Dispar benzi de circulatie in zona centrala, la Timisoara, si apar insule de verdeata pe strada care trece pe sub Bastion. Dupa prima licitatie ratata, administratia Fritz mai lanseaza una pentru proiectare, dupa ce a dublat suma la 60.000 de euro

TIMISOARA. Administratia Fritz vrea o reorganizare a traficului, dar si o noua reducere a numarului locurilor de parcare in zona centrala din Timisoara.

Asta, dupa ce, in primavara, odata cu intrarea in vigoare a noului regulament Timpark, numarul spatiilor in care pot fi lasate masinile in baza abonamentelor a fost oricum redus considerabil.

CITESTE SI: Alti copaci taiati in numele modernizarii si padure de stalpi de iluminat pe Bulevardul Cetatii, la Timisoara. Ultimele imagini de pe santier. Video 

Timpark a lansat in luna iunie o licitatie si cauta o firma care sa asigure servicii de proiectare pentru „Reorganizare parcari si spatiu public Proclamatia de la Timisoara„. Dar pana la termenul limita pentru depunerea ofertelor, nimeni nu s-a aratat interesat de contract. Asa ca, prima licitatie a fost anulata.

Acum, reprezentantii municipalitatii au relansat procedura.

Practic, dincolo de modificarile pe care autoritatile intentioneaza sa le faca pe Proclamatia de la Timisoara, ar urma sa se intervina pe alte 3 strazi, respectiv Carol Telbisz, Hector si o parte din Augustin Pacha.

Una devine complet pietonala, pe alta ar putea fi introdus dublu sens de circulatie, vor fi taiate locuri de parcare, iar pe altele vor fi plantati copaci.

Se injumatatesc locurile de parcare pe Proclamatia de la Timisoara. Augustin Pacha, complet pietonala. Carol Telbisz cu sens dublu. Pe Hector insule de verdeata

Practic, pe strada Proclamatia de la Timisoara, ar urma ca masinile sa nu mai intoarca in bucla dinspre piata Sfantu Gheorghe, iar parcarile acum oblice (in spic) sa devina paralele cu bordura. In plus, administratia Fritz vrea sa taie una dintre benzile de circulatie din fata Ceasului Floral pentru a largi statia de tramvai si a pentru a infiinta noi spatii verzi. Mai mult, reprezentantii primariei se gandesc sa infiinteze terase in dreptul Ceasului Floral.

Pe tronsonul cuprins intre Piata Sfantul Gheorghe si strada Augustin Pacha se doreste eliminarea traficului auto existent, caracterul tronsonului se doreste a fi unul pietonal, se vor realiza accesuri pentru autovehiculele de interventie si aprovizionare prin montarea de bolarzi retractabili. Biciclistii nu vor fi restrictionati. Se vor extinde insulele verzi din jurul arborilor existenti.

Pe tronsonul dintre Episcop Augustin Pacha si strada Martin Luther (strada dintre Punctele Cardinale si Hotel Continental, n.r.) se va asigura o circulatie auto pe o singura banda de mers in ambele directii de circulatie, pe o parte si cealalta a liniilor de tramvai.

Parcarile se vor realiza longitudinal, cu sensul de circulatie auto, zona ramasa dupa intoarcerea parcarilor din pozitia oblica existenta se va ceda trotuarelor sau zonelor verzi, dupa caz.

In zona statiei de tramvai existenta (n.r. – in dreptul Ceasului Floral) se va studia varianta reducerii benzilor de circulatie auto la una singura, suprafetele ramase fiind cedate spre largirea peronului statiei de tramvai si a zonelor verzi existente„, se arata in documentatia postata in Sistemul Electronic de Achizitii Publice.

Pe de alta parte, in strategie se urmareste eliminarea traficului auto si, implicit, a locurilor de parcare pe strada Augustin Pacha, tronsonul cuprins intre Proclamatia de la Timisoara si Carol Telbisz. Aici, administratia Fritz vrea sa planteze pomi si sa puna jardiniere, iar pe strada sa circule doar pietonii si biciclistii.

