Traiesc, dar nu exista! Avem aproape 20.000 de oameni fara identitate in Timisoara


TIMISOARA. In ciuda disputelor, mai mult sau mai putin politice, care vizeaza valabilitatea listelor electorale si numarul real al romanilor cu drept de vot, in judetul Timis traiesc aproape 20.000 de persoane fara acte de identitate sau cu buletinele expirate. Acestea nu s-au inghesuit la ghiseele de la Evidenta Populatiei nici macar in ziua referendumului, pentru a-si rezolva situatia in regim de urgenta, ceea ce denota faptul ca nu vor sa iasa din “anonimatul” demografic in spatele caruia se ascund de o viata.

Vorbim despre comunitatile de romi de la periferia Timisoarei, care nu apar in nici o evidenta operativa sau mai putin operativa, nici la Primarie, nici la Politie. Este vorba despre acele persoane – in general, de etnie rroma – ajunse la maturitate, fara identitate, a caror nastere in afara maternitatilor nu a fost declarata, vreodata, la nici o primarie.

Traind in grupuri de nomazi, analfabeti, ar fi fost imposibil sa fie luati in evidenta unei comunitati cu reguli bine definite, cum, de asemenea, au scapat de fiecare data rigorilor presupuse de recensamantul populatiei.

Vedeti mai jos un reportaj din mijlocul oamenilor fara identitate si despre modul in care “fantomele” demografice isi pot reconstitui actele care sa ateste ca exista si ca traiesc.

Evidentele oficiale arata ca in Timisoara si comunele apartinatoare traiesc 18.000 de persoane fara documente. O parte dintre oamenii fara identitate, care nu apar nici macar in evidentele maternitatilor, si-au angajat avocati pentru a-si revendica dreptul scriptic la viata

Aflat la periferia estica a municipiului de pe Bega, cartierul Kuncz este una dintre cele mai defavorizate zone ale Timisoarei. Edilii orasului cheltuiesc milioane de euro pe toaletarea copacilor ultracentrali sau amenajarea de parculete colorate cu firmele de casa ale primariei, ignorand faptul ca, in cartierul Kuncz, spre exemplu, alimentarea cu apa, canalizarea,  strazile desfundate, cainii comunitari si degradarea continua a imobilelor publice sunt probleme care fac sa paleasca pana si ultima stea de pe frontispiciul capitalei Banatului. Mai mult, 178 de case, in care locuiesc 380 de familii, nu au forme legale, iar circa 250 de persoane nu detin nici un act de identitate, ceea ce face imposibila inscrierea la medicul de familie, gasirea vreunui loc de munca sau incasarea de alocatii si alte ajutoare sociale. in conditiile in care zeci de familii, mai cu seama cele de etnie roma, nu au bani nici de paine, daramite pentru deschiderea proceselor de stabilire si “recuperare” a identitatilor, devine clar faptul ca in Kuncz traiesc si se inmultesc 250 de “fantome” ale orasului.

Oameni fara identitate, care pot, oricand, sa comita infractiuni grave, fara ca organele de urmarire penala sa-i poata repera in evidentele de stare civila. Este vorba despre acele persoane ajunse la maturitate, fara identitate, a caror nastere in afara maternitatilor nu a fost declarata, vreodata, la nici o primarie. Prin partea locului chiar se glumeste pe seama faptului ca mai repede identifici un cal, cumparat cu acte legale, decat un om. Tocmai de aceea, Kuncz este cartierul in care nu ti-ai dori sa te prinda intunericul, intrucat risti sa fii agresat fara a sti cui sa „multumesti“.

Timisoara de la sat: oameni fara buletine, familii cu zeci de copii fara certificate de nastere
Imaginea e dezolanta. Esti in Timisoara. stii ca esti in Timisoara. Dar vezi cum se ridica praful de pe strazile neasfaltate in urma unei masini care trece agale pe langa tine. Toata lumea te priveste, din spatele unei porti, de pe o banca sau de la masa birtului din zona. Nimeni nu spune nimic. Te urmaresc toti sa vada unde mergi si ce vrei. Suntem pe strada Satu Mare. Ne indreptam spre Zefirului. Cartierul? Kuntz.

