Oportunitati pentru invatamantul dual si profesional in anul scolar 2019-2020, dezbatute la CCIA Timis

TIMISOARA. Camera de Comert, Industrie si Agricultura Timis impreuna cu Inspectoratul scolar Judetean Timis au organizat o intalnire in cadrul careia s-a discutat oferta educationala pentru invatamantul dual si profesional din judetul Timis, pentru anul scolar 2019 – 2020.

Evenimentul a fost impartit in trei etape. A avut loc o sesiune de informare a operatorilor economici privind organizarea, desfasurarea si calendarul admiterii in invatamantul profesional de stat si in invatamantul dual pentru anul scolar 2019-2020, conform Ordinului nr. 5402 al Ministrului Educatiei Nationale din 01.11.2018. Apoi, s-a discutat despre centralizarea necesarului de elevi calificati in meserii/ profesii deficitare pe piata muncii si centralizarea, din partea operatorilor economici si au avut loc propuneri privind locurile in invatamantul dual si in invatamantul profesional.

„Ne bucuram sa fim alaturi de ISJ cu o tema foarte importanta pentrui mediul de afaceri. Operatorii economici se indreapta cu productia in alte zone ale tarii sau chiar in afara hotarelor din cauza crizei fortei de munca. Noi avem pe agenda prioritara acest lucru, solutiile pentru criza fortei de munca si azi e deosebit de important faptul ca operatorii economici vor fi alaturi de isj sa isi prezinte necesatul de forta de munca. Nu se opreste aici rolul nostru. Daca pana in 23 noiembrie vor fi predate catre minister situatiile, apoi urmeaza partea grea. In momentul in care stim ca avem nevoie de clase de sudori, brutari, ospatari, acolo apare impactul cu parintii si elevii. Noi trebuie sa ne implicam. Cu siguranta efortul este mare, cea mai grea parte din acest intreg este convingerea parintilor si a elevilor sa se indrepte spre invatamantul profesional dual. Noi ne am propus, impreuna cu isj, sa mergem in judet, sa stam de vorba cu primarul, cu clasele a 8-a”, a spus Florica Chirita, directorul CCIA Timis.

Solicitarile de scolarizare in invatamantul profesional pentru anul scolar 2019-2020 ale operatorilor economici vor fi inaintate unitatilor de invatamant partenere, iar cele pentru invatamantul dual vor fi inaintate catre CNDIPT Bucuresti. Termen limita de depunere a solicitarii este 22 noiembrie 2018.

„Multumim pentru efortul pe care CCIAT in depune pentru a ne fi alaturi in rezolvarea unei probleme atat de importante in judetul Timis, respectiv lipsa fortei de munca. Ne confruntam cu totii cu acest lucru. Nu reusim asa cum ne-am dori sa ii indrumam pe copii spre invatamantul dual. Nu avem decat sa asteptam sa crestem acest sistem. Anul acesta avem 9 clase de invatamant dual la nivelul judetului Timis. Este mai putin decat noi am fi preconizat sau ne-am fi dorit sa realizam. Este foarte greu sa ii convingem pe absolventii de clasa a 8- sa opteze pentru invatamantul profesional. Copilul din mediul rural, indiferent ca este sau nu de nivel liceal, nu face altceva decat sa se orienteze spre liceu. I se pare ca e mult mai buna oportunitate, fara sa se gandeasca ca poate nu e pregatit pentru acest nivel. Ar fi mult mai util sa ii indreptam spre invatamantul profesional sau invatamantul profesional dual.
Ne gandim sa schimbam ceva in proiectul planului de scolarizare pe 2019, ca sa putem creste profilul tehnologic”, a completat Aura Danielescu, inspectorul general al Inspectoratului Scolar Timis.

Evenimentul se desfasoara in contextul preocuparilor constante ale CCIA Timis de gasire a unor solutii viabile la criza locala a fortei de munca, de identificare a unor modalitati concrete de acoperire a deficitului de personal, inclusiv prin sustinerea si promovarea cu prioritate a invatamantului profesional in sistem dual.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.