Pe strada Augustin Pacha se va elimina traficul auto si banda velo dedicata, va fi introdusa vegetatie prin plantari in sol de arbori, cu crestere finala de talie medie sau mare„, mai scrie in documentatie.

In schimb, pe strada Carol Telbisz, cea din spatele magazinului Bega, autoritatile vor sa reintroduca dublul sens de circulatie. Ceea ce insemna ca fie desfiinteaza pista de biciclete pentru a face loc masinilor, fie redeseneaza actuala parcare perpendiculara pe linia Parcului Civic, ceea ce, iarasi, ar inseamna o reducere a numarului de locuri.

Se va analiza posibilitatea introducerii de sens dublu de circulatie auto si realizarea, in zona accesului la parcarea la sol existenta din spatele magazinului Bega o intoarcere tip cul-de-sac (intoarcere in strada infundata, n.r.)„, se mai arata in tema de proiectare.

Una dintre cele mai circulate si aglomerate strazi din zona ar urma, la randul ei, sa fie modificata. Mai exact, strada Hector, cea care duce spre Bastion pe 3 benzi, pe ar putea aparea insule verzi cu arbori de talie mare.

Se va analiza posibilitatea introducerii unor insule verzi ce pot sustine plantarea de arbori cu talie mare. Finisajul trotuarelor se va armoniza cu cele de la Bastion”, se mai arata in documentatia de pe SICAP.

In toata zona vizata de noua reconfigurare ar urma sa fie instalate banci, cosuri de gunoi, jardiniere, rastele de biciclete, panouri de informare si elemente de signaslistica. Cladirile reprezentative vor fi marcate in pavaj prin piese speciale din piatra sau bronz cu informatii istorice.

Si iluminatul public de pe aceste strazi ar urma sa fie schimbat. Una dintre lucrari prevede demontarea stalpilor existenti si plantarea unor noi stalpi, moderni, „cu cabluri in interior, cu corpuri de iluminat moderne”, iar zonele ar urma sa fie iluminate diferit, in functie de utilitatea lor.

Timpark a scos marti iarasi la licitatie serviciile de proiectare (faza DALI). Valoarea estimata a contractului era in vara de aproximativ 30.500 euro, cu TVA. Acum s-a dublat, este peste 60.000 de euro cu TVA.

Firmele interesate isi pot depune ofertele pana in 2 noiembrie.

 

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Ce fain! Felicitari! Cat mai putine masini prin zona istorica! Cel mai fain ar fi sa avem centru, libertății si unirii 95% pietonale si pentru biciclete si trotinete!

    • O poți de asemenea și suge puternic, tu cu toți trotinetiștii bombe cu ceas!

      • Si tu poti face la fel cu teava ta de esapament, sa nu iti respiram noi putoarea.

        • Ma bucur de initiativa, la pas marunt, fara masini, biciclete sau trotinete decat pe pieste amenajate!

        • prefer sa miros diesel decat parfumul de la vreun partzar trotzkinetist de extrema stanga.
          Macar ala e miros de barbat, cu ce se dau non-binarii lui DominiKur e cv ce i-ar baga la bulau in tari mai conservatoare.

      • daca e sa o suga …o fac aia care baga de 50lei la benzinarie aia cu MH / DJ / GJ .

        • Ai uitat de OT / HD / CS .

      • De acord ca e dificil cu masina daca ai treaba in zona istorica, dar in masura in care va fi limitat accesul masinilor si funcțiunile disponibile se vor schimba. Nu e neaparat sa mergi la tot felul de firme in centrul istoric, exista multe birouri cu parcari dedicate in oras. In centru e oportun sa fie functiuni de relaxare si petrecere a timpului liber in care nu esti legat de masina.