Trei tineri, care impart niste bani, se uita lung la tine si ascund bancnotele de 50 si 100 de lei in graba si putin fastaciti. Tatuajele de pe umeri, gat si gamba piciorului ale unuia din cei trei tineri ranjesc la fiecare miscare a acestuia. Te privesc cu putina ingrijorare, dar, in acelasi timp, de sus. Glumesc putin intre ei, apoi te indruma spre o casa, fara a-si ascunde neincrederea in munca ta.

Vedeti acolo, dupa al treilea stalp, acolo o sa-i gasiti. Daca puteti scrie de ei si sa-i ajutati, sa stiti ca ei chiar au nevoie. Sunt foarte multi pe aici care sunt in situatia lor”, ne spune tanarul tatuat.

In timp ce stam de vorba cu ei, apare o masina care opreste langa noi, in mijlocul drumului. soferul, un barbat masiv, cu ceafa groasa, ii intreaba cine suntem si ce cautam acolo. Cand afla, schiteaza un rictus si porneste masina mai departe.
Mergem mai departe. Drumul, plin de gropi. Un copilas de vreo 8-10 ani trece pe un mini-ATV din sens invers. Scoate dupa el un nor de praf, de parca ar concura la raliul Paris-Dakar. Chiar asa te simti, pe teren accidental, cu gropi de nu le poti nicicum ocoli si cu o puzderie de ochi ce te privesc de pe dupa colturi.

Oprim masina. Coboram. in nici 30 de secunde, peste 20 de prichindei, de diferite varste ne-au inconjurat. Doua femei, una de 32 de ani si alta de peste 50 se apropie. „Buletine? Eu am, mi-am facut. Ma duc sa vi le arat. Dar sunt pe-aici familii intregi care n-au niciunu buletin”, ne spune femeia mai in vasta.
Eu in situatia asta is. Am 32 de ani. Nici pana acum n-am buletin. Am fost si pe la primarie si pe la tribunal. Amu ma judec. Am fost de 4 ori la judecata si a cincea oara mi-o spus ca-mi da buletinu. Acuma astept sa ma cheme”, ne spune Iuliana Radu. Are 7 copii. Cel mai mare are 18 ani, iar cel mai mic – 3. „Am unu’ de 18, unu’ de 16, unu de 13, is trei, mai am unu’ de 10 ani, de 8, de 5 si cel mai mic, de 3 ani“, adauga femeia. Niciunul nu are carte de identitate. Nici macar certificat de nastere. „Nu stiu ce sa ma fac cu ei. Ca daca se marita fata, poate pleaca pe undeva si isi face acolo, dar baietii, ce ma fac cu ei? Ca aici nu le pot face buletin!? Cum sa ma duc cu el dupa certificat de nastere, la 16 ani?”, spune femeia. si ea a fost in aceeasi situatie. N-a avut niciun act de identitate pana cand cineva a invatat-o cum sa bata la portile primariei ca sa isi faca buletin si sa le poata face copiilor un act. Pana nu vine decizia de la tribunal, ea (si toti copii) nu exista.

Persoane care traiesc in Romania, dar nu exista
Directia pentru Evidenta Persoanelor Timisoara, care pe langa municipiul Timisoara mai are in subordine si alte 25 de comune din apropiere, are, in evidente, un numar de 18. 094 de persoane fara acte de identitate, ori cu acte de identitate expirate si care nu s-au mai intors la acest Serviciu pentru a si le innoi.

La aceasta cifra impresionanta se adauga alti 5.119 de minori care au implinit varsta de 14 ani si care nu si-au mai facut buletin.

