Canicula rareste tirurile pe sosele! Restrictii de circulatie pentru masinile grele pe drumurile nationale din Timis

TIMISOARA. Autoritatile instituie restrictii de circulatie pentru masinile de mare tonaj pe o serie de drumuri din Timis. Decizia vine, deoarece miercuri se anunta temperaturi ridicate. Termometrele vor ajunge la 37 de grade Celsius.

CITESTE SI: Zile de foc la Timisoara si in judet. Se vor deschide 6 puncte de prim ajutor pe canicula 

Astfel, miercuri, intre orele 10 si 20 se instituie restrictii de circulatie(pentru autovehiculele cu masa totala maxima autorizata mai mare de 7,5 tone) cauzate de conditiile meteo.

Masurile sunt valabile pe drumurile nationale, expres si autostrazi din Arad, Timis si Caras-Severin, dar si din alte 13 judete aflate sub avertizari de canicula.

Aceste restrictii sunt instituite ca urmare a avertizarilor de caniculă emise de către Administrația Natională de Meteorologie, Cod Portocaliu si Cod Rosu – val de caldura persistent, canicula si disconfort termic accentuat.

Masura este adoptata pentru protejarea si conservarea sectoarelor de drum cu imbracaminte bituminoasa, respectiv pentru prevenirea deformatiilor majore ireversibile (ce implica si pierderea stabilitatii straturilor rutiere) care pot aparea pe reteaua rutiera, ca efect al desfasurarii traficului greu în conditiile climatice de canicula„, transmist reprezentantii DRDP Timisoara.

TIMIS. CSM Lugoj si Gloria Mosnita Noua se intalnesc miercuri in finala Cupei Romaniei la nivelul judetului Timis.

CITESTE SI: Acea zi de 18 iunie cand banateanul Iosif Rotariu l-a facut mic pe marele Maradona. Video 

Pentru formatia lugojeaza aceasta este a doua finala pe care o disputa in ultimele 3 sezoane. In cea din 2022, lugojenii s-au impus cu 4-1 in fata echipei Universitatii de Vest. Lugojul este vicecampioana judetului in stagiunea recent incheiata, in timp ce Gloria a terminat pe locul 10, la 57 de puncte in spatele rivalei din finala.

CSM Lugoj a invins in primul tur cu 4-1 Pindul Dudestii Noi, a avut nevoie de lovituri de departajare pentru a trece de Flacara Parta, pe care a invins-o cu 7-6, iar in sferturi a depasit-o cu 2-1 pe Unirea Sannicolau Mare. In semifinale, Lugojul s-a impus la limita, 1-0, pe terenul campioanei judetene din Sag.

Gloria a ajuns a ajuns in semifinale dupa ce si-a castigat toate meciurile la cate 3 goluri diferenta: 3-0 cu Kids Sanmihaiu Roman, 4-1 cu CSU Universitatea de Vest, 4-1 cu CS Comlosu Mare. In semifinale, Gloria a trecut cu scorul de 4-1 de Millenium Giarmata.

In meciurile din campionat, CSM Lugoj s-a impus cu 8-2 in meciul din turul campionatului, iar la Mosnita Noua a inviuns cu 7-1.

La pauza intalnirii de la Ghiroda va avea loc si festivitatea de premiere a golgeterului Ligii a IV-a Timis. Cel mai bun marcator al campionatului a fost fotbalistul Timisului Sag, Octavian Draghici, cel care a inscris 66 de goluri in stagiunea recent incheiata.

Finala Cupei Romaniei la nivelul judetului Timis este programata miercuri, de la ora 20:00, pe stadionul Emilian Pavel din Ghiroda. Meciul va fi condus la centru de George Catalin Roman, ajutat la cele doua tuse de Marius Talpos si Raul Teodorescu.

TIMIS. Familie disperata langa Timisoara, dupa ce un tanar a plecat de acasa si nimeni nu mai stie nimic de el.

CITESTE SI: Traficanti de droguri, capturati pe strada in Timisoara. Fugeau de puscarie 

Danut Valentin Iurcuti are 21 de ani si a plecat de acasa din Sanandrei in 12 iunie. Tanarul are 1,80 inaltime, 74 de kilograme, par brunet si ochi albastri.

La data disparitiei acesta purta un tricou de culoare albastra, pantaloni scurti albi si pantofi sport.

Cei care pot oferi detalii despre tanarul disparut sunt rugati sa sune la numarul de urgenta 112 sau sa contacteze cea mai apropiată sectie de politie.

UPDATE: Tanarul in varsta de 21 de ani a fost gasit de politisti marti dupa-amiaza. El se afla la sora sa, in localitata Becicherecu Mic.

TIMISOARA. ‘Timisoara e casa noastra! Abandonul deseurilor este strict interzis!‘ Asta va sta scris pe 10 panouri informative care vor si amplasate in tot atatea locuri din oras, unde se aduna cel mai des munti de gunoaie.

CITESTE SI: In timp ce Dominic Fritz punea tunurile electorale pe clanurile de romi, in Primaria Timisoara, clanul arhitectilor useristi dadea lovitura dupa lovitura

Primaria Timisoara a platit 25.000 de lei pentru panouri, demersul fiind considerat ‘o noua campanie de constientizare, pe limba tuturor‘.

Tablitele care anunta ca este interzisa aruncarea gunoaielor pe domeniul public vor fi montate in locurile in care s-au format, de-a lungul timpului, rampe clandestine de deseuri.

 

In urma detectarii celor mai frecvente locuri de creare ale rampelor ilegale de gunoi, Primaria a decis sa le amplaseze in urmatoarele locuri:

• Strada Matasarilor
• Strada Eternitatii/ strada Muresan
• Intrarea Doinei
• Strada Semicerc colt cu strada Taborului
• Strada Atomului colt cu strada Recoltei
• Rusu Sirianu (cimitir)
• Bulevardul 16 Decembrie vis-a-vis de pompieri
• Parc -strada Dej
• Strada Stefan Stanca / strada Brailoiu
• Strada Costica Radulescu / strada Alexandru Odobescu„, anunta reprezentantii Primariei Timisoara.

Amenzile pentru cei care sunt prinsi aruncand gunoaie pe domeniul public sunt de la 30.000 de lei la 45.000 de lei – pentru persoane fizice si de la 50.000 la 70.000 de lei – pentru persoane juridice.

