Profesorul Ewald A. Werner, Doctor Honoris Causa al Universitatii Politehnica Timisoara

TIMISOARA. Senatul Universitatii Politehnica Timisoara a decis acordarea titlului academic de Doctor Honoris Causa domnului prof.dr.ing, Ewald A. Werner, Director al Departamentului de Stiinta Materialelor si Mecanica Materialelor din cadrul Universitatii Tehnice din Munchen, Germania, si sef al Laboratorului de stat pentru incercarea Materialelor din Inginerie Mecanica, Germania. Sedinta festiva in vederea decernarii titlului va avea loc joi, 3 octombrie 2019, incepând cu ora 16:00, in Sala Senatului Universitatii Politehnica Timisoara.

Profesorul Ewald A. Werner este un specialist reputat in domeniul stiintei si mecanicii materialelor, cu precadere a celor metalice – otel, nichel, titan, aliaje de aluminiu etc., fiind o personalitate cunoscuta si recunoscuta in toata lumea pentru contributiile aduse in aceste domenii.

Profesorul Werner a urmat cursurile universitatii Montanuniversität Leoben (Austria) din 1975, in domeniul stiinta Materialelor si Fizica Metalelor, pe care a absolvit-o cu Summa Cum Laude in 1980. De asemenea, a studiat Matematica la Universitea din Graz (Austria) in perioada 1981-1982. Dupa absolvire pana in anul 1984 a lucrat la Austrian Academy of Sciences la Erich-Schmid-Institute of Solid State Physics. A obtinut titlul de doctor la Montanuniversität Leoben (Austria) in anul 1984 cu teza intitulata: Plasticity of Single- and Dual-phase Brasses.

De-a lungul carierei in cercetare profesorul Werner a abordat urmatoarele domenii de cercetare: aliaje metalice si proiectarea tehnologiilor de obtinere a acestora, mecanisme de ecruisare, microscopie electronica, metalografie cantitativa, mecanica ruperii, difractie cu raze X, metode numerice in modelarea micromecanica, dezvoltarea, elaborarea si testarea unor materiale noi: aliaje TRIP, compozite cu matrice metalica, aliaje de aluminiu, nichel, titan cu aplicatii in industria auto, aeronautica, electronica si biomedicala.

Profesorul Werner este co-autor a cinci carti in domeniile Inginerie Mecanica, stiinta si Tehnologia Materialelor, autor (co-autor) a peste 250 lucrari stiintifice (peste 150 indexate SCOPUS si un h-index 26) si peste 440 prezentari invitate in multe tari Europene, in SUA, China si Japonia.

In anul 2010 a primit titlul de Doctor Honoris Causa din partea University of Salzburg (Austria).
intre Universitatea Politehnica Timisoara si TU Munich exista o colaborare de lunga durata atât in domeniul educational prin diverse programe Erasmus-Socrates, dar si in domeniul cercetarii.
in particular, intre Departamentul de Inginerie Mecanica de la TU Munchen si departamentele de Mecanica si Rezistenta Materialelor si Ingineria Materialelor si Fabricatiei de la Universitatea Politehnica Timisoara, exista o relatie strânsa de colaborare materializata prin: sustinerea reciproca a manifestarilor stiintifice, schimburi de experienta intre cercetatori, schimburi la nivelul conducerilor UPT si TU Munchen pentru identificarea unor directii de colaborare viitoare, schimburi de studenti in cadrul programelor ERASMUS+. De asemenea, prof.dr.ing. Ewald A. Werner s-a oferit sa doneze Bibliotecii UPT colectia jurnalului Materials Science and Engineering, al carui editor este.

Pentru intreaga activitate stiintifica, didactica, manageriala şi de colaborare cu Universitatea Politehnica Timisoara, pentru rezultatele remarcabile prin care s-a concretizat aceasta activitate, concluzia fara echivoc la care au ajuns toţi membrii colectivului care a analizat activitatea domniei sale a fost ca acordarea titlului de Doctor Honoris Causa al Universitaţii Politehnica Timişoara domnului prof.dr.ing. Ewald A. Werner are o justificare deplina şi, pe aceasta baza, Senatul UPT s-a manifestat unanim prin sustinerea acordarii acestui titlu.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.