        • Full Idiot cu eşapamentul spart, lucru ăsta se putea face dacă Witzfigur împreună cu Căcău nu anula proiectul pentru construcţia podului Jiul, care ar fi luat cel puţin un sfert din maşinile care trec pe sub Bastion şi au destinația Torontalului, Dacia sau Mall, dar ce să ceri de la un politruc verde ca balega de gâscă şi de la câţiva giboni sparți in bulan?

    • Exact! Sunt parcari cu plata care inca nu se ocupa. Centrul orasului, si in special strada care este propusa spre a fi inchisa traficului auto ar fi grozav sa fie al oamenilor, sa creasca organic, cu restaurante, magazine, spatii culturale.

      Este normal ca unii sa se împotrivească, fie nu inteleg, fie sunt afectati direct, pierd parcarea 2 pasi.

      Progresul sa nu se împiedice de aceste cioturi, zic.

    • Asta pentru ca tu esti sarac si nu ai masina, nu?

  2. Pai unde isi mai etaleza bombardieri masinile ……ce facusi mai Fritzache te pui cu pesedei .

  3. Chiar și în zone cu trotuare înguste,La nici un metru de pietoni, gonesc șoferii fara pic de considerație față de aceștia. POLITIA Rutiera e de o NEPASARE CRUNTĂ. Așteptăm DEMISIA INTREGII CONDUCERI. Aloooo, Dle Prefect se aude?!Dle Bode, se aude?!

  4. cine n-are de lucru… isi face

  5. Tare PROS* esti Fritz!
    Daca nu vrei trafic prin centru, macar optimizeaza culoare de circulatie care sa „ocoleasca” Timisoara!
    Dar de unde atata minte? Ca la tine e in stare de putrefactie avansata!
    Timisoara a ajuns de rasul curcilor cu tine la primarie.
    Numa pentru studii de fezabilitate ai cheltuit bani, in rest nimic bun sau de folos!
    Dispari o data din primarie si lasa-ne!

  6. Nu va mai agitati ca nu se va face nimica doar un stidiu castigat de o firma de casa a USR ! In rest este o ineptie perfecta zona Bastion face trecerea din zona de sud in cea de nord a orasului . Alternative nu sunt deci……..nu tot anul poti merge cu bicicleta , altii fac si 10 km sa ajunga la serviciu . Nu totul este posibil sa fie facut pietonal sau cu bicicleta totusi Timisoara cu zonele limitrofe nu se compara cu Caransebesul sau alt oreasel micut

  7. Biciclistii si pietonii ar trebui exclusi din oras! Sa se mute la sat, impreuna cu carutele iar orasul sa ramana doar pt cei care isi permit o masina. Iar masina sa aiba motor de minim 2L, cei care nu au bani de benzina sa mearga la sat cu caruta. Sa declaram Timisoara oras liber de pietoni si biciclisti!

    • Multi nu vor intelege sarcasmul

    • Să mergi tu la m.. in p.. la Oltenezia de unde ai venit si să nu faceţi cu noi experimentele ecologistului Fritz cu care in Germania nici portarul primăriei de la el din sat nu ajungea!!
      Podul Jiul nu a vrut să-l facă să mai ea din maşinile care ajung să treacă din Süd spre nord dar in schimb mai anulează două benzi pentru a face coada mai lungă si noxele mai multe.

  8. Oameni buni, ăștia chiar ne cred prosti. Sa nu. i mai vad pe cei din primărie în mașini. Sa. si toceasca pantofii de dimineață până seara prin oraș. Eu cred ca cei care iau deciziile astea tampe, mai ales de câteva luni, au ochelari de cal sau stau în fata unui calculator toată ziua pe jocuri cu verdeață….
    COBORÂȚI IN STRADA, LASATI BASMELE SI LUCRAȚI PENTRU OAMENII CARE V. AU ALES CA NICI PORTAR N. O SA AVETI LA VIITOARELE ALEGERI.

