70 de ani de cand primul lungmetraj romanesc a ajuns pe ecranele a doua sali de cinema din Timisoara. Povestea filmului in cinematografele orasului. Foto si video

TIMISOARA. Iarna lui 1950 aduce o premiera la Timisoara, dar de aceasta data in cinematografie. In doua dintre cinematografele din oras, in 18 ianuarie, rula primul film romanesc de lungmetraj.

CITESTE SI: Inceputul navigatiei pe Bega, un secol de Politehnica, deschiderea primei biblioteci publice, a Parcului Rozelor sau infiintarea unor scoli importante, printre aniversarile rotunde in 2020 la Timisoara. Ce mai sarbatorim

„Rasuna Valea” a fost realizat in 1949 si a avut premiera in 9 ianuarie in anul urmator. Dupa alte 9 zile filmul avea sa ajunga si la Timisoara, iar cinefilii aveau sa il vada in premiera in cinematografele Arta si Capitol.

Pelicula este o combinatie de film artistic si de propaganda. Filmul spune povestea construirii caii ferate dintre Bumbesti si Livezeni, la care au lucrat oameni din toate paturile sociale. Linia a fost inaugurata la 31 octombrie 1948, avea nu mai putin de 35 de poduri si viaducte ce se inlantuiau pe cei 31 de kilometri ai traseului, alaturi de 39 de tuneluri si numeroase ziduri de sprijin. Si in prezent, linia ramane cea mai complexa constructie de acest tip realizata pe teritoriul Romaniei.

Filmul este atat o poveste a lucrarilor de pe santier, modul in care oamenii au muncit impreuna, felul in care se formau echipele de brigadieri, povesti de dragoste sau incercari de sabotaj.

Nu lipsesc cantecele patriotice, dar un lucru ce trebuie remarcat este faptul ca numele lui Gheorghe Gheorghiu Dej este mentionat o singura data in tot filmul.

Pelicula era de asemenea prima filmata in afara studioului, platoul de filmare fiind chiar santierul. Cu toate acestea exista si cateva secvente trase intr-un asemenea spatiu.

In rolurile principale sunt Marcel Anghelescu, Geo Barton, Eugenia Popovici si tanarul pe atunci Radu Beligan. Regia i-a apartinut lui Paul Calinescu, dupa un scenariu de Mircea Stefanescu. Din nefericire, niciunul dintre cei care au facut parte din acea distributie nu mai este acum in viata.

Soarta celor doua cinematografe

Cinematograful Apollo era amplasat in zona Parcului Poporului. Acesta a ajuns de-a lungul anilor, pe langa cinematograf, si club de noapte sau centru medical.

Cinematograful Capitol exista si el si in zilele noastre, numai ca aici nu mai sunt proiectate filme, ci este sala in care isi desfasoara activitatea Filarmonica Banatul.

Sala Capitol ar urma sa intre intr-un amplu plan de restaurare, care cuprinde atat cladirea in sine in care odata erau sustinute proiectii de film, cat si gradina de vara din spatele imobilului.

Primaria a realizat deja o parte din documentatie, care s-a dovedit controversata, intrucat noua amenajare cuprindea numeroase elemente din sticla, la care, in cele din urma se va renunta.

Proiectul initial a fost estimat la 24 de milioane de euro, iar lucrarile ar trebui sa tina cel mult 2 ani. Sala ar urma sa aiba 850 de locuri, iar Gradina de Vara 1150. Primaria isi pune nadejdea in parte in banii care ar putea veni de la Guvern pentru Timisoara 2021.

Sursa foto: historia.ro, heritage of timisoara.ro

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Sunteti in eroarea propagandei comuniste 😉
    Primele lung metraje romanesti sunt mult mai vechi. Daca nu ma insel primul este “Independenta Romaniei” din 1911.