Suntem la Napoli, pe 18 iunie 1990, acolo unde Maradona este zeu. Jucam cu Argentina, campioana mondiala en-titre si este ultima partida din grupa B la Coppa del Mondo. Avem nevoie neaparat de un punct pentru a iesi din grupe, o premiera in istoria participarilor noastre la Mondiale.

Meciul este foarte greu, echipa din Tara Tangoului trage mai mult pentru Rusia, care umileste in celalalt joc Camerun, echipa deja calificata in optimi. Argentina are arme redutabile, bineinteles Maradona, alti campioni mondiali in primul 11 ca Jorge Burruchaga, Jose Basualdo, etc dar si staruri precum Claudio Caniggia. Noi defilam cu ce avem mai bun la Steaua si Dinamo, plus olteanul Gica Popescu. La mijloc il avem pe banateanul Iosif Rotariu. Acesta face un meci perfect si il anihileaza total pe Maradona, care nu reuseste nimic in acest meci.

Prin minutul trei n-am reusit sa interceptez o pasa a lui Caniggia catre el, a preluat si l-a lansat rapid pe acelasi Caniggia, aproape singur cu Silvica Lung, Ando(n.r. Ioan Andone) l-a talonat cam larg… si a tras pe langă poarta… putea sa fie 0-1 aproape din start…Dupa aia am stat foarte aproape de el, am incercat tot timpul sa anticipez cand ii vor da pase, unde, cum. Eu, din punct de vedere tactic, eram foarte bine pus la punct, eram unul dintre cei mai disciplinati jucatori din toata tara. Si am inceput sa anticipez mingile, l-am mai si lovit, nu l-am mai lasat sa preia mingea.„, spunea Iosif Rotariu in 2022 intr-un interviu acordat colegilor de la Fanatik.ro.

Totusi, Maradona centreaza din corner pentru Monzon care deschide scorul in minutul 62. La 0-1 suntem eliminati, dar continuam sa dominam Argentina si golul pica logic, il reuseste Balint, 1-1 si mergem mai departe.

Este meciul in care Roti l-a facut mic pe Maradona si in care Balint a adus calificarea. Din pacate, eram eliminati in optimi de Irlanda, dupa ce am dominat copios 120 de minute…

Si, daca tot e vorba de 18 iunie, sa ne amintim ca pe acea data, dar in 1994 jucam in cel mai frumos Mondial al nostru, in SUA si debutam cu o victorie incredibila, 3-1 contra Columbiei, una din marile favorite la castigarea trofeului.
Ne aducem aminte cu placere de dubla lui Raducioiu, dar si de reusita de pe alta planeta a lui Gica Hagi! Si in acel meci juca un banatean de poveste… Dorinel Munteanu.

Tot in 18 iunie, dar in 1996, nationala de fotbal a Romaniei pierdea cu 2-1 in fata Spaniei ultimul meci din grupa B a Europeanului din Anglia. Tricolorii terminau pe locul 4, intr-o grupa castigata de Franta. Alaturi de selectionata „cocosului galic” s-a calificat in faza eliminatorie Spania, in timp ce Bulgaria si Romania au parasit turneul.

TIMISOARA. Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Deșeuri Timiș (ADID Timiș) a fost entuziasmată să participe din nou la ediția anuală a concursului de bărcuțe din materiale reciclabile, „Make It, Race It, Recycle It”. Evenimentul, devenit deja tradiție, reunește comunități, organizații și tineri pasionați de protejarea mediului înconjurător și de promovarea reciclării.

Concursul, care a avut loc pe malul râului Bega, a atras un număr impresionant de participanți și spectatori. Bărcuțele construite din materiale reciclate au fost adevărate opere de artă, demonstrând ingeniozitatea și creativitatea echipelor participante. Scopul principal al competiției este de a sublinia importanța reciclării și a reutilizării materialelor, contribuind astfel la educarea publicului cu privire la beneficiile sustenabilității.

Acest eveniment nu a fost doar despre competiție, ci și despre educație și conștientizare. Prin implicarea în „Make It, Race It, Recycle It”, ADID Timiș a reușit să transmită un mesaj puternic despre necesitatea reciclării și a protejării mediului înconjurător.

Activitățile desfășurate de echipa ADID Timiș în cadrul evenimentului au inclus sesiuni de informare despre importanța gestionării responsabile a deșeurilor, reciclare si jocuri educative pentru copii.

Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Deșeuri Timiș își reafirmă astfel angajamentul față comunitate prin promovarea practicilor sustenabile și a educației ecologice.

ADID Timiș continuă să participe la astfel de evenimente și să dezvolte noi proiecte care să sprijine protejarea mediului înconjurător, implicând activ comunitatea și promovând un stil de viață sustenabil.

Aceste activități fac parte din Campania de informare si educare a publicului, organizată de ADID Timiș și Organizațiile partenere care Implementează Răspundera Extinsă a Producătorilor (OIREP-uri).

TIMISOARA. Meteorologii anunta temperaturi de pana la 37 de grade Celsius de la jumatatea acestei saptamani pana la finalul ei, iar autoritatile se pregatesc sa deschida puncte de prim ajutor in locurile aglomerate din Timisoara si Lugoj.

CITESTE SI: Inchisa de mai bine de un an, Pasarela Indragostitilor din Timisoara are doua oferte din partea unor constructori care vor s-o reabiliteze cu peste 2 milioane de euro

La nivelul ISU Timis si Directia de Sanatate Publica a fost intocmit planul de marsuri pentru zilele caniculare. Este pregatit transportul de apa potabila, cu trei autocisterne, acolo unde va fi nevoie, iar pompierii vor interveni in cazul incendiilor de vegetatie.

La Timisoara si la Lugoj, punctele de prim ajutor vor fi la:

Oficiul Postal nr.1 Timisoara – Bv. Revolutiei din 1989 nr.2;
Opera Romana Timisoara – Agentia de Bilete – Str. Marasesti, nr.2;
Oficiul Postal nr.5, Ghiseul nr.1, Timisoara – Str. 1 Decembrie, nr.90;
Piata Iosefin Timisoara;
Piata Iosif Constantin Dragan, centrul civic, Municipiul Lugoj;
Splaiul Morilor, nr.1, Piata Agroalimentara, Municipiului Lugoj.

