Anul sporturilor de echipa in Timisoara. Rugby-ul si baschetul timisorean au toate sansele sa ia fata fotbalului!

TIMISOARA. Daca pana in urma cu trei ani Timisoara conta in sportul romnanesc doar in fotbal cu o echipa Poli Timisoara care participa in cupele europene si se batea la titlu, in 2012, performantele fotbalul au toate sansele sa paleasca in fata unor sporturi care aproape nici nu existau la Timisoara in 2005: rugby sau baschet.

Cele doua Cupe ale Romaniei castigate in 2010 de baschetbalisti, respectiv 2011 de rugbisti au facut din cele doua sporturi sa devina mai importante chiar decat sportul rege in capitala Banatului. Tot mai multi fani vin la meciurile celor de la BC Timisoara, iar sezonul de rugby care incepe in martie se anunta unul extrem de prolific pentru RCM Timisoara. Nationala de Rugby joaca pe Bega Timisoara a dat marea lovitura in rugby prin aducerea antrenorului Chester Williams pe Bega.

Tehnicianul are un palmares impresionant ca jucator, fiind singurul rugbist de culoare din Africa de Sud care a cucerit Cupa Mondiala in 1995. Chester, care a evoluat si in filmul „Invictus” promite sa faca totul pe banca tehnica a galbenilor si cu ajutorul sportivilor sa aduca dupa o pauza de 40 de ani un nou titlu de campion al Romaniei, ultima reusita fiind in anul 1972. Pe langa Chester, RCM se mai poate mandri si cu tunurile date pe piata transferurilor.

Cel mai bun rugbist din tara, Daniel Carpo a semnat cu Timisoara si singurul sau vis este acela de a castiga primul titlu din cariera. „Am avut incredere in Farul vreo 10 de ani , insa cei de acolo nu au fost de acord sa faca orice sacrificiu pentru a lua titlul“, a explicat Carpo imediat dupa ce a semnat cu Timisoara, semn ca posibilitatea de a castiga trofee pe Bega l-a convins sa aleaga RCM-ul.

Constanta de la clubul din Ronat, pastrarea actualului lot cu care s-a luat anul trecut Cupa Romaniei si noua conducere tehhnica dau mari sperante fanilor pentru noua campanie, mai ales ca Timisoara se poate lauda cu aproape un sfert din echipa natioanla a Romaniei. Pe langa Carpo, sub tricolor mai evolueaza si: Viorel Lucaci, Valentin Calafeteanu, Madalin Lemnaru, Catalin Fercu sau Stelian Burcea. In aceste conditii este de asteptat ca timisorenii sa domine Superliga de Rugby in sezonul care urmeaza, singurul adversar demn fiiind Baia Mare, echipa care de 7 ani nu a mai pierdut aproape niciun trofeu in Romania.

Baschet la superlativ

Timisoara nu se va mandri numai cu rugby in 2012. La baschet echipa locala BCT are toate sansele sa depaseasca performantele realizate in 2008, 2009 atunci cand a obtinut locul 2 in sezonul regulat si s-a calificat in PLAYOFF si cand a jucat finala playoff-ului in Campionatul National de Baschet si a obtinut titlul de vicecampioana a Romaniei. La mijlocul campionatului, baschetbalistii conduc detasat Divizia A avand dupa 17 meciuri disputate 15 victorii si doar 2 infrangeri.

Banatenii au maturat tot in campionat, si asteapta Final Four-ul Cupei Romaniei care se va disputa in perioada 17-19 februarie la Bucuresti. Acesta este de fapt si primul hop de trecut pentru Leii din Banat, Cupa fiind printre principalele obiective ale elevilor lui Predrag Badnjarevici.

„Eu cand am venit aici la Timisoara mi se vorbea de titlu si cupe. La inceput am fost circumspect, dar acum dupa jumatate de sezon imi dau seama ca se poate. Nu suntem cei mai buni, cei mai puternici, cei mai tehnici, dar muncim, suntem acolo sus si jucam impreuna foarte bine. Eu am tot umblat prin campionatul romanesc si nu am luat niciodata titlul. Locul 2 si 3 am mai castigat, dar niciodata primul loc.  Anul acesta vreau asta, locul 1. Suporterii au fost invatati cu performanta, chiar daca sezonul trecut Timisoara a avut o evolutie nu foarte buna“, explica unul dintre cei mai buni oameni ai Leilor, Bogdan Popescu.

Handbalul , baschetul feminin si fotbalul la coada

In extrema cealalta a sporturilor fara rezultate se afla handbalul, baschetul feminin si fotbalul. La fotbal timisorenii s-ar putea bucura de o promovare pe prima scena, insa la handbal masculin si baschet feminin, lucrurile sunt extrem de complicate.

Cu doi jucatori de nationala, centru Cristian Fenici si interul Ioan Stan, HCM Poli Timisoara nu a reusit dupa jumatate de sezon decat ocuparea unui loc rusinos ar spune multi, 10 din 14 echipe in Liga Nationala, desi pe Bega s-a mpromis o calificare in cupele europen.

Handbalistii de pe Bega sunt intr-o degringolada continua, pierzand majoritatea meciurilor in ultimele secunde de joc si asteapta cu nerabdare incheierea acestui campionat. Aceasi senzatie pare sa fie la BCM Danzio Timisoara. Echipa de baschet feminin ocupa ultimul loc ce duce in play-off, insa pana la finalul campionatului il poate rata.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.