63 de baraje din regiune verificate de echipele de la Apele Romane Banat. Probleme descoperite la doua din Timis

TIMIS. Echipele de la Apele Romane Banat au verificat in ultima luna baraje aflate in administrare proprie, dar si din grija autoritatilor locale, a unor institutii sau firme.

CITESTE SI: Aparatul care identifica sindromul ce tulbura somnul si poate cauza accidente rutiere. Teste gratuite pentru apnee in Ambulatoriul Spitalului CFR Timisoara

Expertii ABA Banat au verificat starea tehnica a celor 63 de baraje din regiune, dar si actele.

Cele 42 aflate in administrarea ABA Banat au avizele tehnice si functioneaza in conditii de siguranta, cu exceptia celui de la Oravita Mica, unde sunt in desfasurare lucrari.

Alte 21 de baraje sunt administrate de institutii publice, iar patru dintre ele au probleme cu actele de reglementare. Este vorba despre doua stavilare din Timis, si cate unul din Arad si Caras-Severin.

Barajul Mailat, a acumularii permanente Mailat, care apartine de Primaria Vinga, jud. Arad, desi are autorizatie de functionare in siguranta, nu a indeplinit masurile dispuse prin expertiza barajelor (reabilitare echipamente hidromecanice, executare lucrari de intretinere, refacere din confectii metalice a protectiei in jurul turnului de manevra, consolidare pasarela de acces la turn). Au fost lasate masuri pentru a indeplini cât mai urgent conditiile tehnice precizate in expertiza.
Barajul Marghitas, a acumularii permanente cu acelasi nume, care apartine de Primaria Anina, judet Caras-Severin, si care are expirata autorizatia de functionare in siguranta, urmând sa o reinnoiasca. S-a dispus urgentarea realizarii masurilor din expertiza tehnica si reautorizare.
Barajul Liebling, având ca detinator pe SC Agrar Liebling Timis 2015 SRL, are o acumulare nefunctionala (este secata) din 2006, fiind avariata datorita viiturilor din anii 2005 si 2006. A fost stabilita ca masura intretinerea sectiunii de scurgere in zona avariei in baraj, pâna vor incepe lucrarile de reparatii la baraj.
Barajul Danila, acumulare permanenta pe cursul de apa Moravita, al carui detinator este Primaria Ocna de Fier, nu are autorizatie de functionare in siguranta, in schimb exista masuri impuse prin expertiza tehnica privind cresterea sigurantei in exploatare a acumularii, cu termen pâna in trimestrul al II-lea 2023„, transmit reprezentantii Administratiei Bazinale de Apa Banat.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.