  9. 1. Intrarea in timisoara (dinspre periferiile de lux) sa fie condiționată de achitarea unei taxe de 25 lei /zi chiar dacă persoana in cauza lucreaza in Timișoara.
    2. Parcarea celor care nu locuiesc in Timișoara sa fie taxata la dublu.
    3. Orasul sa nu poata fi traversat E – V , S – N ci doar ocolit.
    4. Accesul in oraș sa fie restricționat ptr masinile cu cilindreea peste 1400 cmc.
    Nu sunt de acord cu aceste propuneri dar suna bine!

    • Fritz tu eşti!?😎

      • Ptr un IQ REDUS. Nu ai înțeles nimic. Continua însă poate apare si la tine luminița de la capatul tunelului. Dar vezi, sa nu fie trenul

  10. Cum spunea un domn, singura legatura de la sud la vest se poate face in acest moment pe la bastion. Sa desfintezi o banda este dovada de prostie sau infantilism. Legat de planurile de pe stradutele adiacente, sunt superbe dar lipseste cu desavarsire o parcare mare undeva aproape de zona respectiva….Sau se mizeaza cumva pe superparcarea lui Nica de langa Hotel Continental?

  11. Când se va întâmpla treaba asta, voi circula cu viteza redusă punând frână la fiecare 3 metri, pentru ai încetini pe toți și a emite mai mult gaz de eșapament. În loc sa fluidizeze traficul rutier pentru a nu se arde combustibili care produc poluare ei te ajuta sa poluezi. Felicitări.

  12. Apropo, ați circulat spre spitalul de copii pe la ora 8,oo si dupa cu copilul în brațe? Pt. ca parcare NU aglomerație garla. Sau nu va interesează?
    Se mai face parcarea cu SF -ul finalizat ptr parcarea din zona spitalului ptr. copii?
    Sau „noi” avem intrarea libera?
    Problema va fi actuala și la noul spital sau greșim? Despre asa ceva acolo nu prea se cuvânta

  13. 1. Intrarea in timisoara (dinspre periferiile de lux) sa fie condiționată de achitarea unei taxe de 25 lei /zi chiar dacă persoana in cauza lucreaza in Timișoara.- Nu stiu daca era sarcasm dar pare asa o gandire USR-ista de IQ maxim 80 ,ca si afirmatia celui care a ajuns vice, orice prost poate ajunge presedinte (parca era o melodie a celor de la Parazitii?!) -cei din periferiile de lux, adica comunele de langa, ca stiu unde se duce ideea-platim mai multe taxe la Timisoara decat la comuna de lux-gen 70% din impozitul pe salariu (pe venit brut) se duce la bugetul Primariei Timisoara, pentru ca lucram la firme cu sediul pe Timisoara iar contractul de munca este declarat pe raza acelui UAT…avand in vedere unele salarii, contribuim de fapt la bugetul Timisoarei de vreo 20 de ori mai mult (din acel impozit pe salariu) decat contribuim cu impozitul pe casa si auto la comuna de lux. Deci poate de fapt unii ,,timisoreni” cu buletinul ar trebui sa mai pluseze ceva la bugetul pe unde aveti domiciuliul, ca unii sunteti IT-isti si platiti doar impozitul pe locuinta. Vezi Codul Fiscal -capitolul defalcarea impozitului pe venit

    • Ia totul ca un ” pamflet”, IN NICI UN CAZ NU AM SCRIS CU INTENTII SERIOASE. Ca sa scrii / gândești adă ceva chiar ca trebuie sa ai IQ sub 80.

      • IQ tău este foarte obosit dacă nu ai înţeles ce are in cap un politruc verde ca balega de gâscă de care sunt convins că şi astăzi activează în Bündnis 90/die Grünen partai Deutschland!!