Totodata, medicii recumanda in special batranilor sau celor cu probleme cardiace sa stea in locuri racoroase si sa se hidrateze corespunzator, in zilele cu temperaturi ridicate.

TIMISOARA. Un control de rutina in trafic pe strazile din Timisoara a dus la capturarea a doi barbati traficanti de droguri din Hunedoara care fugeau de inchisoare.

CITESTE SI: A facut prapad. Un sofer beat a distrus cu masina o statie de tramvai la Timisoara. Foto

Amandoi fusesera condamnati pentru trafic de droguri, unul pentru mare risc, celalalt pentru trafic international.

Unul dintre barbati, in varsta de 41 de ani, a fost depistat in trafic marti dimineata, pe Calea Sagului. Cand patrula politiei l-a legitimat, a aflat ca era condamnat la 3 ani si 10 luni de puscarie de catre Judecatoria Hunedoara.

Celalalt a fost prins luni dupa-amiaza pe o strada din Timisoara. Are 28 de ani si fusese condamnat la 6 ani de inchisoare tot de catre Judecatoria Hunedoara.

Amandoi au ajuns dupa gratii in Penitenciarul de pe Popa Sapca la Timisoara.

TIMISOARA. Angio CT de periferie este o evaluare imagistica avansata care permite vizualizarea detaliata a arterelor periferice, oferind imagini de inalta rezolutie ale structurii vasculare. Aceasta este esentiala pentru detectarea precoce a afectiunilor vasculare, printre care se numara stenozele, ocluziile sau anevrismele. Procedura combina tomografia computerizata (CT) cu agenti de contrast intravenos pentru a obtine imagini tridimensionale detaliate ale structurii vasculare, identificand cu precizie anomaliile și leziunile.

CITESTE SI: In timp ce Dominic Fritz punea tunurile electorale pe clanurile de romi, in Primaria Timisoara, clanul arhitectilor useristi dadea lovitura dupa lovitura

Beneficiile Angio CT-ului sunt multiple. in primul rand, permite o evaluare detaliata a patologiei vasculare, oferind imagini clare și precise care ne ajuta sa identificam problemele cardiace pe care le are un pacient. Apoi, trebuie spus ca tehnica imagistica este non-invaziva, ceea ce inseamna ca pacientii nu vor trebui sa treaca prin proceduri dureroase sau inconfortabile. De asemenea, timpul de scanare este relativ scurt, reducand disconfortul pacientului. Nu in ultimul rand, cu ajutorul imaginilor detaliate, se pot planifica cu exactitate interventiile chirurgicale sau tratamentele necesare, personalizand abordarea terapeutica pentru fiecare pacient”, spune dr. Antonina Nicolae – medic primar radiologie – imagistica medicala, Spitalul Clinic CF Timișoara.

Tehnica permite, de asemenea, monitorizarea eficienta a tratamentelor in timp, putandu-se ajusta planul de tratament daca este necesar. Angio CT-ul are o doza de iradiere mai redusa decat angiografia clasica și ajuta la trierea pacientilor in vederea interventiilor invazive. Totodata, ofera detalii cu privire la localizarea, intinderea și gradul de afectare a vaselor periferice.

Este o tehnologie care ne permite sa detectam și sa tratam afectiunile vasculare periferice intr-un stadiu incipient, imbunatatind semnificativ prognosticul și calitatea vietii pacientilor. Folosind aceasta tehnica, se pot evalua riscurile complicatiilor grave asociate cu bolile vasculare, de exemplu amputarile sau infarctele”, spune dr. Antonina Nicolae – medic primar radiologie – imagistica medicala, Spitalul Clinic CF Timișoara.

In cadrul Spitalului Clinic CF Timișoara se fac toate tipurile de angio-CT pentru a vizualiza circulatia arteriala cerebrala, coronariana, aorta toracica și abdominala cu ramuri emergente, angiografia vaselor regiunii cervicale, dar și cea a membrelor superioare și inferioare.

TIMISOARA. Accident la Timisoara, marti dimineata. Un barbat a intrat cu masina intr-o statie de tramvai.

CITESTE SI: In timp ce Dominic Fritz punea tunurile electorale pe clanurile de romi, in Primaria Timisoara, clanul arhitectilor useristi dadea lovitura dupa lovitura

Accidentul a avut loc inainte de ora 5.00. Soferul in varsta de 21 de ani circula pe bulevardul Liviu Rebreanu, cand a pierdut controlul volanului. Autoturismul a spulberat o buna parte din gardul de protectie al statiei STPT Drubeta si a doborat si stalpul ce sprijinea tabela pe care este afisat programul de circulatie a tramvaielor.

Din fericire, in acel moment niciun calator nu se afla in statie. La fata locului au ajuns echipaje ale pompierilor si politiei. Tanarul sofer a fost pus sa sufle in aparatul etilotest, care a indicat o valoare de 1,27 la mie.

Politistii s-au deplasat la fata locului unde au constatat ca cele sesizate se confirma, fiind identificat un tanar in varsta de 21 de ani.

In urma testarii conducatorului auto cu aparatul din dotare, a rezultat o alcoolemie de 1,27 mg/l in aerul expirat.

In cauză, a fost întocmit dosar penal sub aspectul savarsirii infractiunii de conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sub influenta bauturilor alcoolice„, au transmis pentru opiniatimisoarei.ro reprezentantii IPJ Timis.

TIMISOARA. In aprilie 2023, reprezentantii primariei inchideau Pasarela Indragostitilor din Timisoara sustinand ca, din cauza degradarii, este nesigura pentru trecatori.

CITESTE SI: Pasarela Indragostitilor de la Timisoara, prea mica pentru un cost atat de mare. Inginer constructor de la USR, indignat ca Primaria face podul pietonal cu 2 milioane de euro: Vad ca insistam pe preturile astea rupte de realitatea din piata

Tot atunci, era aprobat Studiul de Fezabilitate pentru modernizarea acestei treceri pietonale peste Bega, din dreptul Parcului Copiilor.

Abia in luna mai, in prag de alegeri, primaria a lansat si licitatia pentru gasirea unei firme care sa intocmeasca Proiectul Tehnic si sa asigure executia lucrarii estimata la 8.619.166 lei fara TVA, adica peste 2 milioane de euro cu TVA.