Numarul este cel putin impresionant, avand in vedere ca cel mai probabil aceste persoane traiesc in Romania, dar nu exista. Aceste persoane nu au drepturi la fel ca cele cu acte de identitate. Nu pot beneficia de ajutoare de la stat, nu pot face imprumuturi la banci, nu pot deveni proprietari, nu pot urma cursurile unei scoli si, mai ales, nu pot vota. Toate acestea dintr-un singur motiv: nu au acte de identitate.

Potrivit sefului Directiei pentru Evidenta Persoanelor Timisoara, Vasile Tarciatu, in unele cazuri s-au mai rezolvat problemele legate de lipsa actelor de identitate, insa aceste cazuri sunt rare si concrete. Lipsa actelor de stare civila si lipsa actelor de proprietate sunt principalele motive pentru care unii nu au identitate.

Putem sa facem o carte de identitate si in lipsa unui act de stare civila, cu ajutorul Politiei care face verificari speciale si in baza unei hotarari judecatoresti. Daca se solicita un act de identitate pentru prima data dupa varsta de 18 ani se fac verificari speciale de catre cei de la Politie, mai exact. Daca vorbim de situatia celor din cartierul Kuncz, acolo nu exista acte de proprietate”, a declarat Vasile Tarciatu. Acesta a mai spus ca sunt cazuri in care anumite organizatii neguvernamentale vin cu unele cazuri particulare care in final sunt rezolvate, insa marea masa a celor care nu au acte de identitate nu sunt sprijiniti. ”Sunt ONG-uri care reclama si vin cu cazuri concrete. Din pacate aceste ONG-uri se ocupa de cazuri specifice”, a mai spus Tarciatu.

Ce spun avocatii

Stabilirea indentitatii unei persoane este o procedura dificila. „In general, stabilirea identitatii unei persoane este o procedura destul de greoaie, intrucat autoritatile trebuie sa fie cu ochii in patru pentru a depista la timp persoanele care si-au distrus actele pentru a dobandi o identitate falsa in actele publice. E valabil mai ales in cazul romilor care se duc sa faca infractiuni prin Europa. in cazurile normale, Politia face cercetarile de rigoare, expertize chiar, pentru a afla numele si data nasterii celor ce doresc sa obtina, pentru prima data in viata, acte de identitate. Dupa hotararea judecatoreasca, in baza sentintei, Serviciul de Evidenta Informatizata a Persoanelor sunt obligate sa elibereze carti de identitate”, spune avocata Carmen Obarsanu, care a reprezentat mai multe persoane din Kuncz, care initial nu aveau nici un act de identitate, in fata instantelor de judecata.

Situatia la Inspectoratul Judetean de Politie

In evidentele Inspectoratului de Politie al Judetului Timis exista cateva mii de persoane fara acte de identitate, iar numarul acestora creste cu fiecare actiune politieneasca pe strazi.

In aceasta situatie, de persoane fara acte de identitate, sunt oamenii strazii sau o parte dintre romii de la periferia orasului. Acestia, de regula, sunt adusi la sectii, amprentati, fotografiati si introdusi in baza de baza de date, pentru ca in cazurile in care exista suspiciuni ca ar fi fost implicati in comiterea de infractiuni sa poata fi adusi pentru recunoasteri din grup sau intocmit portretul robot. Totodata, persoanele identificate fara acte sunt amendate la OUG 97/2005, cu sume cuprinse intre 40 si 80 de lei, si li se pune in vedere sa intre in legalitate”, ne-a declarat purtatorul de cuvant al IPJ Timis, Madalina Mezdrea.

AUTORI: Miodrag Hojda, Gheorghe Ilas, Liliana Iedu

FOTO: Virgil Simonescu

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Am Doi frati fara acte de nastere ce pot sa fac

    • Dai in judecata primaria si politia locala, amandoua odata.

  2. compolicat !!! sunt destui oameni cu case multe si nu pot ajuta si oameni saraci si nevoiasi cu un buletin ??
    Si au facut atatea case de se bat nemurile dupa moartea lor……
    greu sa faci un bine …..raul se face imediat!!