10 ani fara Paul Neagu, cel mai important artist plastic roman de la Constantin Brancusi incoace. Ce a lasat mostenire Timisoarei?

Artist plastic, pictor, desenator, grafician, sculptor, poet, profesor de arta roman – englez, Paul Neagu isi doarme somnul de veci la Timisoara pe care a iubit-o nespus. Se implinesc 10 ani de cand artistul a trecut in nefiinta, la varsta de doar 66 de ani.

Nascut in Bucuresti, al doilea din cei sase copii, a copilarit la Timisoara, apoi a studiat artele plastice la Bucuresti, absolvind Institutul de Arta.

Paul Neagu a transpus eterna sa pasiune, filozofia, in intreaga sa activitate artistica, de altfel foarte variata: sculptura, pictura, desen, film si poezie.

La fel ca marele sau precursor, Constantin Brancusi, Paul Neagu a parcurs un dificil drum emotional, stabilindu-se in anii ’70 la Londra  intr-un context social prea putin deschis si receptiv fata de artistii straini si multi-culturali. Din acest motiv viata lui P. Neagu nu a fost  lipsita de grele incercari, dimpotriva. Cu toate acestea, a reusit sa se impuna ca artist complet si vizionar, intr-un timp relativ scurt pentru vremurile respective, atat la Londra, cat si in  mediul artistic international.

Arta sa a pus o puternica amprenta pe tinerele generatii de artisti britanici si de pretutindeni, iar calitatile sale didactice au facut sa fie un dascal foarte indragit la Colegiul Regal de Arta din Londra si Colegiile de arta din Chelsea si Hornsey – in ciuda firii sale foarte complexe si intimidante.

Inca din timpul vietii, lucrarile sale au fost expuse in galerii si muzee din Europa, America si Asia. Printre acestea, Tate Gallery din Londra, care a si achizitionat o colectie integrala a lui Paul Neagu, confirmandu-i valoarea.

S-a stins din viata in modesta si boema sa locuinta din Londra, dupa numeroase suferinte ce  i-au subrezit sanatatea, din nefericire intr-un moment in care artistul si omul Paul Neagu mai avea inca multe de spus.

Paul Neagu este autor al unuia dintre monumentele care inzestreaza centrul Timisoarei – Crucificarea – monumentul Martirilor Revolutiei, amplasat in fata Catedralei Mitropolitane.

Faimos este si monumentul din Piata Charles de Gaulle din Bucuresti – Crucea Secolului.

Prin mostenirea umana si artistica lasata lumii intregi, spiritul sau si arta generativa a lui Paul Neagu continua sa dainuie. Artistul isi doarme somnul de veci la Timisoara, in cimitirul din Calea Lipovei.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.