La termenul limita pentru depunerea ofertelor, luni, s-au inscris Tehnodomus SRL si asocierea Cardinal D.P. Construct (lider) cu CAM Proiect.

Cele doua oferte au intrat in evaluare tehnica la Primaria Timisoara.

Va reamintim ca tot in urma cu un an erau publicate si desenele realizate de catre cei care au facut Studiul de Fezabilitate, care ilustreaza cum va arata Pasarela Indragostitilor cand va fi gata.

Lacatele iubirii, agatate de-a lungul timpului de balustrada veche a pasarelei de cuplurile de indragostiti care si-au jurat dragoste vesnica, vor fi pastrate, cu tot cu grilajul de care sunt prinse, a dat asigurari viceprimarul Ruben Latcau.

Reabilitarea pasarelei se va face cu bani de la bugetul local.

Consecventa lozincii cu care a defilat in campania electorala, administratia Fritz a mers inainte cu incalcarea legii in scopul favorizarii unui lider USR, chiar si dupa ce o institutie a statului i-a cerut sa se opreasca.

CITESTE SI: Administratia Fritz, preș in fata consilierului local Razvan Negrisanu. Lectie despre cum se calca legea in picioare la Primaria Timisoara pentru afacerile unui lider USR

Asa cum v-am relatat intr-un articol publicat in 31 octombrie 2023, biroul de arhitectura RD Sign, al consilierului local Razvan Negrisanu (vicepresedinte pe probleme de legislatie al Ordinului Arhitectilor din Romania – filiala Timis), a inaintat catre Primaria Timisoara o documentatie in vederea obtinerii unui certificat de urbanism pentru elaborarea unui Plan Urbanistic de Detaliu (PUD) care sa cuprinda 22 de parcele, nu una singura – operatiune care incalca grosolan Legea 350/2001 privind amenajarea teritoriului si urbanismul!

De asemenea, va mai informasem in articolul respectiv ca, in urma solicitarii biroului lui Negrisanu, Primaria Timisoara a emis certificatul de urbanism nr. 2275/25.07.2022, astfel ca documentatia PUD „Detaliere PUZ aprobat prin HCL 374/2006, construire imobile conform PUD aprobat”, cu amplasamentul pe 22 de parcele din Calea Torontalului, avand ca proiectant pe RD Sign SRL si beneficiar pe CH Transbeton Constructii SRL, a intrat spre analiza in sedinta Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului si Urbanism (CTATU) din cadrul Primariei Timisoara in data de 29 august 2023.

Si tot in 31 octombrie 2023, mai scriam urmatoarele: “Dincolo de realitatea de netagaduit ca, asa cum am vazut, printr-un PUD nu poti nici sa unifici 22 de parcele, nici sa stabilesti inaltimea maxima a constructiilor – ambele chestiuni putand fi rezolvate doar printr-un PUZ -, s-ar parea ca adevaratul motiv pentru care fratia intereselor din RD Sign si Directia de Urbanism a PMT a sters pe jos cu legea este altul.

Si anume acela ca pentru elaborarea unui PUZ procedura este complexa si de durata, deoarece necesita o etapa pregatitoare pentru obtinerea avizului de oportunitate al arhitectului-sef, astfel incat, daca se opta pentru o documentatie PUZ, exista riscul sa nu se primeasca aviz de oportunitate pana la aprobarea noului PUG, iar atunci documentatia PUZ trebuia reluata de la zero, in baza reglementarilor PUG-ului nou. Asta deoarece noul PUG prevede ca raman valabile si isi continua procedura de elaborare doar PUZ-urile care au obtinut aviz de oportunitate al arhitectului-sef pana la intrarea in vigoare a PUG-ului nou.

Or, in cazul unui PUD, procedura de elaborare a acestuia putea continua, pentru ca documentatiile de acest tip nu au nevoie de aviz de oportunitate, astfel ca timpul de asteptare se reduce semnificativ. Iar cum timpul inseamna bani…

Revenind la sedinta CTATU din 29 august 2023, nu putem sa nu evidentiem faptul ca expunerea de 7 minute a arhitectei de la RD Sign n-a fost urmata (min. 1.30.02) de nici macar o singura interventie a vreunuia dintre membrii comisiei! Nici o observatie, nici o critica, nici un repros, nici o lauda, nici o parere, zero pe linie! O situatie unica in analele CTATU, fara doar si poate…”.

Inainte de publicarea acelui material, solicitasem Inspectoratului de Stat in Constructii un punct de vedere referitor la cazul flagrant de incalcare a legislatiei, astfel ca am fost in masura sa prezentam in articol raspunsul primit de aceasta institutie, din care reiesea ca aspectele de nelegalitate sesizate de opiniatimisoarei.ro se confirmasera pe teren!

Documentul semnat de inspectorul sef al IJC Timis, Vergina Popescu, avea urmatorul final (sublinierea ne apartine): “Avand in vedere cele constatate, in conformitate cu prevederile art. 16 din Ordinul nr. 310/2022 (…) urmeaza ca emitentul acestora sa fie sanctionat contraventional, conform art. 26 din Legea 50/1991 si totodata se va dispune ca in baza certificatului de urbanism controlat sa nu se promoveze documentatia de urbanism spre Avizare”.

 

Deci, asa cum rezulta din raspunsul primit de redactia noastra de la Inspectoratul Judetean in Constructii Timis, primaria urma sa fie amendata, iar certificatul de urbanism 2275/25.07.2022 nu mai putea fi folosit in vederea elaborarii acelui PUD pentru 22 de parcele.

Bun, nu stim ce s-a intamplat pana la urma cu amenda, dar in continuare va vom dezvalui cum au decurs lucrurile cu acel certificat de urbanism eliberat nelegal de administratia Fritz.

Inainte, nu inapoi

Astfel, pe pagina de internet a Primariei Timisoara, la sectiunea “Avize arhitect sef”, apare, printre altele, Aviz Arhitect Sef nr. 21/19.04.2024, urmat de cateva informatii sumare (sublinerea ne apartine): “PUD <Elaborare PUD pentru detaliere PUZ aprobat prin HCL 374/2006 și construire imobile conform PUD aprobat>. Nr. înregistrare/ data: UR2024-000716/08.03.2024. Certificatul de Urbanism: 2275/25.07.2022. Amplasament: Calea Torontalului stânga (km 4), 421547, 421542, 421519, 421525, 421615, 421528, 421546, 421589, 421527, 421534, 421523, 421590, 421533, 421529, 421531, 421608, 421614, 421532, 421521, 421610, 421524, 421544. Inițiator: CH Transbeton Construcții SRL. Proiectant: RD Sign SRL. Perioada informare si consultare: Etapa 1 PUD: 17.07.2023-05.08.2023”.

