Studentii chinezi vin sa invete la Timisoara, la Scoala masterala China-Romania de la Universitatea Politehnica Timisoara

TIMISOARA. Un grup de studenti din China vine sa studieze la Universitatea Politehnica Timisoara, ca urmare a semnarii unui acord privind infintarea Scolii masterale China-Romania, eveniment care a avut loc luni, 13 ianuarie 2020, la Rectoratul UPT.

Colaborarea Universitatii Politehnica Timisoara cu Universitatea Dianzi din Hangzhou a demarat in martie 2019, cand o delegatie de la universitatea chineza a vizitat Politehnica timisoreana, UPT fiind prima universitate din Europa Centrala si de Est cu care aceasta stabileste un parteneriat.

Ulterior, la sfarsitul lunii mai 2019, o delegatie a Universitatii Politehnica Timisoara, s-a aflat in China, la invitatia Universitatii Dianzi din Hangzhou (HDU) unde, intr-un cadru festiv, in care a fost subliniata traditionala prietenie chino-romana si speranta ca relatiile de colaborare dintre universitati sa se dezvolte, cu rezultate fructuoase pentru ambele parti, a fost semnat un acord de cooperare bilaterala. Acesta punea bazele pentru viitoare proiecte comune privind organizarea de scoli de vara, implicarea in proiecte de cercetare, realizarea de schimburi bilaterale de profesori si studenti sau schimburi culturale, acordarea de diplome duble.

O noua etapa in dezvoltarea colaborarii a avut loc luni, 13 ianuarie 2020 cand, la sediul Rectoratului Universitatii Politehnica Timisoara, a fost semnat acordul de infiintare a Scolii masterale China-Romania, UPT fiind reprezentata de prof.univ.dr.ing. Viorel-Aurel Serban, rector, prof.univ.dr.ing. Marius Otesteanu, prorector, prof.univ.dr.ing. Florin Alexa, decanul Facultatii de Electronica, Telecomunicatii si Tehnologii Informationale, si prof.univ.dr. Daniel Dejica-Cartis, decanul Facultatii de Stiinte ale Comunicarii, in timp ce HDU a fost reprezentata de domnul Xue Xiaofei, vicesecretar al Comitetului de Partid, domnul Wu Yiqiao, secretar de Partid al Scolii de Limbi Straine, doamna Wang Qiulan, directoarea Asociatiei Liga Tineretului, domnul He Zhiwei, prodecan al Scolii de Electronica si Informatie, si doamna Fei Chenhan, directoarea Diviziei de Schimuri Studentesti a Biroului de Afaceri Internationale. Dupa semnarea acordului, delegatia chineza a vizitat campusul UPT.

Prin recentul acord s-a stabilit ca Universitatea Politehnica Timisoara va accepta studenti masteranzi din primul an de la Universitatea Dianzi din Hangzhou. Perioada de schimb este de 4 luni, iar un prim grup de studenti din China va veni la studii in semestrul al doilea al anului academic 2019-2020, la Facultatea de Electronica, Telecomunicatii si Tehnologii Informationale. De asemenea, tot in 2020 vor fi organizate scoli de vara tematice, la Facultatea de Stiințe ale Comunicarii si la Facultatea de Electronica, Telecomunicatii si Tehnologii Informationale.

Situata in orasul istoric si cultural Hangzhou, China, Universitatea Dianzi este o institutie de invatamant superior cu 30.000 de studenti, care ofera mai multe domenii de studiu. In 1980 a fost infiintat Institutul de Inginerie Electronica din Hangzhou, care a fost ulterior redenumit Universitatea Dianzi din Hangzhou, aflata in prezent in topul institutiilor de invatamant superior din provincia Zhejiang.

 

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.