Acuzatii grave la adresa deputatului din Timisoara al Uniunii Bulgare din Banat: deconturi ilegale si transferuri bancare in propriul cont

TIMISOARA. A fost facut un control, de catre ANAF, la Uniunea Bulgara din Banat. Verificarea a inceput la finalul anului trecut, iar acum a fost publicat raportul rezultat in urma acestui control. Ceea ce au descoperit angajatii de la Fisc intrece orice scenariu: deputatul UBB, care a fost si contabil al Uniunii inca din anul 2008, Petronela Mihaela Csokany, in loc sa achite obligatii fiscale, si-a transferat banii in conturi. Mai mult, in imobilele UBB au fost organizate nunti, botezuri si pomeni, iar banii incasati pe inchirierea salilor au intrat in buzunarele unor lideri locali ai Uniunii.

Totul a fost dezvaluit intr-un comunicat de presa al Uniunii Bulgare din Banat Romania (UBB-R), in care se arata ca ANAF a facut controlul in perioada 16 noiembrie 2017 – 1 februarie 2018.

Asadar, in urma acestui control, au rezultat urmatarele constatari:
– din analizarea fisei sintetice pe platitor a U.B.B.-R. a reiesit faptul ca aceasta este inactiva incepand cu data de 03.05.2012, ultima declaratie cu privire la obligatiile de plata a impozitului pe veniturile de salarii si a contributiilor sociale a fost depusa pentru luna decembrie 2007
– din analizarea fisei sintetice pe platitor a U.B.B.-R. a reiesit faptul ca U.B.B.-R.a achitat sume in contul obligatiilor de plata a impozitului pe veniturile din salarii si a contributiilor sociale pana in luna decembrie 2007
– incepand cu anul 2008, U.B.B.-R. nu a mai achitat nici o suma in contul obligatiilor de plata a impozitului pe veniturile din salarii si a contributiilor sociale

Persoana care s-a ocupat de conducerea evidentei contabile este deputatul UBB-R, Petronela Mihaela Csokany, contabil sef, asa cum rezulta din clauzele contractului de munca al acesteia, cu nr.16/28.02.2008 inregistrat la ITM.

Pana si Secretariatul General al Guvernului a facut un control la UBB-R. Au fost cerute documente privind obligatiile salariale, contracte de munca, state de salarii, insa toate acestea nu au fost de gasit la sediul Uniunii.

Conform Ordinului nr. 2601/30.10.2017, Secretariatul General al Guvernului a solicitat o serie de documente din perioada 01.01.2016 – 30.09.2017, ocazie cu care contabila sefa a promis si a semnat in fata echipei de control, ca va prezenta documentele respective, lucru pe care nu l-a facut. in acest sens, exista copia minutei din 30.10.2017 semnata de aceasta. In data de 7.11.2017, a fost luata masura de notificare, prin birou judecatoresc, a d-nei Petronela Mihaela Csokany pentru a preda contabilitatea, adresa la care nici in prezent nu a raspuns”, se arata in comunicat.

Din raportul ANAF mai rezulta ca cele mai multe tranzactii bancare au fost derulate prin intermediul conturilor deschise la o banca comerciala. In conditii legale, au fost solicitate acestei institutii furnizarea de informatii si documente cu privire la ridicarile de numerar (extrase de cont, state de salarii). Din aceste documente emise de banca a rezultat ca in vederea efectuarii de plati salariale suma totala retrasa sub forma de rest de plata salarii este de 4.318.692 lei, pentru perioada 01.01.2008 – 26.08.2017.

La transferurile bancare reprezentand salarii, efectuate in contul unor angajati ai U.B.B.-R, suma totala transferata sub forma de rest de plata salarii este de 96.436 lei.  U.B.B.-R. are un numar de 17 salariati activi transmisi de catre angajator in Registrul Privat de Evidenta a salariatilor, in baza HG 500/2011 actualizat.

Mai trebuie spus ca Petronela Mihaela Csokany a fost aleasa in functia de deputat la alegerile din data de 11 decembrie 2016 si incepand cu data de 21 decembrie 2016 aceasta si-a suspendat raporturile de serviciu cu U.B.B.-R.

Din extrasele de cont analizate de inspectorii fiscali rezulta ca s-au facut deconturi in contul deputatului, de mai multe ori, in perioada aprilie 2013 – august 2017. In total este vorba de 130 de tranzactii reprezentand transfer de bani in contul lui Csokany cu titilu de ”decont”, suma totala fiind astfel de 980.243 lei.

De asemenea, in perioada ianuarie 2008 – august 2017 din contul U.B.B.-R. s-au facut un numar de 109 tranzactii reprezentand retrageri de numerar pentru plata salariilor, suma totala astfel retrasa fiind de 4.318.692 lei.

Activitatea de casierie pentru perioada 2008 – 2017, a fost efectuata de catre contabilul sef, Petronela Mihaela Csokany, care a intocmit registrul de casa si a fost responsabila cu lichiditatile Uniunii si a avut acces exclusiv la seiful cu bani al U.B.B.-R.

Sumele de bani retrase sub forma de numerar de la banca au ajuns intotdeauna la d-na Petronela Mihaela Csokany, fiind gestionate exclusiv de catre aceasta„, mai arata sursa citata.