Asadar, desi Inspectoratul de Stat in Constructii a dispus, in octombrie 2023, ca in baza certificatului de urbanism 2275/25.07.2022 sa nu se promoveze documentatia de urbanism spre avizare, arhitectul sef Gabriel Almajan si-a dat avizul in 19 aprilie 2024, iar PUD-ul de 22 de parcele si-a continuat drumul, a mers inainte, nu inapoi.

O mica incurcatura sau un gest deliberat? 

O coincidenta tulburatoare face ca fix in cazul Avizului nr. 21/19.04.2024 al arhitectului sef Gabriel Almajan sa se fi produs, pe site-ul primariei, o mica incurcatura. In sensul ca, daca deschizi documentul in format PDF intitulat “Aviz nr. 21”, dai, de fapt, peste Avizul nr. 22/19.04.2024, care are un cu totul alt obiect, dar in care este vorba despre acelasi proiectant, RD Sign, si acelasi arhitect, Razvan Negrisanu.

Faza devine si mai interesanta atunci cand descoperi ca documentul respectiv fusese salvat cu denumirea “21_2024_AAS PUD_Transbeton.pdf”, desi el continea, asa cum spuneam, Avizul nr. 22/19.04.2024. Iar acest Aviz nr. 22 fusese salvat, la randul sau, la rubrica cu informatiile aferente, cu denumirea “22_2024_AAS PUZ_Tim Oana.pdf”.

Toate aceste detalii ne fac sa ne intrebam daca este vorba, intr-adevar, de o mica incurcatura sau asistam la un gest premeditat, ce are ca scop evitarea publicarii Avizului Arhitectului Sef nr. 21/19.04.2024 in format pdf pe site-ul Primariei Timisoara.

Parafrazandu-l pe seful pe linie de partid al lui Razvan Negrisanu, Dominic Fritz, “ti se taie respiratia sa vezi ce se intampla la Institutia Arhitectului Sef din Primaria Timisoara”…

CITESTE SI: Gargara consilierului local USR Razvan Negrisanu. Cum i s-a dereglat ‘busola morala’ in doar 2 luni, dupa ce s-a trezit pus in situatia de a alege intre a salva Romania si a pleca acasa cu un milion si jumatate de euro 

CITESTE SI: Show in USR Timisoara, dupa ‘clarificarile’ aduse de consilierul local Razvan Negrisanu in privinta participarii la concursul de arhitectura pentru Piata Victoriei

CITESTE SI: Consilierul local USR Razvan Negrisanu si-ar fi dorit sa umfle potul la concursul pentru reamenajarea Pietei Victoriei din Timisoara si sa plece acasa cu 1 milion si jumatate de euro bani publici 

TIMISOARA. Politistii au intrat in alerta in Timis si incearca sa dea de urma unei unui baietel de 10 ani, care a disparut din comuna Satchinez.

CITESTE SI: Focul a facut prapad. Zeci de hectare de orz mistuite de flacari in Timis. Foto 

Magda Vladi Madalin ar fi plecat duminica seara de acasa, si nu s-a mai intors, iar parintii au cderut ajutorul autoritatilor.

Semnalmente: 1.40 m inaltime, par brunet, ochi negri.

Cand a plecat, baietelul era imbracat intr-un tricou negru, pantaloni scurti gri, pantofi tip sport negri, sapca albastru închis.

Oricine poate oferi detalii despre copil este rugat sa apeleze Serviciul de Urgenta 112 sau sa contacteze cea mai apropiată sectie de politie.

UPDATE: Baiatul a fost gasit marti in localitatea Biled, teafar si nevatamat.

TIMIS. CSC Dumbravita a perfectat al doilea transfer al verii si a obtinut semnatura unui fundas tanar, care vine de la Ghiroda.

CITESTE SI: Amenajarea a inca 21 de statii de incarcare pentru masinile electrice in cartierele din Timisoara mai asteapta. Licitatie ratata 

Ion Vasluian a implinit 22 de ani in urma cu 10 zile si va juca in tricoul Dumbravitei in stagiunea 2024-2025.

Vasluian a facut junioratul la LPS Banatul Timisoara dupa care a facut pasul spre Ripensia Timisoara, unde a debutat la nivel de seniori. Pentru ros-galbeni, a bifat 17 prezente in Liga 2, in perioada 2019-2021.

In ultimele trei sezoane a evoluat la nivelul Ligii a III-a, pentru CSM Resita (2021/2022) si CSC Ghiroda si Giarmata Vii (2022/2023 și 2023/2024).

In ultimul campionat, a avut o contributie importanta la parcursul excelent al echipei din Ghiroda, care a jucat finala barajului de promovare si apoi faza semifinala a recalificarilor pentru Liga 2. A fost jucatorul cu cele mai multe minute disputate din lotul galben-albastrilor si a inscris 4 goluri.

Ion Vasluian este al doilea jucator care semneaza cu CSC Dumbravita, dupa ce saptamana trecuta clubul alb-verde a anuntat revenirea lui Luca Bodri, omul care a inscris cele mai multe goluri in sezonul precedent pentru progresul Pecica.

TIMISOARA. Dupa ce consilierul local Roxana Iliescu atragea atentia asupra balbaielilor si minciunilor care au insotit derularea proiectului pentru renovarea Turnului de Apa din Iosefin, unde administratia Fritz a reziliat contractul inca din vara trecuta, Primaria Timisoara a lansat in martie licitatia pentru gasirea unui constructor care sa termine lucrarile.

CITESTE SI: Roxana Iliescu: 1 milion si jumatate de euro, pretul incompetentei administratiei Fritz pe care il vom plati noi timisorenii pentru Turnul de Apa din Iosefin, scumpit si greu de terminat. Video

CITESTE SI: Ar fi trebuit sa fie deja gata, dar primaria a reziliat contractul cu constructorul. Mai avem de asteptat pana cand sa admiram Timisoara de sus ori sa bem o cafea in Turnul de Apa din Iosefin

La data limita de depunere a ofertelor, s-au inregistrat nu mai putin de 5 doritori sa preia proiectul ramas in aer.

