Firmele din Timis prezente in numar mare la un nou seminar de informare organizat de CCIA Timis

TIMISOARA. Reprezentanti ai firmelor din diferite domenii din Timis au participat la o noua sesiune de informare organizata de Camera de Comert Industrie si Agricultura Timis.

Seminarul organizat la Centrul Regional de Afaceri a avut tema „Proceduri. Contraventii. Sanctiuni”, iar printre cei care au venit sa ii informeze pe agentii economici cu privire la schimbarile din legislatie au reprezentat mai multe institutii.

Doresc sa fie o discutie interactiva si este important sa aflam si sa fim si noi in cunostinta de cauza cu problemele agentilor economici si totodata sa le oferim solutii si informatiile legale. Din punctul meu de vedere este o prioritate informarea si consilierea agentilor economici pentru ca institutia noastra nu are ca scop prioritar sanctionarea ci rezolvarea problemelor consumatorilor, iar cred ca prevenirea si cunoasterea aprofundata a normelor legale ii ajuta pe agentii economici, bineinteles pe cei bine intentionati, sa evite incalcarea acestor probleme si incalcarea normelor legale. Tottodata este important sa se cunoasca, si cred ca este o sincopa din acest punct de vedere in zona dumneavoastra faptul ca Guvernul Romaniei prin institutia noastra ofera consiliere gratuita la solicitare, si spun acest lucru pentru ca nu am vazut astfel de solicitari din partea agentilor economici si nu numai pentru a primi consiliere pe orice problematica care tine de institutia noastra referitor la activitatea lor. Mai mult decat atat, in urma cum mai multi ani de zile am demarat un program care se numeste ‘Un consumator informat este un consumator protejat’ si in cadrul acestui program incerc sa am cat mai multe interactiune cu agentii economici cat si cu consumatorii. Lucrurile le impart in aceste doua segmente pentru ca pe de-o parte agentii economici este vital sa cunoasca legislatia si sa o respecte, pe de alta parte este important ca si consumatorul sa isi cunoasca drepturile, sa nu mai accepte compromisuri in modul in care isi primeste produsele sau serviciile„, a declarat comisarul sef al ANPC Timis, Sorin Susanu.

Agentii economici au fost informati si in legatura cu procedurile privind autorizarea si inregistrarea unitatilor de productie si depozitare si a unitatilor de vanzare cu amanuntul.

Forte multe noutati in domeniu nu exista, legislatia a ramas cam aceeasi, dar vreau sa trecem in revista o data in plus niste cerinte privind conditiile de autorizare, de inregistrare a operatorilor economici si bineinteles asteptam si noi discutii interactive pentru ca e foarte important tot timpul sa avem un feedback din partea partenerilor nostri care sunt agentii economici. Sunt multe probleme, unele s-ar putea sa fie date de dinamica populatiei care la noi e specifica. O parte a populatiei a plecat din tara, e vorba de vreo 4 milioane, este o acuta lipsa de forta de munca. In acelasi timp, in judetul Timis exista un aflux de populatie din alte zone ale tarii zone, care fie se stabilescv aici, fie tranziteaza judetul si merg mai departe. Principala pronblema e fluctuatia fortei de munca, lucru care poate sa dea anumite lucruri specifice. E o viata economica foarte intensa fata de alte judete din tara. Cu toate acestea aceasta fluctuatie isi pune amprenta mult prin existenta uneori a unor persoane cu o calificare mai slaba. Alteori prin faptul ca o serie de agenti isi formeaza un colectiv, care pe parcurs incepe sa se dilueze, sa plece, trebuie sa gaseasca alte persoane sa le aduca in loc. Exista si o concurenta care e buna ce duce la migrarea anumitor persoane de la o unitate la alta, ceea ce pentru oameni e ok, dar pentru unitati s-ar putea sa nu fie in regula„, a spus Adrian Popa, sef Serviciu Catagrafie, Autorizare, Inregistrare si Evidenta Informatizata al DSVSA Timis.

Agentii economici au mai fost informati si in legatura cu schimbarile de legislatie legate de obtinerea avizelor si autorizatiilor, de catre Directia de Sanatate Publica.

Si la acest seminar firmele timisene s-au prezentat in numar mare.

Cred ca nu este un domeniu de activitate sa nu fie nevoie de cele 3 institutii. Noi organizam seminarii pentru informare si instruire datorita protocolului pe care il avem cu Institutia Prefectului si Consiliul Judetean, prin serviciile deconcentrate. Avem Directia de Sanatate Publica, Autoritatea pentru Protectia Consumatorului, Directia Sanitara-Veterinara. Le multumesc ca sunt aici pentru ca daca nu facem preventie atunci cer. Noi le spunem instruire si informare privind noutatile legislative nationale si europene, dar mai exact este preventia pentru a scapa de sanctiuni si amenzi. Daca in sala fiecare dintrre cei care sunt prezenti aici le readuce aminte operatorilor ce trebuie sa aiba sa lucreze in spiritul legii, cu siguranta isi vor pune la punct toate documentele. Cand am transmis invitatiile catre operatorii economici am incercat sa le sugeram sa fie prezenti nu numai cei cu alimentatie publica si comert pentru ca sigur domnul comisar va merge si in alte parti. De ce sa nu prevenim si sa nu ajungem la sanctiuni. Este al 5-lea seminar care il organizam anul acesta si au fost prezente in jur de 500 de firme la celelalte 4„, a declarat Florica Chirita, presedinte executiv al CCIA Timis.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.