Noutati :

ADIO elicopter SMURD la Timisoara! Nu se mai justifica aducerea aparatului de zbor pentru situatii de urgenta!

9 martie, 2017 - 04:46 PM
Autor: Liliana Iedu      
Categorie: ADMINISTRATIE
1

TIMISOARA. Spitalul Judetean Timisoara, cel mai mare din vestul tarii, nu are un elicopter SMURD, pentru situatii de urgenta. Desi autoritatile judetene au spus, de-a lungul anilor, ca vor aduce elicopterul de la Arad, la Timisoara, acest lucru nu s-a mai intamplat, iar acum specialistii spun ca… „nu se justifica”.

Daca in anii trecuti, pe bugetul judetului a fost prevazuta achizitionarea unui elicopter care sa deserveasca zona de vest a tarii, anul acesta elicopterul a „disparut” de pe buget.

Nu avem trecut elicopterul pe bugetul judetului pe 2017. Nici cei de la ISU, nici Spitalul Judetean nu au facut solicitare in acest sens. Vom mai discuta cu Raed Arafat (secretar de stat in Ministerul de Interne – n.r.), daca se mai justifica un elicopter la Timisoara. Au mai avut loc astfel de discutii, dar specialistii nu au fost de acord cu mutarea elicopterului, la Timisoara. Cel de la Arad deserveste in mare parte Spitalul Judetean. Acum, tinand cont ca in zona Spitalului Judetean vom deschide santiere pentru noua maternitate si UPU, va fi delicata pozitionarea elicopterului„, a declarat Calin Dobra, presedintele Consiliului Judetean Timis.

Epopeea elicopterului SMURD de la Timisoara este pe cat de veche, pe atat de lunga.

Odata ce a fost stabilita statia SMURD de la Arad, cu ani in urma, de la Timisoara s-au facut mai multe declaratii sforaitoare de catre diversi oficiali care pretindeau ca au lansat demersuri pentru a indrepta o „greseala”. Nu putini au fost cei care au sustinut ca stabilirea elicopterului SMURD la Arad, in vremea guvernarii PDL a fost o mare nedreptate facuta Timisoarei.

In fapt, elicopterul SMURD de la Arad este sub coordonarea Timisoarei, prin UPU, din cadrul Spitalului Clinic Judetean Timisoara. Secretarul de stat Raed Arafat a precizat si la ultima sa vizita la Timisoara ca in acest moment locatia unde este pus elicopterul, la Arad, este cea mai buna dat fiind faptul ca aparatul de zbor deserveste o buna parte din vestul Romaniei.

Elicopterul este unul regional, iar amplasarea lui a depins de mai mult factori, cum ar fi modul de interventie pe 20-30-60 de minute. Medicii care asigura serviciul elicopterului sunt din Timisoara, Arad si Oradea.

Ideea achizitionarii unui elicopter de catre Consiliul Judetean Timis i-a apartinut fostului presedinte al Consiliului Judetean Timis, Constantin Ostaficiuc. Atunci, principalul oponent al ideii a fost Titu Bojin, pe vremea aceea, consilier judetean.

Ulterior, Bojin a devenit presedintele CJ Timis. La inceputul anului 2016, fostul presedinte al CJ Timis, Titu Bojin anunta una dintre cele mai asteptate vesti de la Timisoara: venirea elicopterului SMURD, la Spitalul Judetean. Acesta preciza ca va fi construit un nou heliport in zona Spitalului Judetean cu tot cu anexele necesare (pista, statie de combustibil, service, hangar etc).

CITESTE SI: Cadou de martisor pentru Spitalul Judetean Timisoara! Ce se intampla cu elicopterul SMURD de la Arad?

Cateva saptamani mai tarziu, acelasi Titu Bojin anunta esecul proiectului. Ministerul de Interne a stabilit pentru ISU ca in Timis sa se cumpere doar o macara cu scara, iar elicopterul sa ramana la locul lui, la Arad.

CITESTE SI: ADIO elicopter SMURD la Timisoara! Aparatul de zbor ramane la Arad pentru ca este cea mai potrivita locatie pentru a deservi vestul tarii! 

Furios ca nu s-a realizat mutarea elicopterului de la Arad la Timisoara, fostul presedinte al CJT, a mers pana intr-acolo, incat a declarat ca va cumpara cu bani de la bugetul CJT un elicopter care urma sa fie folosit pentru situatiile de urgenta.

CITESTE SI: Daca nu primim de la Ministerul Sanatatii, cumparam noi unul! Judetul Timis va avea un elicopter SMURD! 

In mandatul trecut, pe cand era vicepresedinte al CJ Timis, actualul lider al Consiliului Judetean Timis, Calin Dobra, anunta ca, pentru a obtine elicopterul SMURD la Timisoara, a fost luata in discutie o alta locatie, decat cea de la Spitalul Judetean. Dobra vorbes despre construirea unui heliport pe locul fostei cazarme militare dintre Timisoara si Giroc, unde CJT are teren. Insa acest lucru presupunea eforturi suplimentare in special din partea personalului medical.

Calin Dobra sublinia inca de pe atunci ca amenajarea heliportului, fie spre Giroc, fie la Spitalul Judetean Timisoara reprezenta o mare provocare intrucat erau foarte multe probleme de pus la punct in oricare dintre variante.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 1comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

  1. Soluția ar fi la robu ,ca doar el are minte ,nu știți este unicat în idei