Se cauta un specialist care sa elaboreze un nou Plan de Calitate a Aerului la Timisoara. Intre timp, oamenii fac un mars prin oras pentru aer curat

TIMISOARA. Nu stam dezastruos, dar am putea sta si mai bine la calitatea aerului din aglomerarea Timisoara, care cuprinde si comunele din vecinatatea orasului.

CITESTE SI: Se reaprinde disputa pe locurile de parcare din cartiere la Timisoara. Sa fie doar pentru masinile de TM sau si pentru cele de MH, CS, GJ, DJ, AR? Nicolae Robu propune ‘chirie’ 

Primaria Timisoara vrea un plan nou in privinta calitatii aerului pentru a tine sub control PM 10, acele particule fine de praf aflate in suspensie, amestecate cu picaturi de lichid, ce afecteaza sanatatea oamenilor.

Municipalitatea a lansat o licitatie pentru elaborarea unui nou studiu privind calitatea aerului in aglomerarea Timisoara si o propunere de plan pentru PM 10 in aglomerarea Timisoara, dar si asigurarea de asistenta tehnica pentru avizarea ‘Planului de Calitate a Aerului’.

Conform documentatiei urcata in Sistemul Electronic de Achizitii Publice, suma estimata pentru viitorul contract este de 121.500 de lei si va fi declarata castigatoare firma care va veni cu pretul cel mai scazut.

Data limita pentru depunerea ofertelor este 16 mai.

Timisoara nu se mai numara printre orasele cu o calitate scazuta a aerului. Potrivit masuratorilor facute cu ajutorul celor 7 statii amplasate in Timisoara si imprejurimi, ce pot fi consultate pe site-ul oficial al Retelei Nationale de Monitorizare a Calitatii Aerului, indicii pentru PM 10 sunt, in general, pe verde. Dupa cum arata si harta de mai jos, de luni, la orele 9.20.

PM 10 sau particulele cu diametrul aerodinamic mai mic de 10 micrometri trec prin nas si gat si patrund in alveolele pulmonare provocand inflamatii si intoxicari.
Sunt afectate in special persoanele cu boli cardiovasculare si respiratorii, copiii, varstnicii si astmaticii.

Mars pentru aer curat la Timisoara

Sambata, 13 aprilie, incepand cu ora 11.00, in patru mari orase din tara – Iasi, Bucuresti, Brasov si Timisoara – vor fi organizate, simultan, Marsuri pentru Aer Curat.

Sub sloganul „Aerul poluat ucide”, evenimentul isi propune sa traga un semnal de alarma asupra calitatii aerului din Romania, a efectelor nocive asupra sanatatii populatiei, dar si asupra necesitatii de a dezvolta si implementa politici publice alternative pentru masurarea si pastrarea calitatii aerului din Romania.

Potrivit statisticilor, anual, in Romania, mor in medie 25.000 de persoane din cauza poluarii.

Este datoria noastra sa luam atitudine! Te invitam sa te alaturi demersului si sa participi la Marsul pentru Aer Curat, pe urmatoarul traseu: Piata Sf. Gheorghe – Bulevardul Revolutiei 1989 – Prefectura”, 

Marsul este organizat de cinci ONG-uri partenere in cadrul proiectului „Politici publice alternative in domeniul calitatii aerului”: Breasla Constructorilor Ieseni (beneficiar proiect), Asociatia Eco-Natura Comunitatii Baicoi (Bucuresti), Asociatia Crestem Romania impreuna (Brasov), Asociatia Grupul de Initiativa in promovarea Opiniei Publice –GIPRO (Timisoara) si Organizatia Hutul-Eko Brodina (Suceava). Impreuna, si-au propus sa schimbe modul in care societatea civila se implica in formularea de politici publice alternative.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.