Noutati :

A inceput pavarea trotuarelor cu piatra naturala langa Palatul Dicasterial, la Timisoara

21 mai, 2020 - 03:56 PM
Autor: Redactie      
Categorie: ADMINISTRATIE
9

TIMISOARA. Muncitorii de la Primaria Timisoara au inceput pavarea, cu piatra naturala, a trotuarelor de langa Palatul Dicasterial, pe locul unde initial au fost montate acele trotuare ”sotron”, de proba.

CITESTE SI: ‘E un fel de pacaleala cam de zona interlopa. O sa ajungem de rasul Europei’. Directia de Cultura si Patrimoniu Timis si Ordinul Arhitectilor, despre lucrarile la trotuarele de tip sotron din Timisoara 

De data aceasta, noile trotuare sunt pavate cu piatra naturala, la fel cu cea de pe mijlocul strazii Eugeniu de Savoya.

Ordinul Arhitectilor din Romania, filiala Timis, a depus o plangere in instanta, impotriva primariei. Arhitectii cer oprirea lucrarilor pentru trotuarul ”sotron” de pe restul strazilor din centrul orasului. Ei spun ca lucrarile sunt ilegale.

 

Si Direcția de Cultura sustine ca lucrarile la trotuarele ”sotron” au fost facute fara aviz si a subliniat in mai multe randuri ca dalele sunt complet nepotrivite pentru centrul orasului, iar raspunsul Primariei Timisoara a venit joi:

Avand in vedere discutiile aparute in spatiul public, precum si cele din cadrul sedintei de plen a Consiliului Local al Municipiului Timisoara din data 18, referitor la obiectivul Lucrari de reparatii si intretinere strazi din Municipiul Timisoara, precizam urmatoarele: Pentru lucrarile de intretinere si reparatii nu este necesara obtinerea autorizatiei de construire, dupa cum rezulta din prevederile art. 11 alin. (1) lit. k) din Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii, modificata si completata, inclusiv modificarile si completarile aduse prin Legea nr. 193 din 28.10.2019: Se pot executa fara autorizatie de construire lucrari care nu modifica structura de rezistenta si/sau aspectul arhitectural al constructiilor: lucrari de intretinere periodica si reparatii curente la infrastructura de transport si la instalatiile aferente. Cu toate acestea, pentru lucarile de reparatii si intretinere realizate pe raza Municipiului Timisoara s-a emis Autorizatia de construire nr. 1131/21.08.2019 si AC nr. 1289/26.09.2019. Lucrari de intretinere si reparatii a strazilor, aleilor si trotuarelor, podurilor si pasajelor din municipiul Timisoara au fost avizate de catre Directia Judeteana pentru Cultura Timis in baza unui proiect vizat spre neschimbare de catre Directorul Directiei Judetene pentru Cultura Timis, asa cum rezulta si din avizul cu nr. 130/Z/14.05.2018: Se accepta folosirea materialelor moderne de pavaj in Z.P. (elemente prefabricate din beton natur sau colorat, placi mozaicate, etc.). Se va descuraja folosirea asfaltului pentru trotuare. In zona centrala se incurajeaza folosirea pietrei naturale cu conditia ca trotuarele sa aiba proprietati antiderapante. Consider, in consecința, atitudinea Directiei Judetene pentru Cultura Timis abuziva. Proiectul de autorizare a lucrarilor mai sus mentionate, autorizatia de construire si avizul Dircetiei Judetene pentru Cultura Timis pot fi consultate pe site-ul institutiei noastre”, se arata intr-un comunicat al Primariei Timisoara, semnat de Culita Chis, seful Directiei Tehnice.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

 • 9comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

 1. Asa da.

  • Un alt ziar spune ca placile de marmura neagra cu stele in cinstea oamenilor de cultura (Enescu, Brahms, Strauss, etc) au fost scoase din fata Filarmonicii si inlocuite cu trotuare sotron.

 2. Arata ca curu

  • Capu’ tău arăta ca curu’

  • Nici mie nu mi-au placut tiganelile de placi alba neagra, dar astea sunt ok… piatra naturala, o singura culoare.

 3. Interesanta referinta legislativa.
  Dar de ce nu s-a mentionat art 11, alin (2), litera f, care este mai potrivita pentru aceasta situatie:
  f) reparații la împrejmuiri, acoperișuri, învelitori sau terase, TROTUARE, ziduri de sprijin ori scări de acces, atunci când nu se schimbă forma acestora și materialele din care sunt executate;

  Oops, pentru ca nu s-a respectat conditia din finalul textului…
  Dar litera j, art 11, alin (1)?
  j) lucrări de reparații, înlocuiri ori reabilitări, fără modificarea calității și formei arhitecturale a elementelor de fațadă, astfel: 1. TROTUARE, ziduri de sprijin ori scări de acces, terase exterioare;

  Oops, pentru ca nici asta nu convine…

 4. Robule nu puteai sa pui de la inceput din astea si nu se mai facea tambalau? dar tu nu.. placi sotron, placi sotron

  • Pentru că tu ai cap de fontă și nu poți gândi !
   Dacă s-ar fi pavat numai cu piatră naturală toată zona istorică trebuia să ia primăria credit.
   Tu ai ideie cât costă piatra naturală sau vorbești doar așa ca un usr-ist obosit ??

 5. CE PUII MEI DE ARHITECTI???? TROTUARUL SOTRON ESTE CHIAR FOARTE FAIN!!!! FOARTE!!! ASA CA LASATI/L PE ROBU SA/SI FACA TREABA, C A DE ACEEA A FOST ALES! CUI NU/I PLACE SA MARGA LA MAMICUTA LUI, ACASA. GURA, SI LA MUNCA TOATA LUMEA!!!!