Incep sa scada preturile la apartamente in Timisoara. Cu cat s-au ieftinit locuintele vechi? Anuntul specialistilor in imobiliare

TIMISOARA. Vesti importante de pe piata imobiliara din Timisoara si din intreaga tara. In prima luna de toamna, septembrie, preturile cerute pentru apartamentele (noi si vechi) disponibile spre vanzare la nivel national au scazut cu 1,6% fata de august.

CITESTE SI: Se schimba fatada, se amenajeaza piateta cu fantana arteziana si se fac o serie de reparatii cu 6 milioane de euro. Gara de Nord din Timisoara, la o noua licitatie pentru reabilitarea blocata aproape doi ani

In medie, potrivit Indicelui Imobiliare.ro, preturile au coborat la 1.705 euro pe metru patrat util, fata de 1.733 de euro pe metru patrat la sfarsitul lui august. Acestea raman insa mai ridicate cu 13.9% fata de septembrie 2021.

„Este o perioada in care piata rezidentiala cauta un punct de echilibru si inevitabil vom continua sa avem oscilatii de pret specifice de la o luna la alta. Chiar daca in septembrie am inregistrat scaderi de pret in jurul a 1%, fata de aceeasi perioada a anului trecut, diferentele de pret sunt in continuare peste rata inflatiei. Ne asteptam ca pe segmentele mass-market si rezidentialul vechi acest reglaj inerent sa fie mai vizibil, in vreme ce preturile pentru locuintele premium, cu localizare privilegiata, proiectele calitative, in general, cel mai probabil vor continua sa se consolideze, reprezentand o buna alternativa investitionala in perioada cu inflatie mare. De altfel, in anumite orase – precum Timisoara – observam evolutii diametral opuse, scaderi pe segmentul vechi si cresteri pe cel nou”, spune Daniel Crainic, specialist in imobiliare.

In Timisoara asteptarile vanzatorilor de apartamente s-au redus, per ansamblu, cu -0,8% in prima luna de toamna, de la 1.471 la 1.459 de euro pe metru patrat util. Pe segmentul locuintelor vechi a avut loc o scadere de -1% in perioada analizata, acestea ajungand sa coste 1.431 euro pe metru patrat (fata de 1.445 euro pe metru patrat in luna anterioara).

Pe de alta parte, unitatile locative din cadrul noilor ansambluri rezidentiale au consemnat o crestere de 0,5%, de la 1530 la 1.538 de euro pe metru patrat util.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. cumpar apartament, 3 camere, zona centrala. 3500e

    • 3500e/mp?

      • 3500 mobilat …

      • sau 1800$

  2. Constructorii care fac mult profit si lucrari de slaba calitate vor da faliment.

    • Sa nu uitam ca preturile sunt umflate cu cel putin 20-25 % !
      La noi in Timisoara se cumpara apartamente vechi la pretul de case noi in alte localitati ….

  3. era si cazul. dar 1% e fix pix. un 30-40% procent de scadere ar fi mai apropiat de preturile reale, cu un profit decent pt firme. ce e peste… e pur profit nemeritat pt constructori. dar ce sa-i faci… prost e ala care da

  4. Nu se vor mai vinde,constructorii scot acum 1000eur/mp pt constructia unui imobil nou,majoritatea vor inchiria,la o casa de 2sute mii cu o rata de 2mii/luna si cu dobanzi aferente,va fi m rentabila chiria.Poate intelegeti de ce baietii astia cu putulica crestata ne promit ca ne lasa-n pielea goala,dar mai fericiti.

    • Esti invidios si de fapt tu esti viclean. Ia vezi, nu se mai vand daca la Nord si Isho sunt scoase la 140 de mii? Apartament de 2 camere sau 1 bedroom cu living si bucatarie open space.

  5. Dacă ăstia o tin tot asa, cu pomeni si măriri de salarii, inflația va creste si in cativa ani mai tăiem două zerouri. Indiferent ce spuneti dejavrs de Basescu, el a franta inflația.Abia ce a ajuns la 8% in 2010, cu taieeri de salarii si cu TVA crescut. In 2013 deja s- a revenit la normal.Acum inflatia este deja peste 15% si probabil va ajunge pe la 20-30 % la anul. Nu se vorbește decât de măriri de salarii, de pomeni si dd măriri de pensii. Bineînțeles doar la sectorul bugetar. Ceilalți, multi privati, vor faliment a si nu vor mai fi bani la buget. Se pune masina de FACUT BANI si iar creste inflația. Este modelul anilor 1990- 2004, brevetat de PSD. Dacă nu s-ar mari salariile si nici pensiile ar fi mai bine.
    La pensii, eventual, ar trebui eliminate inechitatile, adică un pensionar care are 1 punct de pensie, dar a fost pendionat inainte de 2020 are pensia 1586 lei in timp ce unul care s-a pensionat tot cu UN PUNCT DE PENSIE, dar a avut un coeficient de corectie 1,41, ia o pensie de 2230 lei. E corect? Vedeti ce ordinar sunt PNL in frunte cu PSD? Deci, daca se stopeaza creșterile salariale, daca nu, oricum va fi si mai rau, în 2024 apartamentele noi vor scădea cu 40%. Apoi se termina razboiul, incepe ieftinirea energiei, micșorarea preturilor la materiale de constructii, si abia dupa atingerea unui nou punct de echilibru, incepe pregătirea UNEI NOI CRIZE ECONOMICE. Asta, asa , prin 2040. Sa trăim noi până atunci. De aia nu fac pariu cu nimeni, dar sunt ferm convins că asa va fi.

  6. De scazut nu au cum sa scada. Pentru ca nu se va mai construi eventual atat, dar tot va fi cerere si materialele deja au crescut. Au scazut poate pentru ca au fost lacomi constructorii, ori s-a ajuns in clipa in care sunt prea multe de vanzare pe piata.

    Piata n-are cum sa scada in viitor, decat cu o criza economica enorma. Pentru ca materialele vor fi scumpe si cand materialele se scumpesc, nu au cum sa se prabuseasca preturile.

    • Se pare ca nu stii nimic de criza 2009-2012. Si nu era inflația de peste 15%! In 2008 apartamentele in TM se vindeau cu 1500 euro/mp și oțelul beton ( un exemplu) era peste 5 lei/ kg. In 2011 apartamentele se vindeau cu preturi intre 800-1000 euro/mp, iar oțelul beton, in 2014 cand mi- am construit o casa, era 2,85 lei/kg.

      • Primele apartamente din complexul Mara (Pasajul Jiul) s- au vândut cu sub 1000 euro/mp. După cum negpciai.

        • Cererea si oferta, bat-o vina, zice cu turul altceva. In ce lume trăiești? Dacă nu se cere, nu se vinde, daca nu se vinde se ieftineste. Materialele se ieftinesv pentru ca nu e cerere, altfel trebuie închise fabricile sau sa falimenteze Sa le pui din nou in fumctie e aproape inposibil.

  7. Cum puteti scrie asemenea aberatii? Media pretului pe mp in Romania e 1705 eur si in Timisoara e 1459 eur/mp. Eu inteleg ca preturile la Timisoara sunt sub Cluj, Bucuresti sau Brasov dar mai sut toate celelelalte localitati din tara cu preturi mai mici. Atunci, cum pretul mediu/ mp in toata tara e mult mai mare decat in Timisoara? Nu are nici o logica.