Schimbarea la fata a cinematografului Timis cu 5 milioane de euro. Se transforma in sala multifunctionala. Foto

TIMISOARA. Pas important facut in proiectul de reabilitare a fostului cinematograf Timis, aflat in zona centrala la Timisoara.

CITESTE SI: Se taie copaci la Timisoara, pe locul unde va fi construita prima parcare etajata intre blocuri. Cum explica primaria lipsa autorizatiei de Mediu 

Consilierii locali au aprobat documentatia tehnico-economica, iar valoarea estimata pentru lucrari este de 24.157.000 de lei cu TVA. Durata in care cinematograful ar trebui sa fie modernizat este de aproape 2 ani, insa proiectantii estimeaza ca in 13 luni acesta ar putea fi gata.

Actuala sala va suferi modificari importante. Interiorul urmeaza sa fie recompartimentat, scena existenta in interior va fi marita si vor fi montate dotari de ultima ora.

Vom avea o noua sala, foarte versatila in functionarea sa, aici, in plin centrul orasului. Nu va fi un cinematograf, va fi o sala folosita si pentru proiectii de filme, dar va fi multifunctionala. In zonele de evacuare a vizitatorilor se vor realiza pe structura metalica sisteme complete de gradini verticale cu corpuri de iluminat integrate. Apoi la nivelul parterului se vor desface toate inchiderile usoare actuale si placarile in vederea oobtinerii unui spatiu cat mai mare pentru a se putea realiza o noua compartimentare, din gips carton pe structura metalica, pentru o cafenea, o zona de tip foaier, snackbar, casierie si garderoba. Se vor folosi finisaje moderne peste tot, pardoselile cafenelei si garderobei se vor prevedea cu benzi led. Spatiile destinate grupurilor sanitare se vor reorganiza si ele, sala de spectacole isi va pastra forma actuala, dar se vor reconfirgura treptele pentru a acomoda scaune noi. Se va realiza o scena noua, pe structura metalica. Scena veche este extrem de mica incat nu se poate folosi sub nicio forma pentru spectacole, vom amenaja o noua scena pe structura metalica, cu o deschidere mai mare si se va monta si o cortina noua„, a declarat primarul Timisoarei.

Schimbari vor aparea nu doar in sala mare, ci si la demisol.

Inchiderile intre salile interactive si cea multifunctionala vor fi retractabile. Vor fi trei spatii principale la demisol si ele vor putea functiona si separat si impreuna. Vom avea grija sa avem montate si trei platforme mobile, cu actionare electrica pentru persoanele cu dizabilitati. Toate spatiile vor avea mobilier nou, cu sisteme electronice moderne necesare noii functionari. Practic, va fi ca si o noua sala. Toate instalatiile vor fi noi. Va fi un mare castig pentru oras„, a completat edilul.

Bineinteles, se vor face lucrari de reabilitare si la fatada fostului cinematograf.

Cinematograful Timis nu este singurul care va intra in reabilitare. Pentru sala Studio, aflata la doi pasi de Timis, proiectul a fost prezentat inca din luna mai a anului trecut. Acesta va avea si sali de proiectie in aer liber, pe acoperis.

O alta licitatie a fost lansata recent pentru reabilitarea cinematografului Victoria, aflat in zona Balcescu. Acesta se va transforma intr-un spatiu cultural cu 200 de locuri, va avea scena extensibila, dar si un spatiu expozitional si o cafenea.

Documentatia completa exista si pentru cinematograful Fratelia, cel care era numit si „Roxy” in alte vremuri. Proiectul a fost predat inca din februarie si urmeaza sa fie lansata si licitatia.

Planuri exista si pentru cinematograful Unirea, aflat in Calea Sagului.

Va reamintim, la sfarsitul anului 2017, Primaria Timisoara a recuperat cinematografele Studio, Timis, Dacia, Victoria, Unirea, Fratelia, Freidorf si Arta, ce erau in administrarea Radef, iar administratia a promis ca se va ocupa de refunctionalizarea acestora.

Deocamdata nu a demarat niciun santier.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.