A murit Ion Badescu, cel mai cunoscut antrenor de inot din Timisoara

TIMISOARA. Numele lui Ion Badescu este sinonim cu performanta in natatie, el fiind unul din cei mai apreciati antrenori din tara. Din pacate, duminica s-a stins, pierzand lupta cu o boala nemiloasa.

Ion Badescu s-a nascut in Bucuresti in 1956. A facut scoala in capitala, fiind absolvent al Institutului de Educatie Fizica si Sport in 1979, cu specializarea inot. A fost repartizat la Timișoara, unde mai participase ca sportiv in intrecerile de pentatlon.
Tot ca sportiv, la Dinamo Bucuresti, a facut si kaiac-canoe, unde a fost antrenat de Stancu Teodorov timp de doi ani.

In 1980 ajunge la Timisoara si devine antrenor la Scoala Sportiva Universitatea, unde lucreaza sub conducerea lui Desideriu Bleier. La acea vreme sportivii se antrenau si in bazinul Uszoda, care in zilele noastre este o ruina.
Ion Bădescu obtine primele rezultate importante cu sportivi la Campionatele Nationale prin Corespondenta, intrecere care se disputa in mai multe orase, rezultatele erau centralizate in capitala, iar apoi erau trimise cluburilor. Primul campion pe care l-a pregătit a fost Florin Nagy, care a castigat titluri nationale la 100 bras si 200 mixt. La jumatatea anilor 80, tanarul antrenor colaboreaza si cu echipa de polo a orasului de pe Bega pentru scurt timp. Dupa Revolutie devine antrenor la Clubul Sportiv Scolar nr.1, unde a lucrat aproape toata viata.

Printre campionii care au fost antrenati de Ion Badescu se afla: Rony Bakale (component al lotului olimpic al Romaniei in 2005), Alina Tocu, Lucian Dumitru, Ligia Gaspar, Adina Marusanici, Camelia Suba, Larisa Stoian, Florin Istov, Claudiu Pascu, Raluca Pascu (selecționati pentru centrele olimpice de pregatire), Camelia Suba si Adina Marusanici (ambele medaliate cu bronz la Campionatul Balcanic), Tiberiu Bekes (3 locuri 4 la Europenele de juniori).

Antrenorul timisorean a facut parte de mai bine de 25 de ani din Colegiul de Antrenori al Federatiei Romane de Natatie si din biroul federal.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

loading...

  Pareri

 1. Dan Sorescu spune:

  Dumnezeu să-l odihnească!

 2. Pavel Cristina Daniela spune:

  Drum lin catre ingeri, nu va voi uita niciodata!

 3. Sergiu spune:

  Dumnezeu să-l odihnească!
  Condoleanțe familiei îndoliate!

 4. Dinu Mihai spune:

  Dumnezeu sa l odihneasca

 5. Murgu Aurel spune:

  Dumnezeu sa-l odihnească .. Rămas bun dom’ profesor!

 6. Andree spune:

  Dumnezeu sa va odihneasca in pace!

 7. Andreea spune:

  Dumnezeu sa-l odihneasca in pace!

 8. FlaviusD spune:

  Dumnezeu să-l odihnească!

 9. Cală Octavian spune:

  Dumnezeu să-l odihnească. Un ultim omagiu pentru ( Profu ). Un Om cu caracter și Har pt. copiii cum rar întâlnești. RIP DOMN PROFESOR!

 10. Seres Gottfried spune:

  Un om deosebit !
  Odihna vesnica!
  Condoleante familiei!

 11. Sorin spune:

  Condoleanțe! A fost antrenorul meu când eram copil in clasa 1 la școală cu el am învățat să inot iar apoi performanță….:(((

 12. Sorin spune:

  Era în 82….