Dintre cele 5 oferte, Primaria Timisoara a ales sa mearga mai departe cu Alex-DIA CONSTRUCT si a si incheiat contractul de 7.691.937 lei fara TVA, adica peste 1,8 milioane euro cu TVA.

Aceasta firma a avut de-a lungul timpului mai multe lucrari cu Primaria Timisoara, intre care reabilitarea fatadei Operei, Clinica de Balenologie, modernizare Scoala Gimnaziala 15, anvelopari de blocuri si altele. Acum va trebui sa incheie lucrarile la Turnul de Apa din Iosefin in 6 luni.

In doi ani si jumatate, reabilitarea Turnului de Apa a ajuns abia la 30% realizare, conform anuntului postat de primarie in Sistemul de Achizitii Publice la lansarea licitatiei.

Proiectul de fata propune realizarea unor intervenții in cadrul unei construcții industriale clasate ca si monument istoric in vederea obținerii unor spatii expoziționale, de evenimente culturale prin valorificarea caracterului existent al acestei construcții. Achiziția se face pentru lucrări de intervenţie la obiectivul existent – Turnul de Apa Iosefin. Implementarea acestui proiect a fost demarata inițial in octombrie 2021, lucrările nu au fost finalizate, ajungând la un procent de aproximativ 30% pana la încheierea contractului precedent„”, se arata in anuntul din SEAP.

***

Va reamintim, opiniatimisoarei.ro dezvaluia inca din toamna trecuta ca lucrarile la Turnul de Apa din Iosefin pentru transformarea lui intr-un spatiu cultural neconventional, ce ar fi trebuit sa fie complet finalizate inca de la inceputul lui 2023, nu ajunsesera nici macar la jumatate din tot ceea ce trebuia realizat.

Toate acestea, spuneau atunci reprezentantii primariei, pentru ca asocierea de firme care a castigat contractul de aproape 1,6 milioane de euro, avand ca lider ALCA EUROPEAN FOUNDSS SRL si RESEARCH CONSORZIO STABILE SOCIETA CONSORTILE A.R.L, nu si-ar fi facut treaba.

Despre constructorul ales de primarie in 2021, opiniatimisoarei.ro a dezvaluit, de asemenea, inca de la bun inceput ca isi are sediul intr-un sat din Ialomita, avand in asociere o companie suspectata de legaturi cu mafia italiana.

CITESTE SI: O singura oferta pentru reabilitarea Turnului de Apa din Iosefin, la Timisoara: O firma dintr-un sat din Ialomita, in asociere cu o companie ce a fost suspectata de legaturi cu mafia italiana

Conform contractului atribuit in 2021, reamenajarea turnului ar fi trebuit sa se faca atat la exterior, cat si la interior, iar in urma lucrarilor, edificiul simbol al orasului sa fie transformat intr-un obiectiv turistic.

Lucrarile ce aveau sa fie realizate, conform proiectului, sunt urmatoarele:

– Interventii pentru obtinerea de spatii expozitionale si pentru evenimente culturale.
– Amenajarea exterioara presupune o rampa de acces catre turn si amplasarea unei mici constructii (birou administrativ si grupuri sanitare), care impreuna sa constutuie un aparat complex de intrare. Accesul in turn este tratat ca un traseu pentru observarea constructiei din exterior si care poate fi folosit ca spatiu expozitional. Se va demola gardul existent, se va amenaja terenul cu rampa de acces, se vor realiza gradene de beton si o copertina. – Spatiile create in turn vor fi: la cota ±0,00m zona de intrare – cafenea conectata cu spatiul exterior, la cota 24,75 m – sala de expozitii, la cota +28,50 m – spatiu foaier, la cota +34,50 m – sala pentru activitati culturale, la cota +45,50 m – belvedere.
– Restaurarea scarilor si balustradelor, se va pastra rezervorul 1 integral si se va amplasa un planseu metalic in interior (spatiu foaier), se va pastra rezervorul 2 dar se vor realiza in el goluri pentru lumina (sala pentru activitati cultural), se vor realiza scari interioare noi, se vor inlocui tamplariile exterioare, se va inlocui usa de acces metalica cu una de sticla, se vor aplica tehnici de curatare adaptate finisajelor existente caramida aparenta/beton, se vor realiza noi finisaje interioare.
– Alte interventii propuse sunt: amplasarea unui ascensor panoramic interior, realizarea/redimensionarea bransamentelor necesare, realizarea /reabilitarea retelelor tehnico-edilitare necesare pentru buna functionare cu pozare subterana pentru turn si pentru anexa, un iluminat architectural atat pentru cladire, cat si pentru spatiul exterior amenajat, instalatie de protectie impotriva trasnetului si realizarea prizei de pamant aferenta intregii instalatii electrice propuse, realizarea unui sistem de incalzire in pardoseala si panouri radiante.

Revitalizarea monumentului istoric urma sa fie realizata printr-o serie de activitati cu scop educativ si de informare, organizate de Asociatia Prin Banat.

Printre aceste se numarau tururi si vizite de santier pentru studentii de la facultatile de profil, pentru a observa procedurile si tehnicile din cadrul procesului de restaurare. Rezultatele cercetarilor s-ar fi concretizat intr-o expozitie permanenta dedicata monumentului, dar si in expozitii temporare si chiar realizarea unui model tridimensional dedicat persoanelor cu deficiente de vedere.

De asemenea, proiectul isi propunea promovarea si sustinerea comunitatii locale de artisti, prin organizarea mai multor spectacole de teatru sau de muzica, simpozioane, expozitii sau ateliere.

In turn trebuia sa fie amenajat si un muzeu al cafelei, dar si o mini-cafenea tematica. Capacitatea maxima a Turnului de Apa este de 70 de persoane.

Proiectul a fost initial finantat prin Granturile SEE 2014-2021 in cadrul Programului RO-CULTURA si inceput de Primaria Timisoara in parteneriat cu Asociatia Prin Banat, finantarea fiind obtinuta inca din 2019 de administratia Robu.