  14. O alta ineptie marca Fritz. Cand nu credeam ca mai poate surclasa prostiile devitate si unele realizate pana acum iata ca acest gogoman reuseste sa ma surprinda. Cat de redus mintal poti sa fii sa scoti benzi de circulatie de pe o artera care deserveste axa nord sud? Cata minte iti lipseste sa plantezi vegetatie pe o strada ingusta intre cladiri inalte? N-am vazut nicunde in Germania asa ceva. Apoi ca orice lucrare marca Fritz Pirtz se reduce numarul locurilor de parcare. Au fost prosti cei care le-au proiectat la 45 de grade ca sa fie utilizat spatiul mai eficient si sa fie mai usor sa parchezi? Trebuia sa vina geniul de Spritz care inca nu si-a prezentat diploma de studii pe care a sustinut ca o detine sa schimba geometria stradala. Bine ca vrea terase si acolo langa ceas pentru ca nu ajung cele din pietele centrale unde miroase a cantina de nu-ti mai vine sa te plimbi pe acolo. Apoi se pune intrebarea si de unde vin bani pentru astfel de stricaciuni din moment ce spatiul verde are costuri de intretinere ridicate. Singura scapare e sa fie alta manevra pentru a sifona banii publici pe studii date firmelor de casa. Cetatenii s-au plans pe buna dreptate ca primarii de pana acum nu au facut cat trebuia dar acest specimen e singurul care mai mult strica. Desi nu am mai votat la locale din 2008 pentru ca nu am apreciat nicun candidat, acum sunt hotarat sa votez orice (Nica/Robu/Grindeanu) doar sa scapam de acest impostor.

    • voteaza ILIESCU e si mai bine si nu uita sa pui stampila si pe Miron Cozma .

      • Dacă ar trebui să aleg între un bulan spart ca tine şi Miron Cosma cu siguranță voi vota Cosma!! Sunt convins că este un Idiot la fel ca şi tine dar măcar nu este si pe invers !

        • Dar cu ce te deranjeaza? Nu doar ca raman mai multe femei pt tine…dar mai ia pe unul cu el, deci de doua ori mai multe femei pt tine.

    • Dar nu este vorba de „prostie”. Este dincolo de limita definiției de „prostie” (in sens negativ).
      Scutirea de „taxe” a unor categorii de concetățeni trebuia demult suspendată.
      Cândva – sa zicem cu 25 – 30 de ani in urmă – a lucra in domeniu „informațional”/ informatica era „ceva” superior, neobișnuit, deasupra „muritorilor de rand”. Este oare adevărată și azi această „categorisire”?
      Ma-as mira! Nu comentez, ptc apar „cei cu sânge albastru ” gata sa te digere!

  15. Dominicur îi un bou. Atât îl duce puținul creier pe care îl mai are. A distrus toată circulația din Timișoara. Ore întregi pierdute în trafic, că să pună o bordură sau să mai facă o gaură în carosabil. Unde nu-i cap, nu-i cere creier.

  16. Nu e suficient ca incurcat dementul ala de Robu circulatia si a imputit orasul cu semafoare, acum desfiintam benzi ca sa facem spatii verzi, dar in rest taiem copaci ca dementii.
    Cine l-a ales pe nemtalaul asta sa suporte consecintele, eu ma mut din TM curand si mi se rupe.

  17. E misto sa arzi bani publici in mod inutil, dar e si mai misto sa distrugi orasul precum boul dinaintea ta, pe banii timisorenilor, nu frit?

  18. romanu’ zice sa ne fereasca Dumnezeu de prostu’ harnic.

  19. faceti naibii o parcare de 2-300 de locuri in centru, nici n-am masina si imi doresc asta….ii normal sa existe o parcare mare sau mai multe mai mici in zona, iar apoi puneti naibii militienii aia sa ridice tot ce-i parcat aiurea si apoi puteti face cate strazi poetonale vreti voi, pana atunci veti lua locuri de parcare iar meltenii tot pe trotuar vor parca, ei nu sunt in stare la colt de martin luther cu proclamatia sa ridice alea 2 masini ce stau tot timpul pe trecerea de pietoni dar vor ei acum sa faca pe dracu in patru….