‘A fost o seara memorabila’. Un chef celebru si un somelier au facut minuni la cina de poveste de la restaurantul VinTo din Timisoara, aflat in prestigiosul ghid Gault&Millau. Surprizele s-au tinut lant. Foto

TIMISOARA. S-a inregistrat un adevarat succes al conceptului „Not what it seems” la Timisoara, o cina in cadrul careia un somelier si un chef si-au unit fortele pentru a pune pe mesele invitatilor preparate inedite si gustoase, carora le-au fost asociate vinurile potrivite, intr-un ambient incantator. Gazda a fost restaurantul VinTo, prezent in faimosul ghid Gault&Millau.

La sosirea oaspetilor la VinTo, acestia au fost intampinati cu „welcome drink and apetiser”, mai exact, cu un vin spumant alaturi de paine si unt facut in casa, aromatizat cu matcha.

Si, daca la fiecare dintre cele cinci feluri de mancare servite a fost asociat din start un vin potrivit, o noua surpriza a venit din partea somelierului Mihai Lambrino, care a decis in ultimul moment schimbarea unuia dintre cele stabilite initial cu un Amarone, o eticheta ce se gaseste exclusiv la VinTo.

A fost o seara frumoasa, ca in familie. Am schimbat unul dintre vinurile anuntate, pentru ca am degustat unul din preparate cu o zi inainte si mi-am dat seama ca noua asociere ar fi exact ceea ce ar trebui. Am intuit bine, si am facut si o surpriza, am deschis un vin mai deosebit, un Amarone pe care il avem in exclusivitate la VinTo, care a fost foarte bine primit de participanti„, a declarat Mihai Lambrino.

 

O alta surpriza, in conceptul organizarii, a fost oferita de Chef Liviu Lambrino, care a pregatit farfuriile live, in mijlocul invitatilor, o sesiune de ”live plating”.

Pe langa ceea ce am anuntat ca va fi la acest eveniment, felul in care i-am primit pe invitati, surprizele, au fost aparte si cu totii s-au simtit bine. Iar mai apoi surpriza live plating-ului facut in sala, langa ei, a reprezentat un moment de-a dreptul emotionant, incarcat de adrenalina. A fost un alt fel de socializare, gastro-socializare, un concept pe care il promovam la Vinto inca de la inceput. Oamenii vedeau ce se intampla, chef-ul explica exact ce pune in farfurie, oaspetii puneau intrebari despre cum se gateste, incercau sa afle tot felul de tehnici, a fost un moment minunat, acompaniat de Amarone, care, la acel moment era in paharele invitatilor fara ca acestia sa stie. Vinul a fost dezvaluit la final.„, a spus somelierul Mihai Lambrino.

Despre cele cinci feluri de mancare a vorbit chef Liviu Lambrino, cel care a pregatit deliciile servite de zecile de timisoreni care au trecut pragul VinTo.

Am avut un meniu cu un grad ridicat de dificultate, in care am integrat numeroase tehnici imprumutate din patiserie/cofetarie dar si elemente de bucatarie moleculara. Am incercat astfel sa schimbam felul in care oamenii relationeaza cu mancarea, si sa accecentuam mai mult caracterul ei hedonist, ca sursa de placere si experienta sociala. Am optat inca de la inceput pentru un meniu cu un enunt sec, care a sunat asa : Faux-bonbons, Portos Carpaccio, Ice-Cream, Amandina, Ou si am livrat farfuriile la masa fara prea multe explicatii concrete, lasand invitatii sa descopere profilul de arome si pairing-urile inedite pe care le-am adus in farfurii. Mi-a placut in mod deosebit momentul de final in care am dezvaluit cu lux de amanunte meniul si in care invitatii au participat activ, povestind la cald experienta din perspectiva lor.
Iata o scurta trecere in revista a preparatelor care au constituit meniul:
1. amuse bouche – faux bonbons – platou de 3 branzeturi romanesti – branza de capra cu zmeura liofilizata glazura ciocolata iute/Rocher din branza de burduf si alune iuti glazura de ciocolata alba/urda cu verdeturi si chimen in glazura de unt de cocos
2. Portos’ Carpaccio – tribut Michel Portos (2 stele Michelin) – carpaccio de pepene rosu, zapada de rosii cu xeres, aer inghetat de parmezan, pesto, ansoa – probabil cea mai valoroasa si surprinzatoare farfurie din meniu
3. Ice-cream – somon gravlax, texturi de legume de sezon
4. Amandina – ceafa de magalita, piure de sfecla rosie si mousse de mazare-wasabi, crocant alune si spuma de mar verde
5. Desert – Ou – Crocque Madame in care oul a fost o pannacotta de cocos cu galbenus lichid de mango, crema de cheesecake cu vanile si pandispan plus un creme brulee aromatizat cu yuzu

„Not what it seems” nu va ramane singurul eveniment de acest gen la VinTo.

Pe aceasta directie vom mai avea evenimente cu chefi importanti care vor veni sa gateasca aici, care sa ofere o alta experienta gastronomica, atat din punct de vedere gustativ, gazdelor, dar si tehnic, bucatariei VinTo. O sa fie ceva ce cu siguranta nu poti face acasa. Asta este si ideea, sa vii sa mananci aici ceea ce nu poti gati acasa. Dar, mai mult de atat, vor fi chefi cu multa experienta, cu un stil anume. Deja al doiea eveniment este discutat, cheful a fost stabilit, dar momentan tin totul sub umbrela surprizei„, adauga Mihai Lambrino, proprietarul VinTo.

Mai multe despre cina de poveste de la restaurantul VinTo puteti gasi si pe pagina de Facebook VinTo – Gastro.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Mda, toți tăranii din mass media sunt cosmopoliți. Auzi, CHEF. La TV, în presa tipărită, pe cea on line… OK, și eu am spus „on line”… poate mulți nu înțeleg termenul, dar acesta măcar nu creează confuzii (de sens), dacă pricepeți subtilitatea… Dar CHEF? CHEFI la cuțite? În acest caz, chiar nu îmțeleg de nu le spuneți, naibii, bucătari șefi… (?!)