Sectia in care medicii sunt cei mai predispusi spre sinucidere, alcool sau droguri. ‘Nu se traieste decat la extrem’. Uimitor ce se intampla la Timisoara

TIMISOARA. E locul in care totul se intampla pe muchie de cutit, unde viata se scurge prin aparate, iar fiecare respiratie castigata este un nou triumf asupra mortii. Fiecare episod al luptei pentru salvarea oamenilor se deruleaza cu repeziciune si ‘arde’ sufletele celor care si-au transformat meseria in aceea de ‘ingeri pazitori’.

CITESTE SI: Operatiune fulger a procurorilor DIICOT in Timisoara. Cum au fost prinsi in flagrant niste studentiStrada din Timisoara pe care masinile pot fi parcate cu o roata pe trotuar si alta pe carosabil, dupa ce primaria a facut un marcaj in premiera. Foto 

Anestezie si Terapie Intensiva este sectia cea mai dificila a spitalului, un loc unde orice secunda face diferenta intre viata si moarte si unde ajung cele mai grave cazuri. O specializare dificila, cu un impact emotional extrem de mare.

Cu toate astea, potrivit profesorilor de la Medicina din Timisoara, tot mai multi studenti opteaza pentru aceasta specializare. Si, uimitor, sunt tot mai multe tinere care aleg sa lucreze in sectiile in care medicii traiesc la extrem.

‘Este profesia cu cea mai mare rata de tentative de suicid, toxicomanii de tot felul, alcool, droguri, consulturi psihiatrice pentru ca in ATI nu se traieste decat la extrem. Nu exista stare de mijloc, fie esti extraordinar de fericit ca ai reusit sa salvezi un om, fie esti doborat de tragediile in care esti implicat. Nu exista nimic mai greu in meseria asta care sa se compare cu momentul acela atat de greu cand trebuie sa te duci la parintii care asteapta la capatul coridorului si sa ii anunti ca da, copilul lor a murit sau ca nu mai are nicio sansa. Toate acestea sigur ca forjeaza in sufletul unui om si provoaca efecte. Unii reusesc sa gaseasca echilibrul si in ATI gasesti poate si cei mai multumiti si fericiti oameni din lume, cum poti intalni si toate celalalte aspecte. Uneori, un singur om trece prin ambele stari. Este o profesie cu un impact extraordinar’, a spus profesorul universitar Dorel Sandesc, unul dintre cei mai valorosi medici ai Timisoarei, care a condus ani la randul destinele Sectiei Anestezie si Terapie Intensiva a Spitaului Judetean.

Cu toate ca sunt constienti ce presupune munca de salvare a unor oameni aflati de cele mai multe ori pe marginea prapastiei, este imbucurator ca tot mai multi tineri aleg aceasta specializare la Timisoara, mai spune doctorul Sandesc.

‘Sunt in anul VI si am ales sa ma specializez in ATI pentru ca mi-a placut, desi este greu sa fii mereu in mijlocul celor care chiar se zbat intre viata si moarte, intre cei conectati la aparatele care pot sau nu sa faca minuni. Acolo intrvenim noi’, sustine unul dintre studentii de la UMF Victor Babes din Timisora.

‘Inca nu m-am decis, dar as vrea sa ma specializez pe ATI, mi se pare ca este o specializare destul de importanta. Am auzit si eu ca sunt tot mai multe fete care aleg specializarea asta. E greu, la rezidentiat e greu’, spune Silvia, studenta in anul III la Medicina.

Medicii din sectiile de Terapie Intensiva isi pun toata nadejdea in noile generatii de tineri care se pregatesc sa preia stafeta, care aleg sa ramana in Timisoara, si nu sa ia drumul strainatatii.

 

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.