Noutati :

A fost contestata licitatia pentru noul Terminal de Plecari Externe de la Aeroportul Timisoara. Semnarea contractului cu constructorul, amanata

7 aprilie, 2022 - 01:37 PM
Autor: Redactie      
Categorie: ECONOMIC
5

TIMISOARA. Dupa ce in 25 martie, Aeroportul International Traian Vuia din Timisoara anunta desemnarea  constructorului pentru Terminalul de Plecari Externe in urma licitatiei, si chiar programase pentru vineri, 8 aprilie, iscalirea contractului, totul se amana. Aceasta intrucat a fost depusa o contestatie impotriva procedurii de achizitie publica.

La licitatia lansata anul trecut in septembrie, s-au inscris 6 asocieri de firme, iar dupa evaluari a fost declarata castigatoare cea a firmei Concelex SRL din Bucuresti. Miercuri,  la CNSC a fost inregistrata o plangere din partea firmei care a iesit pe locul 2.

Ieri, 6 aprilie 2022, la C.N.S.C. (Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor) a fost înregistrata contestatia societatii Strabag SRL Bucuresti (de pe locul II) referitoare la procedura de achizitie publica pentru desemnarea executantului proiectului „Servicii de elaborare a documentatiei tehnico-economice (fazele D.A.C., P.T., D.E.) si realizarea pe baza acesteia a lucrarilor de executare pentru edificarea unei constructii cu destinatia «Terminal plecari curse externe», cu asigurarea inclusiv a serviciilor de asistenta tehnica din partea proiectantului”. În termen de 5 zile de la data înregistrarii contestatiei, Societatea Strabag trebuie sa depuna o cautiune de 2% din valoarea estimata a contractului. Termenul pentru solutionarea contestatiei este de 20 de zile.
Pana la clarificarea tuturor elementelor de legalitate si pana la solutionarea cauzei la C.N.S.C., semnarea contractului este amanata„, transmit reprezentantii Aeroportului International Traian Vuia Timisoara.

Valoarea contractului este de 83.837.628,71 lei fara TVA, adica aproape 20 de milioane de euro cu TVA.

***

Noul terminal de plecari externe va fi construit pe o suprafata de 12.000 mp, va avea 6 filtre de securitate, 18 ghisee check-in si 6 porti de scanare automata a documentelor, precum si 7 lifturi pentru bagaje.

Din aceasta suma, cea mai mare parte reprezinta bani europeni prin Programul Operational Infrastructura Mare 2014 – 2020 (POIM), Axa Prioritara 2 – Dezvoltarea unui sistem de transport multimodal, de calitate, durabil și eficient, iar restul fonduri proprii ale aeroportului si de la bugetul de stat.

In total, constructia Terminalului de Plecari Externe de la Timisoara va costa aproape 21.000.000 de euro, cu TVA, suma la care se vor adauga dotarile.

In continuare este in desfasurare o licitatie pentru gasirea unui diriginte de santier. Aceasta a fost lansata la inceputul lunii martie.

 

In continuare este in procedura licitatia pentru achiziționarea serviciilor de dirigentie de santier, pentru supervizarea lucrarilor de constructie pentru noul terminal. Valoarea estimata a contractului este de 600.000 lei fara TVA, iar patru firme interesate si-au depus ofertele pana ieri (n.r. joi, 24 martie). Desemnarea se va face cel tarziu pana la data 26.04.2022„, transmit reprezentantii Aeroportului International Traian Vuia Timisoara.

Termenul de finalizare a Terminalului de Plecari Externe este 31 decembrie 2023.

Noua constructie va completa Terminalul de Sosiri Curse Externe care este deja in exploatare incepand din 29 iulie 2021. Acesta are o suprafata totala de 4.383 mp, iar investitia s-a ridicat la 30,35 milioane de lei, fonduri europene nerambursabile, de la bugetul de stat si din veniturile proprii ale aeroportului.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

 • 5comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

 1. …si de ce ar fi altfel.?
  3d-uri, filmulete, prezentari, proiecte, studii de fazabilitate si prefezabilitate, documente, si iarasi documente..!! aici sunt banii dumneavoastra !!
  De ce sa se mai si construiasca ceva in tara asta cand e vorba de munca pe bune !! trebuie dat la lopoata ! .. bani se mai pot face si plimband serviete cu hartii …!!

 2. Apoi ne mirăm că arată că o cotețărie înghesuit, demn nici măcar de o AUTOgara, darămite aeroport. Cum drac nu va e jenă sai ziceți „internațional”… Toate partidele au PRĂDUIT prin directorii numiți în fruntea sa, toate BUGETELE de modernizare. Găsiți milioanele de euro în VILOAIELE RIDICATE lor și acoliților. Dacă mai reaminea Kovesi în fruntea DNA, garantat ai vedeam acu la Popa Șapcă pe toți. Dar cum Johannis, la braț cu PSD, Udmr și PNL au mătrășito de teama procurorilor ei… ROMANIA a ajuns RAIUL HOȚILOR din banul public.

 3. Din păcate nu poți face la toți pe plac cel puțin hoții și restul persoanelor din politică care se ocupă de mîrșăvii pentru că acesta este scopul pentru care au fost aleși se simt ca în rai la noi.

 4. Daca va fi construit ca cel de la sosiri internationale atunci vai de capul nostru calitate design de toata cacaoa

 5. Este incredibil cum in anul de gratie 2022 inca se mai proiecteaza un aeroport fara macar doua burdufuri de acces direct din aeroport in avion!
  Cum sa ai asa o lipsa de viziune incat, la un terminal nou, sa prevezi doar autobuze sau „sirul indian” pentru accesul in aeronava?
  Cel putin doua iesiri din aeroport, etajul de sus, care sa se conecteze cu aeronavele prin burdufuri mobile de acces erau obligatorii!
  La fel trebuia si la terminalul de sosiri!
  Doar ca in aceste cazuri, trebuia o proiectare integrata a ambelor terminale. Astfel incat, atunci cand un avion aterizeaza si se conecteaza la burduf, calatorii sa fie ghidati printr-un culoar/coridor de acces spre terminalul de sosiri, iar calatorii care urmeaza sa plece cu acelasi avion sa aiba un coridor de acces dinspre terminalul de plecari. De fapt cele doua porti cu burduf sa poata fi accesate atat de la terminalul de sosiri, cat si de la terminalul de plecari, prin fluxuri diferite, coridoare separate. Chiar numai la punctul de acces in aeroport se poate pune o banda de demarcare care sa arate calatorilor directia de deplasare. Se foloseste in toate aeroporturile civilizate, dar cum la noi este doar o autogara mai mare, nici nu ma mai mir prea tare.