151 de ani de cand Timisoara devenea ‘Oras liber regesc’. Diploma emisa de imparatul Iosif al II-lea poate fi vazuta la Muzeul National al Banatului

TIMISOARA. 21 decembrie este o data importanta in istoria Timisoarei, deoarece in 1781 era declarata de Curtea de la Viena ‘oras liber regesc’. pentru acest lucru a si fost emis un document.

Timisoara beneficia de avantaje importante ingaduiau o dezvoltare accelerata a activitatilor urbane. Orasul era scos de sub jurisdictia comitatului, trimitea reprezentanti proprii in Dieta, isi alegea proprii dregatori si jurati, percepea vama la intrarea si iesirea marfurilor. De asemenea, orasul avea dreptul de a organiza targuri anuale si saptamanale, de a-si stabili bugetul propriu de venituri si cheltuieli anuale, era scutit de anumite obligatii discale si avea dreptul al stema proprie.

Odata cu atentia sporita acordata de Curtea de la Viena, Timisoara, ca centru economic si politic al Banatului, cunoaste dupa 1718 – 1734 o dubla dezvoltare a lucrarilor de fortificare a Cetatii (dupa noul plan din 1723) si se incepe secarea mlastinilor. Se construiesc poduri si constructii publice, astfel incat in jurul anului 1765 se incheie fortificarea cetatii, iar in 1774, apeductul din Fabric pentru alimentarea cu apa si reteaua de canale subterane din preajma „Cazarmii ardelene” si de pe amplasamentul Pietii Sfantul Gheorghe. Cu toate acestea, situatia santurilor de apa si a mlastinilor din Cetate nu este rezolvata in intregime, canalul Bega desi (inceput in anul 1728), devenit navigabil, preia in mare parte rolul de colector insalubru al zonei de Cetate„, transmit reprezentantii Muzeului National al Banatului.

Documentul poate fi vazut in aceste zile in Bastionul Maria Theresia.

Diploma este legata in piele, contine 24 de file, (22 din pergament, 2 din hartie – prima si ultima) insotit de sigiliul mare imperial in capsula de bronz. Legatura in piele maro cu motive ornamentale vegetale, in centru avand un scut oval cu blazonul Boemiei. Fila 1 si 24 sunt de garda. Fila 2 pictata pe verso (acuarela) cu personaje alegorice avand in centru stema orasului Timisoara. Medalion rotund de culoare gri-albastrui, pe margine, pe fond alb inscriptia circulara „SIGILL. LIBER. ET REGIÆ CIVITATIS TEMESVARIEN.” In centru stema orasului Timisoara: scut baroc, despicat partea superioara find taiata rezultand trei campuri„, spun reprezentantii Muzeului.

Documentul poate fi vaziut in cadrul expozitiei „Memoria obiectelor și cultura urbana din vestul Romaniei” chiar de astazi, de la ora 18:00.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.