TIMISOARA. După două săptămâni de muncă asiduă, în care au lucrat și în weekend-uri, studenții Facultății de Arhitectură și Urbanism din cadrul Universității Politehnica Timișoara, specializarea Mobilier și Amenajări Interioare, au finalizat și expus lucrările realizate în cadrul „Competiției culorilor Mapei”. La ediția din anul 2025, tema concursului a constat în personalizarea prin tehnica mozaicului a unei măsuțe de serie mare, cu diametrul de 45 cm, pusă la dispozitie de organizatori. Vernisajul expoziției cu lucrările realizate a avut loc miercuri, 16 iulie 2025, în holul central al Bibliotecii UPT.
În cadrul vernisajului, prof.univ.dr.ing. Sorin Mușuroi, prorector al UPT și un mare admirator al artei mozaicului, și-a exprimat satisfacția că această străveche tehnică a fost readusă la viață de studenții Facultății de Arhitectură și Urbanism, apreciind și culorile folosite (albastru și violet), care sunt și culorile Politehnicii timișorene.
Tot în cadrul festivității, conf.univ.dr.arh. Cătălina Bocan, director de departament în cadrul Facultății de Arhitectură și Urbanism, a adresat felicitări studenților pentru munca depusă, subliniind că manualitatea pe care o presupune realizarea acestor mozaicuri îi va ajuta mult în viitoarea carieră.
Felicitări pentru munca depusă de studenți au adresat și ș.l.univ.dr.arh. Andreea Anghel, de la Facultatea de Arhitectură și Urbanism (FAUT), coordonatoare a proiectului, dr.ing. Agneta Lovasz, director al Bibliotecii UPT, care a subliniat buna colaborare pe care a avut-o mereu cu FAUT, și Gabriel Popa, din partea Mapei, finanțatorul competiției, care a subliniat calitatea în creștere, de la an la an, a lucrărilor realizate.
Tema din acest an a fost „Reflexii în albastru închis/violet” cu următoarele subteme:
„Adâncuri tăcute” pusă în valoare prin lumină, reflexii, inspirată din fundul oceanului sau adâncuri cosmice (tentacule, corali, forme fluide, mister);
„Nocturnă interioară”, pusă în valoare prin lumină, reflexii, o temă poetică, inspirată din atmosfera nopții în spații intime – ferestre luminate, umbre, siluete – sugerată prin forme abstracte, linii delicate și profunzime de ton;
„Cer albastru închis/violet”, pusă în valoare prin lumină, reflexii (cerul la amurg sau înainte de furtună);
„Identitate fragmentată”, pusă în valoare prin lumină, reflexii (autoportret abstract în tonuri de violet/albastru închis), forme sparte, fațetate, fragmente de oglindă sau gresie lucioasă. O temă mai conceptuală, ideală pentru studenții care au dorit să exploreze exprimarea personală.
Studenții au început munca în urmă cu două săptămâni, inițial prin realizarea unui concept de prezentare a ideii, ulterior implementarea ideii pe suport real, la scara de 1:1, cu materiale dedicate, realizarea unui poster format A3 pentru prezentarea proiectului, iar în cadrul vernisajului și-au susținut ideea realizată în fața colegilor și a publicului.
Extrem de plăcut ochiului uman, mozaicul, folosit încă din antichitate în Mesopotamia, Egipt, Grecia și Roma, este o artă complexă, migăloasă și care necesită multă răbdare și talent. Îmbinarea perfectă a pieselor este asemeni unui joc de puzzle. Mozaicul este, incontestabil, una dintre cele mai durabile tehnici decorative care are nevoie de cele mai bune produse care să îi ofere rezistență în timp.
De câțiva ani, placările cu mozaic sunt din ce în ce mai utilizate în amenajări. Există mozaic din sticlă, ceramică, din piatră naturală (marmura și travertinul de exemplu), dar și din pietre semiprețioase (onix). Dacă până de curând mozaicul era utilizat cu precădere în băi și pe holuri, tendințele în designul interior arată că acest material este perfect și pentru dormitoare sau camere de zi. Formele care se pot obține din îmbinările plăcilor de mozaic sunt unice și aduc oricărei încăperi un element decorativ aparte.
Competiția Culorilor Mapei este prima și unica competiție de design axat pe antica tehnică a mozaicului. Studenții din Timișoara participanți la competiție au avut ca suport adezivii și chiturile colorate Mapei pentru placări ceramice și din piatră naturală. Ce i-a diferențiat? Viziunea, creativitatea și calitatea lucrărilor.
Iar pentru că munca se cere răsplătită, Mapei a acordat diplome de participare și cadouri tuturor participanților, trei mențiuni (Estera Andreea Buzea, Anamaria Alexandra Crișan, Mihaela Violeta Filimon) și trei premii în valoare de 500, 300 și 200 de euro pentru cele mai bune lucrări: premiul I – Angel Komaroni, premiul II – Camelia Loredana Mureșan, premiul III – Denisa Andreea Costescu.
Universitatea Politehnica Timișoara (www.upt.ro), cea mai veche instituție de învățământ superior din vestul țării, a fost înființată prin Decretul Regal semnat de Regele Ferdinand la 11 noiembrie 1920. Universitate de cercetare avansată şi educaţie, UPT este astăzi una dintre şcolile româneşti cu tradiţie, recunoscută în plan naţional şi internaţional, atât prin activitatea generaţiilor de cadre didactice şi cea a unor academicieni prestigioşi, cât și prin cei peste 140.000 de absolvenți care au dus renumele acesteia peste tot în lume. Având și o bază materială de invidiat, cele 10 facultăţi ale universităţii asigură programe de studii pentru aproximativ 13.500 studenţi.
Dimensiunea internațională a Universității Politehnica Timișoara este evidențiată și prin faptul că este parte a consorțiului european de universități E³UDRES² – Engaged and Entrepreneurial European University as Driver for European Smart and Sustainable Regions, inițiativă sprijinită de Comisia Europeană prin programul Erasmus+. E³UDRES² reunește universități europene de top pentru a colabora în dezvoltarea regiunilor inteligente și sustenabile prin educație inovatoare, cercetare aplicată și cooperare transdisciplinară. Mai multe informații sunt disponibile pe site-ul oficial: https://www.eudres.eu/.