Castelul de Apa din Iosefin, de pe strada Gheorghe Baritiu, are 52 de metri si a fost construit in anul 1914, fiind proiectat de faimosul arhitect Laszlo Szekely. Avea rolul de a regla nivelul apei de consum pentru populatie si, impreuna cu cel din Fabric, puteau asigura apa vreme de mai multe ore pentru intreg orasul.

 

 

TIMISOARA. Universitatea Politehnica Timișoara, prin Centrul Multimedia și Departamentul ID/IFR și educație digitală, a organizat vineri, 14 iunie 2024, cea de-a X-a ediție a concursului Interactive Digital Media Student Contest IDMSC 2024. Competiția, desfășurată în format hibrid la Biblioteca UPT, stimulează creativitatea și spiritul de competiție în domeniul multimedia. Studenții au avut ocazia să își prezinte cele mai interesante proiecte, dar și să interacționeze direct cu reprezentanți ai mediului economic, posibili angajatori ai participanților. La competiție au participat atât studenți, cât și elevii de liceu, individual sau organizați în echipe.

În deschiderea evenimentului, conf.univ.dr.ing. Florin Drăgan, rectorul Universității Politehnica Timișoara, le-a urat succes participanților și le-a mulțumit companiilor prezente, care au fost mereu alături de Politehnica timișoreană, susținând o gamă largă de evenimente și activități.

Tot în deschidere, prof.univ.dr.ing. Radu Vasiu, inițiator, gazdă și moderator al evenimentului a menționat prezența echipelor din universitățile partenere ale Alianței E³UDRES², subliniind faptul că feedback-ul obținut de studenți din partea companiilor este foarte util în creionarea viitoarei cariere.

Tot din partea organizatorilor, conf.univ.dr.ing. Muguraș Mocofan s-a declarat mulțumit de numărul mare al studenților, dar și al elevilor, care au avut curajul să-și prezinte proiectele în fața juriului format din reprezentanți ai UPT și ai unor companii din domeniu.

Au urmat, pe parcursul zilei, prezentările celor 30 de proiecte ale echipelor participante, dar și ale companiilor prezente, care le-au făcut cunoscute studenților noutățile din domeniu.

Fiecare proiect a avut o secțiune de prezentare, urmată de întrebări din partea juriului. După prezentarea tuturor proiectelor, juriul de specialitate a stabilit câștigătorii, pe cele 5 secțiuni de concurs, aceștia fiind recompensați cu premii în valoare de 5.000 de euro.

Marii câștigători al Interactive Digital Media Student Contest IDMSC 2024 sunt Andrei-Sebastian Nicula și Andreea Bolea – echipa care a dezvoltat două proiecte:Med4life și CartiereIstoriceTM.

Pe categorii, proiectele câștigătoare au fost următoarele:

  • Categoria Design Grafic / Producție Audio-Video – proiectul Usa din capatul coridorului – Alexandra Cajvan, Ovidiu Calitoiu, Mihaela Ciobanu;

  • Categoria Dezvoltare pentru dispozitive mobile – BikePath – David Nenciu, Bogdan-Florin Barbu, Claudiu Spiescu;

  • Categoria Dezvoltare Web – Partypulse de Matei Crăiniceanu;

  • Categoria eXtended Reality – Cătălin-Augustin Săvoiu și Rareș Nedea cu proiectul UPT Racing Team;

  • Categoria Internet of Things – Cristina Rodean și David Krin Urs, cu proiectul Seeding Robot.

Premii speciale au fost acordate proiectelor:

  • WeStock – David Chesa, Mihai Gorunescu, Victor Dosoniu, Ana Popovici, elevi ai Liceului Teoretic „Grigore Moisil”, și Casian George Oprea, elev al Liceului Teoretic Jean Louis Calderon;

  • MBDLearn – Daniel Hnatiuc.

Romania a inceput cum nu se putea mai bine Campionatul European din Germania cu o victorie clara in fata Ucrainei.

Vecinii nostri au fost cei care au controlat inceputul de meci, insa doar cu o posesie buna si fara mari ocazii de a inscrie. Au facut-o tricolorii in minutul 29, cand portarul ucrainean Lunin a trimis greisit balonul pana la Denis Man, acesta a asezat pentru Nicolae Stanciu, iar jucatorul lui Damac a trimis balonul, de la aproape 20 de metri in vinclul portii oaspete.

Ucrainenii au fost aproape de egalare, insa prin…Dragusin. Fundasul de la Totenham a trimis in minutul 36, cu capul, peste propria poarta dupa o centrare venita din stanga. Pana la pauza Romania mai putea inscrie de doua ori. Mai intai, un sut al lui Denis Man a fost deviat de apararea ucrainean pe langa bara, pentru ca din lovitura de colt rezultata, Nicolae Stanciu sa trimita direct in transversala. La pauza tricolorii aveau avantaj minim, 1-0.

La 7 minute de la reluare Dragus a recuperat o minge in jumatatea Romaniei, a trimis catre Stanciu, iar acesta l-a servit pe Man. Denis Man a fost blocat de ucraineni, care au respins pana la Razvan Marin, iar fotbalistul lui Empoli a sutat si a facut 2-0.
Dupa alte cinci minute, ratiu a sutat de la distanta, iar Lunin a trimis in corner. Din lovitura de la colt rezultata, mingea a ajuns la Denis Man, acesta a patruns in care, a trimis in marginea suprafetei de 6 metri, iar Dragus, nemarcat, a trimis in plasa.
Ucraina a raspuns cu un sut la poarta abia in minutul 70, prins in doi timpi de Nita. Ucrainenii au mai fost de doua ori aproape sa inscrie, insa mai intai Nita a fost la post, iar apoi Puscas a respins in afara terenului o centrare venita din corner.

S-a incheiat 3-0, iar in urmatorul meci, peste 4 zile, la Koln, impotriva Belgiei.

Prima victorie la Euro dupa 24 de ani

Victoria Romaniei in fata Ucrainei este una istorica. Ultimul rezultat de acest gen a fost obtinut in 20 iunie 2000, cand tricolorii se impuneau cu 3-2 in fata Angliei. In acel meci primele doua reusite erau semnate de doi banateni, Cristian Chivu si Dorinel Munteanu, iar al treilea de Ionel Ganea.