Inspectorii fiscali au solicitat informatii scrise si de la presedintii filialelor U.B.B.-R: Coiov Nicolae, presedinte filiala Arad; Lazarov Ioan, presedinte filiala Lipova; Velciov Francisc, presedinte filiala Vinga; Nacov Antonio, presedinte filialaSinnicolau Mare; Velciov Petru, presedinte filiala Dudestii Vechi; Sabliov John, presedinte filiala Dudestii Vechi; Chelciov Petru, presedinte filiala Denta; Sehabi Petronela, presedinte filiala Brestea

Cu ajutorul d-lui Markov Nicolae, actualul presedinte al U.B.B.-R, a fost luata legatura telefonic cu toti presedintii de filiale mentionati anterior, acestia confirmand prezenta lor la sediul U.B.B.-R. din Timisoara, in vederea furnizarii in scris a informatiilor necesare stabilirii starii de fapt fiscale, in data de 25.01.2018. La data stabilita nu s-a prezentat decat presedintele filialei din Brestea. Au fost puse la dispozitia organelor de control mai multe documente din care reiese faptulca, filiala U.B.B.-R din Dudestii Vechi a derulat activitati economice in perioada analizata. Au fost transmise doua facturi pentru cazare, precum si declaratiile firmelor care au trimis personal in delegatie la Dudestii Vechi si care au beneficiat de cazari in cladirea U.B.B.-R. U.B.B.-R. nu are autorizata activitatea de cazare, nu plateste nici un fel de taxe la primaria Dudestii Vechi. D-l Velciov Petru, fostul presedinte al filialei din Dudestii Vechi, atunci cand i se cere factura de cazare ” se descurca ” si da factura celui care o solicita. Pe langa cazari se mai fac si inchirieri ale salii de evenimente pentru majorate, pomeni, zile de nastere. La fel, se inchiriaza camere pentru nuntasi, care vin in weekenduri la nunti la Dudestii Vechi si nu au unde sa doarma. A mai fost transmisa si fotografia unui afis de la sediul U.B.B.-R. cu privire la preturile practicate in vederea inchirierii terenurilor de tenis. Au fost puse la dispozitie copii dupa cateva cereri de punere la dispozitie a salii de festivitati a filialei U.B.B.-R. din localitatea Lipova, unde presedinte este d-l Lazarov Ioan. Din analiza cererilor mentionate anterior reiese faptul ca sala de evenimente a U.B.B.-R. din Lipova era inchiriata, in acest sens fiind incasate avansuri de 500 de lei, 500 de euro sau 2000 de lei. A fost pusa la dispozitia organelor de control, o declaratie olografa data de catre un anume domn, domiciliat in comuna Vinga, care declara ca ar fi achitat suma de 1.100 de lei dlui Velciov Francisc, in calitate de presedinte al filialei Vinga, pentru plata unei chirii„, mai transmit reprezentantii UBB-R, in comunicat.

Concluzia celor de la ANAF a fost ca in perioada ianuarie 2007 – august 2017 UBB-R a avut personal angajat pentru care s-au facut retrageri in numerar de la banca, insa nu au fost platite contributiile fiscale. De asemenea, s-a constatat ca unele filiale ale UBB-R au realizat venituri de natura comerciala, venituri pe care nu le-au inregistrat in evidenta contabila si nu le-au declarat la organul fiscal teritorial.

Au fost sintetizate si calculate, prin estimare, tinand cont de procentul taxelor angajatilor raportat la salariu net al salariatiilor, impozitele si contributiile datorate la bugetul statului de catre angajati CAS , CASS, CFS si Impozit pe venit in suma totala de 2.233.380 lei, precum si contributiile datorate la bugetul statului de catre angajator, prin estimare si tinand cont de procentul taxelor angajatorului raportat la salariu net al angajatului CAS, CASS, CFS, Concedii si Indemnizatii, Creante Salariale, Fondul de Risc si Accidente in suma totala de 1.732.003 lei.

In perioada 1 aprilie 2013 – 26 august 2017, inclusiv in perioada in care raporturile de serviciu cu U.B.B.-R. au fost suspendate, adica 09.01.2017 – 26.08.2017, au fost efectuate un numar de 130 tranazactii bancare reprezentand transfer de bani in contul doamnei deputat, cu titlu de ”decont”, suma totala astfel transferata din contul U.B.B.-R. in conturile acesteia fiind de 980.243 lei .

Aceste sume virate in contul Petronelei Mihaela Csokany au fost considerate plati de natura salariala si au fost calculate impozite si contributii sociale in suma totala de 681.537 lei.

U.B.B.-R. trebuia sa retina, sa declare si sa plateasca la bugetul statului si la bugetul asigurarilor sociale impozitul pe veniturile din salarii si a contributiilor sociale stabilite prinestimare la suma totala de 3.965.383 lei ( 2.233.380 lei taxe si contributii angajati si 1.732.003 lei contributii angajator).

Organele de inspectie fiscala au solicitat extrase CF si alte documente relevante privind toate cladirile aflate in proprietatea U.B.B R, atat din judetul Timis cat si din judetul Arad, in vederea punerii acestora sub sechestru.

Deputatul Petronela Mihaela Csokany nu a putut fi contactata telefonic, pana la ora transmiterii acestei stiri, pentru a raspunde constatarilor inspectorilor fiscali.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

loading...

  Pareri

 1. s0rin spune:

  Se mai confirmă o dată în plus că parlamentul este plin de infractori și incompetenți. Și predecesorul ei (Niculae Mircovici) a fost condamnat definitiv la 6 luni de închisoare cu suspendare. Nu e de mirare că fătuca asta susținea frenetic ordonanța 13 și mai nou modificarea legilor justiției.

 2. Ion Cohalm spune:

  Tare fmeia! Dar fara a colabora cu conducerea mai veche si mai noua nu ar fi putut face o frauda atat de mare.

 3. Druckerul din Mehala spune:

  Daca si asta scapa acum fara 10 ani nu mai avem justitie …ea asteapta ajutorul de la psd , cu ei a votat …acum psd-ul nu o mai poate ajuta ca facem noi scandal .

 4. dinu spune:

  Ce atârnăţele chicioase are la gât, purtate cu uniforma aia de şcoală de fete.