Noutati :

ACSELL, un apel la inovare

31 iulie, 2021 - 06:14 PM
Autor: Bianca Dichis      
Categorie: ECONOMIC
0

Pentru perioada de finanțare 2021-2027, inovarea rămâne una dintre prioritățile de investiții ale Uniunii Europene. În următorii 7 ani, în cadrul Politicii de Coeziune, activitatea de cercetare, dezvoltare și inovare (CDI) se va finanța prin Obiectivul de Politică 1: „O Europă mai inteligentă, prin inovare, digitalizare, transformare economică și sprijinirea întreprinderilor mici și mijlocii”, iar alocarea va avea un procentaj de 25% din Politica de Coeziune. Suma destinată României, în cadrul acestui obiectiv va fi de aproximativ 6 miliarde de euro. Comisia Europeană a formulat o serie de propuneri orientative de investiții pentru România precum dezvoltarea și utilizarea infrastructurii de cercetare, dezvoltare și inovare, consolidarea acestor capacități în rândul întreprinderilor și promovarea colaborării dintre mediul de afaceri și organizațiile CDI.

 

Tabloul de bord regional privind inovarea (EIS – European Innovation Scoreboard) plasează Regiunea Vest pe un loc modest în acest domeniu. ADR Vest a identificat, așadar, 6 sectoare de specializare inteligentă pentru perioada 2021-2027, menite să recupereze din decalajul de inovare la nivelul regiunii.

Domeniul sănătății și al calității vieții este unul dintre aceste 6 sectoare prioritare, iar Consiliul Județean Timiș își propune să promoveze și să contribuie la creșterea capacității de inovare în această sferă. În acest sens, implementează deja proiectul ACSELL (ACcelerating SmE innovation capacities with a Living Lab approach – Accelerarea capacității de inovare a IMM-urilor printr-o abordare Living Lab[1]) cod PGI05966, finanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională, prin programul Interreg Europe. Proiectul se desfășoară în 2 etape, pe parcursul a 48 luni, și în parteneriat cu Universitatea din Tübingen (Germania), Inițiativa Central Europeană (Italia), Guvernul Scoției (Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord), Parcul Tehnologic Ljubljana (Slovenia), Idéklinikken – Regiunea Danemarca de Nord (Danemarca), VLAIO – Flanders Innovation & Entrepreneurship (Belgia) și LiCalab – Universitatea de Științe Aplicate Thomas More (Belgia).

Partenerii își propun îmbunătățirea politicilor locale pentru stimularea inovării și a competitivității și accelerarea capacității inovative în rândul IMM-urilor, prin facilitarea schimbului de bune practici și a transferului de cunoștințe și informarea asupra beneficiilor utilizării unei abordări de tip Living-Lab (în procesul de creare și dezvoltare de produse și servicii bazate pe cerere). Descrierea pe scurt a proiectului, aici: (3250) ACSELL | Romanian – YouTube

Pentru a îndeplini aceste obiective prin activitățile asumate în cadrul proiectului, Consiliul Județean Timiș a cooptat colaborarea experților și a actorilor interesați din domeniul sănătății, din mediul universitar și de cercetare și din mediul de afaceri, precum și reprezentanți ai unor instituții cu rol decizional sau în elaborarea de politici.

După evaluarea situației existente la nivel local împreună cu aceștia, s-au identificat câteva domenii cheie de îmbunătățit, precum și bune practici locale, printre care amintim facilitarea și încurajarea inovării de către Centrul Regional de Inovare și Transfer Tehnologic Tehimpuls, conceptul și activitatea de co-creare Cowork Timișoara, folosirea inteligenței artificiale și augmentarea realității pentru identificarea de patologii pulmonare prin aplicația Xvision sau platforma Pandemic Controller dezvoltată pentru tratarea pacienților Covid-19 în interiorul și în afara spitalelor.

Partenerii externi au identificat, la rândul lor, exemple de bune practici pe care, din cauza limitărilor pandemice, le-au împărtășit deocamdată online, și care urmează, la nivel de proiect, să fie adaptate și preluate de către ceilalți parteneri și actori locali interesați, în funcție de tematică și specificul local.

În acest sens, Consiliul Județean Timiș dorește să extindă rețeaua de colaboratori – experți, organizații și IMM-uri interesate să participe la schimburi de informații și cunoștințe și îi încurajează pe cei care doresc, să se alăture acestui demers de facilitare a inovării. Întrebări și exprimarea interesului de implicare în proiect sunt așteptate la adresa: [email protected]

Bugetul alocat Consiliului Județean Timiș pentru implementarea proiectului este 150 900 EUR, din care: 128 265 EUR finanțare europeană FEDR (85%), 19 617 EUR finanțare națională (13%) și 3 018 EUR contribuție proprie (2%).

Mai multe detalii, pe pagina europeană a proiectului: http://www.interregeurope.eu/acsell/  și a Consiliului Județean Timiș: http://www.cjtimis.ro/activitate/proiecte/proiecte-europene-2014-2020/4-proiect-acsell—accelerating-sme-innovation-capac.html#main-menu

______________

[1]  The European Network of Living Labs (ENoLL) definește termenul „Living Labs” (laboratoare de viață) drept „ecosisteme de inovare deschisă, centrate pe utilizator și bazate pe abordarea sistematică a participării utilizatorului în procesul de creare, integrând astfel procesul de cercetare și inovare în comunități și cadre din viața reală”.

 Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 0comentarii

recomanda prietenilor

loading...