5 spitale din Timisoara si din judet, suport pentru ingrijirea bolnavilor infectati cu coronavirus. Cat sunt de pregatite sa-i primeasca

TIMISOARA. A fost dat Ordinul ministrului Sanatatii privind Planul de masuri pentru pregatirea spitalelor in contextul epidemiei Coronavirus COVID-19 si s-a aprobat lista spitalelor de suport pentru pacientii testati pozitiv cu coronavirus in toata tara.

Planul instituie pasii care trebuie urmati de conducerea unitatilor medicale si masurile pe care trebuie sa le implementeze pentru izolarea si tratamentul cazurilor COVID pozitive. Acesta contine si reglementari privind modul de folosire a echipamentului individual de protectie (PPE) la nivelul unitatii sanitare, in mod rational si corect, in functie de sectie, personal si tipul de activitate.

Astfel, au fost identificate si desemnate ca unitati suport 57 de spitale/ sectii exterioare/corpuri de cladire, 44 maternitati, 60 spitale si centre pentru realizarea procedurilor de dializa din toate judetele tarii si Bucuresti.

In spitalele de suport sunt tratate cazuri pozitive la COVID 19 care necesita ingrijiri medicale si pentru alte boli.

In Timis, spitalele suport sunt: Spitalul CFR Timisoara, Spitalul Municipal Timisoara, Spitalul Municipal din Lugoj, Maternitatea Bega si Spitalul Judetean pentru cazurile grave. Acestea vin sa sprijine Spitalul de Boli Infectioase Victor Babes.

Cat sunt de pregatite toate aceste spitale? Iata ce sustin managerii!

Impreuna cu colectivul sectiilor din Maternitatea Bega am intocmit graficele de lucru pe urmatoarele 3 saptamani, am desfasurat pregatirea personalului pentru Zona Rosie, adica exercitii privind imbracarea cu echipamentele specifice si dezbracarea, stabilirea tuturor circuitelor in noua situatie si continuam cu aprovizionarea cu materiaale speciale. Toata activitatea curenta este oprita, azi si maine vom externa toate pacientele si vom desfasura doar activitate specifica Covid. Toate pacientele care nu pot fi externate vor fi transferate la Maternitatea Odobescu„, a spus pentru opiniatimisoarei.ro medicul Marius Craina, seful Maternitatii Bega din Timisoara.

CITESTE SI: Au construit un zid ca sa opreasca raspandirea coronavirusului. Masuri fara precedent la Unitatea de Primiri Urgente a Spitalului Judetean din Timisoara. Video 

Noi am facut Planul Alb, suntem pregatiti. Noi, ca Spital Judetean, am inceput sa luam o serie de masuri inca din luna decembrie. Acum, ca am fost desemnat spital suport, am luat decizii mai multe pentru a ne proteja personalul medical si pacientii care vin, pentru a le putea acorda ingrijiri tuturor. Avem foarte multi specialisti de mare anvergura in spital care au contribuit masiv la efortul de a securiza personalul.

La UPU se intra separat, la intrare exista un cort mare, in care pacientii sunt triati. Camera de primiri urgente a fost impartita in doua, pentru ca cele 2 incaperi sa nu mai comunice. Exista intrare si iesire separata. Pacientii declarati fara suspiciune intra pe o parte, ceilalti pe cealalta parte. Tot personalul de la UPU poarta echipament de protectie complet. Tot personalul este obligat sa poarte masca si manusi. Manusile se schimba de la un pacient la altul, pentru pacientii care nu sunt suspecti.
Pentru pacientii suspecti, daca sunt critici, ii transferam pe circuit separat in cladirea de la Ortopedie care a fost golita si in care am creat circuite separate pentru personal si pacienti si cu proceduri pe care le actualizam in permanenta pentru deseuri, lenjerie si hrana. In acea cladire nu intra decat persoanlul si pacientii care sunt suspecti, pana la aflarea confirmarii. Deocamdata, avem doar in zona galbena pacienti. Se preleveaza probele, daca pacientii sunt negativi ei se interneaza pe sectii, daca sunt pozitivi se transfera la Babes. Astfel ii tinem separati, deoarece in zona galbena lucreaza o mica parte din personal, care mai apoi nu se intoarce pe sectie si care nu intra in contact cu personalul din spital si care poarta echipament complet de protectie. De acolo, personalul merge fie acasa, fie la camerele de hotel puse la dispozitie de catre Prefectura si Consiliul Judetean. Am rezervat intr-o prima faza 30 de camere single si posibilitatea de extindere pentru 100 de persoane. Li se asigura si masa in mod gratuit. Ne-au fost oferit de catre STPT mijloace de transport pentru personal, care ii duc la si de la hotel. Ei pot alege sa mearga si cu mijlocul de transport personal.

