Situatie fara precedent: Timisul a devenit principala sursa pentru traficantii de copii

Traficantii de minori au o noua tinta: copiii din Timis. Din datele de la Agentia Nationala impotriva Traficului de Persoane, judetul Timis a devenit lider in ceea ce priveste traficul de minori. Doar in prima jumatate a anului 2010, din judetul Timis au fost traficati 18 copii, dintre care, majoritatea au ajuns "obiecte sexuale" in bordeluri din vestul Europei. „Ceea ce pot eu sa va spun este ca, spre deosebire de alti ani, paleta persoanelor traficate s-a dezvoltat. Pana acum, doar fetele cadeau victime traficantilor. Copilele erau folosite in bordeluri si in cluburi de striptease. Noutatea in acest an o reprezinta numarul mare de baieti traficati peste granite, in jur de 50% din numarul total, si tot in aceleasi scopuri: exploatare sexuala si prostitutie“, spune Delia Bejireanu, director de programe la Asociatia „Salvati Copiii”. Din datele de la Agentia Nationala impotriva Traficului de Persoane Timis reiese ca nu doar copii din mediul rural au fost dusi in Occident, ci si din orase. Cei mai multi sunt racolati prin corupere, amenintare sau chiar prin violenta, in timp ce fetele sunt convinse sub promisiunea oferirii unor locuri de munca bine platite in Spania si Italia, tari care importa „obiecte sexuale“. In cele mai multe cazuri insa,traficantii de copii ii racoleaza pe minori spunandu-le ca le pot oferi sansa de a-si vedea parintii plecati la munca in strainatate.

Viitorul minorilor traficati, o incertitudine

O victima a traficului de minori, odata recuperata de politie, nu are parte, nici in tara, de un viitor foarte roz. Statul nu le ofera acestori tineri centre unde sa poata fi ajutati sa se reintegreze in societate si sa treaca peste abuzurile la care au fost supusi. In Timisoara exista un singur astfel de centru care apartine de Mitropolia Banatului. ONG-urile din Timisoara se ocupa, la randul lor, de reintegrarea persoanelor traficate, dupa posibilitati: „ii facem sa inteleaga ce s-a intamplat, sa constientizeze si neaparat sa mearga cat mai departe. Nu ii facem sa uite prin ce au trecut, dar incercam, pe cat posibil, sa-i facem sa constientizeze”, mai spune Delia Bejireanu.

Topul judetelor in privinta traficului de minori in primele 6 luni ale anului 2010

  • Timis - 18  minori traficati
  • Dolj -   13 minori traficati
  • Hunedoara - 9 minori traficati
  • Brasov – 8 traficati
  • Bistrita-Nasaud - 8 minori traficati

Traficantii de minori au o noua tinta: copiii din Timis. Din datele de la Agentia Nationala impotriva Traficului de Persoane, judetul Timis a devenit lider in ceea ce priveste traficul de minori.

Doar in prima jumatate a anului 2010, din judetul Timis au fost traficati 18 copii, dintre care, majoritatea au ajuns „obiecte sexuale” in bordeluri din vestul Europei.

„Ceea ce pot eu sa va spun este ca, spre deosebire de alti ani, paleta persoanelor traficate s-a dezvoltat. Pana acum, doar fetele cadeau victime traficantilor. Copilele erau folosite in bordeluri si in cluburi de striptease. Noutatea in acest an o reprezinta numarul mare de baieti traficati peste granite, in jur de 50% din numarul total, si tot in aceleasi scopuri: exploatare sexuala si prostitutie“, spune Delia Bejireanu, director de programe la Asociatia „Salvati Copiii”.

Din datele de la Agentia Nationala impotriva Traficului de Persoane Timis reiese ca nu doar copii din mediul rural au fost dusi in Occident, ci si din orase. Cei mai multi sunt racolati prin corupere, amenintare sau chiar prin violenta, in timp ce fetele sunt convinse sub promisiunea oferirii unor locuri de munca bine platite in Spania si Italia, tari care importa „obiecte sexuale“.

In cele mai multe cazuri insa,traficantii de copii ii racoleaza pe minori spunandu-le ca le pot oferi sansa de a-si vedea parintii plecati la munca in strainatate.

Viitorul minorilor traficati, o incertitudine

O victima a traficului de minori, odata recuperata de politie, nu are parte, nici in tara, de un viitor foarte roz. Statul nu le ofera acestori tineri centre unde sa poata fi ajutati sa se reintegreze in societate si sa treaca peste abuzurile la care au fost supusi.

In Timisoara exista un singur astfel de centru care apartine de Mitropolia Banatului. ONG-urile din Timisoara se ocupa, la randul lor, de reintegrarea persoanelor traficate, dupa posibilitati: „ii facem sa inteleaga ce s-a intamplat, sa constientizeze si neaparat sa mearga cat mai departe. Nu ii facem sa uite prin ce au trecut, dar incercam, pe cat posibil, sa-i facem sa constientizeze”, mai spune Delia Bejireanu.


Topul judetelor in privinta traficului de minori in primele 6 luni ale anului 2010

  • Timis – 18  minori traficati
  • Dolj –   13 minori traficati
  • Hunedoara – 9 minori traficati
  • Brasov – 8 traficati
  • Bistrita-Nasaud – 8 minori traficati
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.