Medicii fac noi minuni la Timisoara. Premiera medicala la Spitalul Judetean, unde niste tumori au fost indepartate printr-o operatie realizata pentru prima data in Romania

TIMISOARA. Un nou succes rasunator in chirurgia romaneasca, consemnat la Timisoara, la Spitalul Judetean, unde o femeie a fost salvata printr-o interventie chirurgicala facuta in premiera nationala.

CITESTE SI: Incepe reabilitarea cladirilor monument din Piata Victoriei din Timisoara. Primele palate care se intorc la frumusetea si stralucirea de odinioara 

Pacientei i-au fost indepartate niste tumori complexe de la nivelul gatului, in conditii de risc maxim, intrucat in timpul operatiei aceasta putea sa piarda si pana la 20 de litri de sange.

Femeia, de 66 de ani, a fost supusa unui tratament hibrid prin embolizare preoperatorie percutana ghidata angiografic urmata de interventie vasculara pentru indepartarea unei tumori de glomus carotidian.

Tumorile de glomus carotidian provin dintr-un tesut aflat la bifurcatia arterei carotide, care in conditii normale regleaza PH-ul si compozitia de gaze din sangele uman. Aceste tumori cresc in volum, produc compresiune locala, raguseala, tulburari de tensiune si de ritm cardiac, iar in 5% din cazuri sunt maligne. Tratamentul se face prin indepartarea lor chirurgicala, dar dificultatea majora consta in faptul ca sunt intens vascularizate, pacientii putand pierde cantitati importante de sange, in literatura citandu-se cazuri de sangerari intraoperatorii de peste 20 litri de sange„, transmit reprezentantii Spitalului Judetean Timisoara.

Pentru a reduce la minimum riscurile de sangerare, a avut loc aceasta procedura hibrida de embolizare preoperatorie a unei tumori de glomus carotidian, fiind urmata de indepartarea ei chirurgicala prin abord clasic.

Echipa de medici care a inregistrat aceasta reusita e formata din dr. Cristian Mihalea, dr. Catalin Juratu si prof. dr. Mihai Ionac, de la Clinica de Chirurgie Vasculara, si dr. Carmen Galiciu si dr. Claudiu Neamtu din cadrul Clinicii de Anestezie si Terapie Intensiva.

Doctorul Cristian Mihalea are o formare completa in neuroradiologia interventionala, dobandita in ultimii 7 ani in doua din cele mai importante spitale universitare din Paris: CHU Bicetre si Beaujon.

Important de stiut este faptul ca acest tip de procedura are un grad ridicat de complexitate, reprezentand de altfel, pentru pacienta singura solutie de devascularizare preoperatorie, tumorile glomice sangerand foarte mult in cursul interventiei de extirpare. Prin punctionare directa percutana si embolizarea ei sub ghidaj angiografic am reusit excluderea completa a tumorii din circulatia sanguina„, explica medicii de la Spitalul Judetean Timisoara.

Trebuie spus ca tumora se dezvolta intre artera carotida externa si interna si aceasta impune ca precizia atat a procedurii interventionale radiologice, cat si a interventiei chirurgicale sa fie de ordinul milimetrilor. Abordul pluridisciplinar de neuroradiologie interventionala si chirurgie vasculara au facut ca procedura efectuata sa fie fara riscuri pentru pacienta (pierderile sanguine nu au depasit 50 ml), aceasta urmand sa fie externata dupa 2 zile de la efectuarea interventiei.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.