Se misca lucrurile pe traseul celei de-a treia descarcari de pe Autostrada Vestului la Timisoara. Ultimele imagini de pe santier. Video

TIMISOARA. Constructorul i-a promis ministrului Transporturilor acum doua saptamani un ritm de realizare de cel putin 7% pe luna, iar mobilizarea pe santier este ceva mai buna decat a fost peste vara pe santierul celei de-a treia descarcari de pe Autostrada Vestului la Timisoara.

CITESTE SI: Ziua in care locuitorilor din Timis nu li se vor mai strica televizoarele ori frigiderele cand ‘pica’ curentul. Investitie de 35 de milioane de euro in extinderea si modernizarea liniilor electrice din mai multe judete

 

Antreprenorul insa are mult de recuperat, dat fiind faptul ca, cu exceptia pasajului din zona intersectiei cu DN69 Timisoara – Arad, la Sanandrei, unde pilonii pe care acesta se va sprijini sunt aproape gata, cam toate structurile de pe traseul de 10 km sunt fie in stadiul de fundatie, fie la etapa incipienta de realizare a pilotilor forati. Din fericire, acest tip de lucrari nu sunt prea multe pe facut pe acest viitor drum de legatura.

Pana vine iarna, daca vremea va fi buna de lucru, muncitorii ar trebui sa avanseze la terasamente si rampe.

Iata ultimele imagini filmate de la inaltime pe traseul viitoarei conexiuni intre Autostrada Vestului si Timisoara!

Zilele trecute, soseaua era la un grad de realizare de 15%.

Din raportul pe care mi-l da saptamanal Directia Regionala de Drumuri si Poduri Timisoara, aici lucrurile au intrat in fagasul normal, astfel incat, anul viitor, sa putem sa avem aceasta lucrare. Nu este o lucrare grea, este o lucrare care necesita un ritm sustinut. Nu sunt multe lucrari de arta, sa traversam munti, sa avem poduri si podete foarte multe. De aceea, daca se va mentine ritmul din ultimele saptamani, exista aceasta doza de optimism

Au inceput practic in urma cu 2 luni si ceva, trei. Au depasit acea perioada, diverse probleme pe partea de descarcare arheologica. Daca initial aveau cativa zeci de mii de metri patrati pe care trebuiau sa faca acest lucru, urmare a discutiilor cu cei de la Muzeu sau Directia de Cultura s-a ajuns la peste 150.000. Asta a dus la un anumit delay. Nu vreau sa fiu inteles gresit, ca nu doresc sa se faca aceste descarcari si sa nu beneficiem de aceste lucruri care tin de istorie in zona noastra. Dar, asta e legea, s-a respectat„, spunea Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor recent, cand a facut o vizita fulger pe santierul viitoarei descarcari de pe Autostrada Vestului.

In aprilie, ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu il ameninta pe antreprenor cu rezilierea contractului, iar la finele lunii iunie, firma Todini Costruzioni Generali S.p.A. se regasea pe prima Lista Neagra intocmita de Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere, constructorul primind un prim certificat negativ pentru ca nu si-a facut treaba.
Evaluarile se fac periodic si sunt actualizate datele la 3 luni, iar daca societatile de pe lista nu se mobilizeaza, risca sa nu mai primeasca niciodata vreo lucrare in Romania.

In acest rastimp, Consiliul Judetean a finalizat licitatia pentru gasirea unei firme care sa proiecteze reconfigurarea intersectiei cu Drumul National Timisoara – Arad. Singura oferta a fost evaluata si contractul atribuit. Este vorba de IRICONSTRUCT, avand 3 subcontractanti.

Cu aproximativ 25.000 de euro, firma trebuie sa realizeze Studiul de Fezabilitate, Studiul geotehnic, cel topografic, expertiza tehnica si alte documentatii, inclusiv cadastrale, in vederea obtinerii autorizatiilor, respectiv a exproprierilor necesare amenajarii intersectiei DJ 692 cu DN 69.

***

Va reamintim, contractul pentru construirea noii descarcari de pe Autostrada Vestului la Timisoara a fost castigat de italienii de la Todini Construzioni Generali S.p.A., aceasta fiind si singura companie care a depus o oferta in vara anului 2020. Lucrarea a fost adjudecata la pretul de 189.571.920,62 de lei (fara TVA), adica aproximativ 46 de milioane de euro cu TVA, iar perioada de garantie a lucrarii este de 7 ani.

Traseul drumului de legatura incepe cu 300 m inaintea intersectiei existente, dintre drumurile DJ 692 și E671 (DN 69), cu amenajarea unui nod rutier si se dezvolta pe directia Nord-Est, spre Autostrada A1. Traseul va avea o lungime de aproximativ 10 km.

Clasa tehnica a drumului de legatura este II, iar viteza prevazuta in proiect pentru acest drum este de 100 km/h.

Durata de executie a contractului, iscalit inca din ianuarie 2021, este de 24 de luni, din care 6 luni pentru proiectare si 18 luni pentru executia lucrarilor.

Aceasta inseamna ca termenul de finalizare este martie 2023.

Drumul, cu cate 2 benzi pe sens, care va porni de la intersectia cu Sanandrei, va fi, practic, a treia descarcare de pe autostrada catre Timisoara, dupa Remetea si Giarmata. Vor tranzita noua legatura intre 25.000 si 29.000 de masini, conform estimarilor din proiect.

 

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Nu-i mai lăudați atîta că ăștia se opresc repede mai ales că vin ploile și atunci este vremea nefavorabilă și intră în pauză.

  2. 7% pe luna daca nu ploua sau nu e frig deci nu se va atinge cifra asta pe lunile de iarna si unele luni din toamna si primavara anului viitor asa ca nu se va termina nici intr-un an. Iar scuza cu cercetatile arhelologice nu tine pentru ca acestea nu au loc pe tot tronsonul. Unele lucrari puteau fi totusi realizate pana acum.

  3. nu va place adevarul nu ? primiti $ de la psd pnl ? deaia stergeti orice comentariu acid la adresa incompetentului de grindeanu. cica se misca lucrurile :))) bahahah :)) in capu vostru de nevertebrate unicelulare abonate la bani publici pe filiera politica. de ce nu se misca lucrurile pe bucata de autostrada lipsa de la margina, unde zilnic se fac cozi pe km intregi ? de ce nu se misca lucrurile pe extinderea benzilor pana la urcarea de pe autostrada de la giarmata ? dar deh, acolo se vede incompetenta lor si-a voastra. mai bine tragem un articol laudativ pt care mai primim niste banuti. sunt curios cat o sa-mi lasati comentariul :))

  4. Da, se misca. Insa cu viteza melcului. In ritmul asta o sa ne moara si sperantele ca se va termina prea repede.
    Intrebare: Are contractul cumva si clauze ca in caz de nerealizare la termen va plati cineva? Ca daca nu are, este liber la taraganat.