul 3 Timisoara Est – Ronat Triaj (13,86 km), din cadrul liniei de cale ferata Caransebes – Timisoara – Arad, va fi modernizat de italienii de la WeBuild SPA – Partecipazioni Italia SPA – SALCEF SPA, castigatori ai licitatiei, si costa 1,4 miliarde lei (fara TVA), bani europeni asigurati prin PNRR.

Lucrarile sunt prevazute sa dureze 42 de luni, din care primele 6 luni sunt pentru proiectare, iar celelalte 36 de luni pentru executie. Pe traseu vor fi 2 statii tehnice si 4 halte de calatori, iar trenurile vor circula cu 160 km/h.

Tronsonul Timisoara Est – Ronat Triaj face parte din magistrala Caransebes – Timisoara – Arad, de 76 de kilometri, care va fi complet modernizata prin cel mai mare proiect de reabilitare a infrastructurii feroviare de pana acum in Romania, cu aproape 4 miliarde de lei, fonduri europene nerambursabile.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Un proiect marca PSDNL de capusit bani si total nerealistic. Foarte bine ca nu se continua cu un astfel de proiect science fiction.

  2. Era ilogic sa faci o intersectie suspendată de o asemenea dimensiune în centrul orașului.
    Mai ales ca acolo se va face o dezvoltare modernă integrată.

    • Cel mai logic era să fie scoasă linia de tren din oraș. Se făcea o gară în zona dinspre aeroport și una în partea cealaltă a orașului. Iar în spațiul rămas în oraș în locul liniei ferate, era loc pentru un bulevard care trecea prin toată Timișoara și se fluidiza circulația…

  3. Trebuia scoasă Gara de Nord și mutată lângă aeroport și de acolo cu două linii de tramvai până la Gara de Nord actuală unde este poziționată acum și eu cred că era mult mult mai ieftin față de ce se preconizează acuma punct Plus că orașul ar fi arătat altfel fără două linii de tren prin centrul orașului

    • Vezi ca dai peste idee din aii 1970 + si au sa te renege colegiii de partid. Comunistule!

  4. Inca un exemplu de incompetenta din partea administratiei Fritz. Se dau tot felul de autorizatii de constructie fara pic de logica. Acum in loc sa se faca o constructie care ar rezolva problemele din zona va fi necear ca aceste sa fie adresate prin mai multe proiecte, probabil si firme executante.

  5. aberatii marca Spritz. Banii cheltuiti aiurea pentru studii, analize si proiecte, ii plateste Primarul din buzunarul propriu, sau din fondurile USR ? In concluzie, o mare batjocura din bani publici. Studii peste studii, si ramanem la stadiul de proiecte si bani arincasati de catre unii cetateni „destepti”.

  6. De acord. Până la urmă, cineva tot o să-și dea seama că amplasarea actuală a Gării de Nord și secționarea orașului de liniile supraterane de cale ferată împiedică o dezvoltare durabilă a orașului. Problema este că nu știm când se va lua normala decizie de strămutare a gării sau altă decizie echivalentă. Despre ideea de proiectare a pasajului, în teorie este acceptabilă. Practic, eu unul, nu am văzut încă în România că funcționează un ascensor care să urce pietoni pe o pasarelă. Se defectează (este vandalizat, capotează) imediat după inaugurare, dacă va fi. Rămâne ca bicicliștii și pietonii să traverseze linia de cale ferată cum îi duce capul sau după posibilități. Oricum, nu cred că pasajul se va face. Poate doar studiile de fezabilitate și proiectul. Ura și la gară!

    • Trist e ca am vazut asa ceva, si functiona. Era un pod care trecea la ceva inaltime pe deasupra unui canal, paralel cu Nilul. Da, in Egipt. In lumea a treia, ar zice unii pe care i-a facut Dumnezeu europeni.

      • În centrul orasului?
        Exista si la Ploiesti, dar pe centură.

