Fermierii din Banat, premiati in cadrul Conferintei PRIA Agriculture, organizata de CCIA Timis

TIMISOARA. Fermierii romani din Banat vor fi premiati in cadrul Conferintei PRIA Agriculture care va avea loc in data de 10 aprilie 2019, incepand cu ora 930, la Hotel Continental din Timisoara.

Evenimentul este organizat de PRIAevents in parteneriat cu Camera de Comert, Industrie si Agricultura Timis.

Conferinta PRIA Agriculture si PRIA Gala Fermierilor Romani din Banat este un eveniment important pentru agricultura si reprezinta o reala platforma de dezbatere intre fermieri, autoritati, si companiile care isi desfasoara activitatea in acest sector.

In cadrul acesteia vom recunoaste eforturile si contributia fermierilor romani ce au investit multa munca, resurse si experienta lor de-a lungul timpului, au contribuit la dezvoltarea sau mentinerea agriculturii Romaniei pe un loc bun in UE. Au investit cunostinte si energie pentru agricultura romaneasca – motor extrem de important al economiei tarii noastre. De asemenea, vom recunoaste meritele cercetatorilor si al celor care au avut un aport important pentru agricultura.

Agricultura este vitala pentru intreaga lume. Uniunea Europeana aloca un buget mare si o atentie deosebita acestui sector. De aceea, politica agricola comuna (PAC) consolideaza competitivitatea si sustenabilitatea agriculturii din UE, prin acordarea de plati directe fermierilor si prin masuri de piata, si finanteaza programele dezvoltare a zonelor rurale din Uniune.

Agricultura este ramura care contribuie la cresterea economica a tarii. Spre exemplu, tara noastra se afla pe locul al doilea in UE ca producator apicol. La sfarsitul lui mai 2017, Romania a devenit principalul exportator de cereale din Uniunea Europeana.

Potentialul Romaniei in sectorul agricol este foarte mare si inca exista loc de crestere. in continuare vom vedea probleme cu care ne confruntam, dar si solutii sau sugestii pentru a exista o crestere esentiala a agriculturii romanesti.

Foarte important este sa vedem cum putem beneficia de PAC dupa 2020, cum atragem mai multe fonduri europene, cum avem rezultate bune, constante si sustenabilitate, cum crestem agricultura Romaniei.
Cele 527.762 de hectare de teren arabil din Timis pentru care s-au inregistrat recent cereri de plati reprezinta, comparativ cu anul trecut, o crestere a suprafetei cu 2,38 la suta. E de bine atat in ceea ce priveste marirea suprafetei totale cultivate, cat si la capitolul financiar, deoarece va creste proportional si absorbtia fondurilor europene, pe componenta platilor directe destinate fermierilor.

Centrul Judetean Timis al Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) a preluat, in intervalul 1 martie – 15 mai, 18.347 de solicitari de subventii pe unitatea de suprafata arabila. Din nou s-a facut simtit fenomenul concentrarii suprafetelor in exploatatii mai mari, acesta gasindu-si expresia in aproximativ 200 de cereri in minus fasa de nivelul solicitarilor din 2017.

Printre temele abordate se vor regasi:
– Cum va arata Politica Agricola Comuna dupa anul 2020? Cum realizam cresterea absorbtiei fondurilor europene?
– Cadastrul national. Cum ar trebui sa arate legea fondului funciar? De cand se va face identificarea si delimitarea tuturor parcelelor agricole obligatoriu pe baza datelor cadastrale? Ce ar trebui schimbat la legea care a liberalizat piata funciara?
– Legea risipei alimentare. Cum se va aplica ea in Romania? Ce spun autoritatile? Dar toate celelalte parti implicate?
– Cum functioneaza lantul dintre producatori, procesatori si retaileri
– Ce are trebui sa aiba in vedere fermierii sau cooperativele atunci cand se gandesc sa stabileasca parteneriate cu retelele comerciale?
– Importanta produselor romanesti in strategia retailerilor. Ce trebuie sa stie partenerii locali ai retelelor comerciale pentru a avea cat mai multe produse prezente la raft? Cum pot avea o colaborare de lunga durata si fructuoasa?
– Care este strategia privind cercetarea pe termen lung?
– Sprijinirea investitiilor pentru cresterea competitivitatii exploatatilor agricole, ferme de animale, fructe si legume sau pajisti si pasuni?
– Agricultura de precizie – folosirea tehnologiei pentru a eficientiza costurile in procesul de productie agricola
– Diversificarea productiei, cresterea calitatii produselor obtinute si imbunatatirea performantei generale a exploatatiilor agricole; extinderea la nivel national sau international
– Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri in agricultura;
– Ajutoarele de stat in agricultura – cine poate beneficia de ele? Ce subventii primesc fermierii romani pentru Campania 2020?
– Cum pot ajuta bancile, societatile de leasing si fondurile de garantare la cresterea absorbtiei fondurilor UE?
– Care este rolul fondurilor de investitii destinate agriculturii?
– Activitatea agentiilor AFIR si APIA care au un rol esential in aplicarea Politicii Agricole Comune.

Lectorii invitati sunt: Calin Ionel DOBRA– Presedinte Consiliul Judetean Timis; Reprezentant Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale; Darius GEORGIU – Vicepresedinte Camera de Comert, Industrie si Agricultura Timis; Valeriu TABaRa – Presedinte ASAS, fost Ministru al Agriculturii si Dezvoltarii Rurale; Prof.univ.dr. Cosmin Alin POPESCU – Rector Universitatea de stiinte Agricole si Medicina Veterinara a Banatului; Florin Marius FAUR – Director Executiv Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura Timis; Constantin VARTOLOMEI – Director Sucursala Timisoara a CEC Bank; Gelu BARNA – Presedinte Cooperativa Agricola Banat Agro Vest, jud. Timis; Adriana Szekely – Presedinte Cooperativa Agricola TimlactAgro; Stelica Malaestean – Proprietar Ferma Oveg; Prof.univ.dr.ing. Doru Ion PETANEC – Director Directia Judeteana pentru Agricultura Timis. Conferinta va fi moderata de catre Raluca VOIVOZEANU, CEO PRIA Conferences.

Conferinta PRIA Agriculture si PRIA Gala Fermierilor Romani din Banat fac parte din seria conferintelor organizate de PRIAevents care aduc in atentie cele mai importante si mai actuale teme de dezbatere din fiecare domeniu si beneficiaza de o prezenta mare a participantilor si a mass – mediei. Cu o experienta de peste 12 ani in organizarea evenimentelor premium, echipa PRIAevents este recunoscuta pentru organizarea evenimentelor bine documentate din cele mai reprezentative sectoare ale economiei.

***

Mai multe detalii despre agenda evenimentului Conferinta PRIA Agriculture si PRIA Gala Fermierilor Romani din Transilvania si modalitati de inscriere pentru participare puteti gasi AICI.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.