Inainte de meci, peste 30.000 de romani au umplut Marienplatz din centrul Munchen-ului, unde au facut un spectacol al bucuriei.

TIMISOARA. S-a dat alarma, luni dupa-amiaza, dupa ce un lan de orz a luat foc in Timis.

CITESTE SI: Opriti la timp, inainte sa produca vreo tragedie. Betivi prinsi pe banda rulanta la volan, in Timisoara si in judet 

Incendiul a izbucnit pe un teren agricol din apropiere de Varias, iar cei care au vazut flacarile au sunat imediat la 112.

La fata locului a ajuns pompierii de la Sannicolau Mare, care, sprijiniti de voluntarii din comuna, au reusit sa impiedice extinderea flacarilor.

Focul a mistuit o suprafata de 25 de hectare de orz, iar salvatorii au stabilit si cauza probabila a incendiului.

Incendiul, care s-a produs in urma unor scantei mecanice de la un utilaj agricol, a cuprins 25 de hectare de cultura de orz. Pompierii au reusit sa salveze restul suprafatei de cultura agricola si terenurile invecinate, de peste 60 de hectare.Din fericire, nu s-au înregistrat victime.
Va recomandam sa supravegheati permanent culturile agricole, indeosebi in perioadele cu temperaturi ridicate si verificati regulat utilajele agricole pentru a preveni supraincalzirea„, au transmis reprezentantii ISU Timis.

TIMISOARA. Facultatea de Arte și Design din cadrul Universității de Vest din Timișoara, împreună cu Asociația Lumi Diverse, lansează o invitație specială la vernisajul unei proiect VR comemorativ – 20 de ani de la moartea artistului Paul Neagu – și, totodată, pune într-un mod inedit în lumină incursiunile artistului în lumea hyphen-ului.

Vernisajul va avea loc în data de 17 iunie 2024 la orele 17:00, la Biblioteca Facultății de Arte și Design și va fi deschis de conf.univ. dr. Diana Andreescu, decan al FAD, prof. univ. dr. Camil Mihăescu, lect. univ. dr. Maria Orosan-Telea și de Paul Ciucur, reprezentant al Asociației Lumi Diverse, fondată în 2002 de Paul Neagu.

Transpunerile virtuale ale operelor lui Paul Neagu – realizate de Alin Grangure, masterand al specializării Design de Produs, sub coordonarea prof.univ. dr. Camil Mihăescu – pot fi văzute în perioada 17-21 iunie, de luni până vineri, între orele 9.00 și 16.00 la Biblioteca Facultății de Arte și Design.

Paul Neagu a copilărit la Timișoara și a absolvit, în 1963, Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din București. În 1969, Neagu a călătorit pentru prima data în Marea Britanie, la invitația galeristului și impresarului Richard Demarco. În primăvara anului 1970, artistul a părăsit România, călătorind la Paris și Edinburgh pentru a se stabili, în 1971, la Londra. În 1972, a fondat Generative Art Group, grup din care făcea parte alături de alți patru membri fictivi, fiecare dintre aceștia reprezentând diferite aspecte ale personalității sale artistice: poetul, filosoful, pictorul și designer-ul. Arta lui Paul Neagu se exprimă prin obiect, sculptură, performance, desen, în angrenaje inventive de medii artistice și direcții tematice care se ramifică în timp. Artistul a căutat mereu să creeze un limbaj vizual cu o putere de comunicare universală. Printre subiectele sale centrale cel mai bine cunoscute amintim „Antropocosmos”, „Stațiile catalitice”, care includ „Hyphen”, cel mai complex dintre concepte, cat si performance-urile “Blind Bite”, “Horizontal Rain” și “Going Tornado”.

În ultimii ani, artistul româno-britanic a fost adus în atenția publicului internațional prin intermediul unor evenimente de mare amploare precum o expozitie deschisa la MAMCO, in Geneva, in martie 2024, o Retrospectiva deschisă în 2021 la Kunstmuseum Liechtenstein (KML) din Vaduz, itinerată apoi, în 2022 la Neue Galerie Graz și, în 2023, la Muzeul Național de Artă Timișoara, eveniment desfășurat sub egida Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii. În 2019, Tate Modern l-a inclus pe Paul Neagu în expoziția de grup intitulată “Performer & Participant”, expoziție care a putut fi vizitată mai bine de trei ani și în care au mai fost prezenți artiști precum Lygia Clark sau Helio Oiticica. În 2015, Henry Moore Institute din Leeds, cu sprijinul ICR Londra si The Paul Neagu Estate (UK), a organizat expoziția retrospectivă de mari dimensiuni intitulată „Paul Neagu: Palpable Sculpture”. Două dintre lucrările de artă publică ale lui Paul Neagu sunt instalate în Marea Britanie: „Starhead” în parcul de sculptură Milton Keynes de lângă Londra, iar cea de-a doua, „Edgerunner”, instalată cu sprijinul ICR Londra în cadrul Olimpiadei Culturale (2012), în parcul Owens Field din cartierul londonez Angel.

TIMISOARA. Trei indivizi au provocat un scandal la primele ore ale zilei pe o strada din Timisoara.

CITESTE SI: Opriti la timp, inainte sa produca vreo tragedie. Betivi prinsi pe banda rulanta la volan, in Timisoara si in judet 

Totul s-a intamplat sambata dimineta, in jurul orei 5, pe strada Mures. Trei barbati in varsta de 20, 34, respectiv 36 de ani s-au luat la bataie, din motive cunoscute numai de ei, cu alti doi indivizi, de 39, respectiv 43 de ani.

Timisorenii care locuiesc in zona au auzit scandalul si au chemat politia. La fata locului un echipaj, care in prima faza i-a retinut pe cei trei care au inceput scandalul. Acestia au fost dusi in fata magistratilor, iar unul dintre ei a ramas dupa gratii pentru 30 de zile, ceilalti fiind cercetati in libertate.

In urma probatoriului administrat cei 3 barbati banuiti de comiterea faptei, au fost retinuti pentru 24 de ore sub aspectul savârsirii infractiunilor de lovire sau alte violente si tulburarea ordinii si linistii publice, ulterior la data de 16 iunie a.c., magistratii dispunând arestarea preventiva a barbatului în vârsta de 36 de ani, pentru 30 de zile„, au transmis reprezentantii IPJ Timis.