Temerea principala este raspandirea comunitara. Am redus activitatea, pentru ca medicii sa nu se intalneasca toti. Noi in fiecare caz, avand in vedere ca avem personal suficient, ii rugam sa isi ia toate precautiile, iar daca ei stiu ca au luat contact cu cineva imbolnavit, ii indemnam sa stea acasa si sa ne anunte„, a explicat pentru opiniatimisoarei.ro Raul Patrascu, managerul Spitalului Judetean Timisoara.

Noi putem pune la dispozitie clinica de Dermato – Venerice, respectiv 50 de paturi, cu oxigen la fiecare pat, pentru pacientii infectati, cazurile usoare si medii. Punem la dispozitie spatiu pentru cele 2 aparate RT-PCR, pentru testare, la noi se pot efectua pana la 250 de probe pe zi. La Ginecologie am stabilit un spatiu unde se pot interna cazuri de urgenta, maxim 2 saloane cu cate 2 paturi.

La UPU am instalat un cort de pre-triaj, incerca sa mai aducem si niste containere pentru izolare, sa cream circuite separate pentru urgentele chirurgicale. Ajutam si Spitalul din Lugoj cu echipamente de care au nevoie, cel putin 2 ventilatoare de la noi le putem da„, a precizat pentru opiniatimisoarei.ro medicul Olimpia Oprea, manager al Spitalului Municipal Timisoara.

La Spitalul CFR Timisoara, care se confrunta cu demisii, se intregeste echipa medicala, dupa ce 10 asistente si 3 infirmiere au decis sa plece.

Personal este suficient pentru a asigura actul medical necesar, în ceea ce priveste necesarul, am trimis situatia. Avem asigurat prin intermediul donatiilor toate materialele necesare, sunt suficiente dar pentru o saptamana, asteptam sa vina cele centralizate la nivel national. Cat despre cei care au demisionat, eroii in halat alb, cum sunt numiti, este important sa inteleaga gravitatea situatiei si ca sunt singurii care pot ajuta cetatenii sa depaseasca situatie. Fiecare avem batrani, copii, dar acestea nu sunt motive… o parte din demisii au fost motivate medical, altele nu au fost motivate. Am formulat adrese Ministerul Transporturilor, care a raspuns pozitiv in vederea angajarii de personal in echilibru, dupa cele ce s-au intamplat. Vom analiza necesarul de personal, mai ales ca si DSP a aratat disponibilitate sa ajute.

In acest moment la Spitalul CFR avem pacientii care au fost transferati de la Spitalul de Boli Infectioase, conform Planului Alb, in momentul in care Spitalul de Boli Infectioase are ocupat 70% din capacitate, vom redirectiona pacientii spre alte spitale”, a declarat pentru opiniatimisoarei.ro Ciprian Olaru, managerul SPitalului CFR din Timisoara.

La Lugoj se intoarce la munca personalul medical care a stat in izolare.

In momentul asta, in afara de mastile speciale, care pur si simplu nu se mai gasesc, mai avem materiale in conditii normale. Stam bine cam 2 saptamani. Daca explodeaza numarul cazurilor, atunci se reduce timpul acesta estimat de doua saptamani. Cat priveste personalul, unii sunt in izolare, este vorba de tot personalul de la ATI, dar sunt negatvi, si conform noii ordonante se intorc la serviciu. Si la Pneumologie avem ancheta in desfasurare. Unii si-au dat demisia, dar nu sunt multi. La inceputul saptamanii aveam aproximativ 30 de pacienti internati in spital, acum sunt cam 15, avem cazurile non-covid trimise de la Spitalul de Boli Infectioase din Timisoara”, a precizat pentru opiniatimisoarei.ro Erwin Floroni, managerul Spitalului Municipal Lugoj.

Ministrul Sanatatii Nelu Tataru a transmis ordinul tuturor unitatilor medicale implicate in lupta extinsa impotriva COVID 19 si a analizat impreuna cu managerii situatia timp de mai multe ore in cadrul unei videoconferinte.

Planul de masuri pentru pregatirea spitalelor a fost elaborat de specialistii din cadrul comisiilor de specialitate ATI, boli infectioase si specialisti din cadrul Ministerului Sanatatii, pe baza recomandarilor OMS si CE. Am cerut managerilor unitatilor sanitare, dar si directiilor de sanatate publica, serviciilor de ambulanta sa aduca la cunostinta personalului medical si auxiliar, in mod repetat, procedurile ce trebuie urmate in aceasta situatie de criza, toate masurile existente in planul de masuri, in special reglementarile privind masurile de preventie si utilizarea corecta, in functie de expunere, personalului medical, dar si auxiliar”, a declarat Nelu Tataru, ministrul Sanatatii.

Toate unitatile sanitare din sistemul public si privat au obligatia asigurarii acordarii ingrijirilor medicale tuturor pacientilor, in concordanta cu prevederile planului de masuri aprobat. Refuzul asigurarii acordarii ingrijirilor medicale conform atributiilor specifice se sanctioneaza conform prevederilor legale.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.