    • Și unde anume ar trebui mutată gara?

  7. Vor merge o lae lifturile pacii! Bataie de joc cu acest proiect!

  8. Mă duc cu bicicleta în lift. Se poate?

    • Oare cât de idiot poate fi un om să nu realizeze că dublarea liniei de tren prin centrul orasului este cea mai mare catastrofă care i se poate întâmpla Timișoarei!
      Bai gunoaielor, dacă nu vreți să faceti o centură feroviară faceti dreq două gări principale din care să plece trenurile in nord și în sud iar intre gări desființați liniile de tren!

      • @sluga lui Ali baba: și între cele 2 gări să se facă o linie exclusivă pt trotinete, nu?

        • Nh mwie obosită, să se facă un bulevard ca in țările unde Hampelmann nu poate prinde nici postul de femeie de serviciu si sluga lui Ali Baba de Teleormankistan nici salahor nu ar fi angajat!

  9. Poate se face la Meinhof.

  10. Robu ar trebui fugarit din oras ca a semnat un asemenea studiu de fezabilitate. Dublarea caii ferate pe mal de pamant, ca in 1950. Ne-a nenorocit pentru urmatoarea suta de ani. Si neamtu’ ii praf, dar fereasca-ne Dumnezeu sa se intoarca vopsitu’ la primarie.

    • Ce studiu a semnat Robu? Nu de alta dar nu e vorba de asa ceva in articol. Oricum ultima propozitie te-a cam dat de gol.

      • Si care e problema, trebuia sa se dea Eisenhower sau Churchill?

    • exact….totul trebuia ridicat sus, asa arata si proiectul de acum 20 de ani

  11. Multi comentati tampeni!.. aproape in orice oras european mai dezvoltat gara se afla aproape de centrul orasului, Amsterdam, Praga, Berlin, Munchen, etc.. si nu incurca cu nimic, acolo chiar se circula cu trenul … dar na la noi toti vor vu masina, cat mai multe benzi si cat mai multe locuri de parcare gratis !!!

  12. daca acum pe str.demetriade sunt cozi de kilometrii la cele 4 bariere de cale ferata din zona ce va fi cand se vor contrui aceste pasarele/pasaje…!
    aferim!
    ps. AFLAM DIN PRESA DE UN NOU CENTRU AL TIMISOAREI PE 42 DE HA !

  13. Ce minte bolnava insista sa urce traficul auto pe poduri, podete, pasarele?!? Ba voi sunteti tampiti de-a binelea?!?
    Urcati dracului calea ferata de la Padurea Verde pana la Pasajul Jiul pe estacada, si am scapat de totul. Vom avea o dezvoltare armonioasa la nivelul solului, nimanui nu ii va pasa ca trece trenul la 7m inaltime!
    Trezeste-te stimate domn Grindeanu!!!

    • acum vreo 20 de ani a fost facut un proiect si gratis pe vremea lui Ciuhandu, de ceva facultati straine de constructii(mai multe ceva Italia, Germania, Franta) si exact asa arata totul acolo, urcat trenul sus la cucurigu sa nu incurce pe nimeni si jos masinile, ba chiar aparea si o statie noua de tren cam pe unde isi propunea si frit sa faca una pe langa mall….dar aia de acum 20 de ani nu aveau viziuna lu astia de acum, plus gara aia de est ii folosita ca manevre si gararea trenurilor si probabil asta ii incurca, de parca nu era mai ieftin sa mute statia de manevre in alta parte si lasau acolo pe estacada o statie simpla de tren si la revedere, pana atunci oricum cam cati pietoni circula nesigur ca nu-s in stare sa faca un trotuar de metru pe demetriade

  14. nebuni :)) ce dracu nu pot sa faca un pasaj pe langa pietonal si pt biciclete? chiar asa misiune imposibila ii sa faca o gaura de 3 m latime pe sub linile de tren :))