Scandalul retetelor false pentru medicamente ajunge si la Timisoara. Au avut loc perchezitii la farmacii si locuinte din Timis si Hunedoara

UPDATE:  O grefiera ii anunta pe medici ca le sunt ascultate telefoanele

Anchetatorii precizeaza ca, pe parcursul anchetei, grupul infractional organizat a fost sprijinit de o grefiera de la Tribunalul Hunedoara si de sotul acesteia, care au transmis unuia dintre medici ca instanta a autorizat interceptarea si inregistrarea convorbirilor telefonice.

Totodata, în aceasta cauza este cercetata si o alta persoana, pentru sprijinirea grupului infractional, fiind suspectata ca a primit 10.000 – 15.000 de euro de la un membru al gruparii, asigurandu-l ca are influenta la conducerea Garzii Financiare si ca poate influenta rezultatul verificarilor.

Prejudiciul creat de membrii gruparii infractionale a fost estimat pana in prezent la aproximativ 3 milioane de lei, din care 1,3 milioane de lei reprezinta inselaciunea la casa de asigurari de sanatate, 1,4 milioane de lei – delapidare si 140.000 de lei spalare de bani, sustin anchetatorii.

Cercetarile vor fi extinse si cu privire la alte persoane si societati comerciale implicate, existand indicii ca prejudiciul total depaseste 11 milioane de lei.
______________

TIMISOARA. Inselaciune, evaziune fiscala si spalare de bani in domeniul farmaceutic! Un grup infractional organizat a fost destructurat de procurorii DIICOT  Hunedoara care au facut 13 perchezitii in aceasta dimineata la diferite locuinte si farmacii din Hunedoara si Timis. 2 dintre descinderi au avut loc in Timisoara.

Potrivit anchetatorilor, in perioada 2010 – 2012, doi medici de la Spitalului Judetean Hunedoara – Sectia oncologie au completat in fals sute de retete cu medicamente, in special oncologice sau adjuvante (substante cu valori mari), pentru pacienti cu afectiuni oncologice, aflati in tratament.

Retetele au fost predate liderilor gruparii si depuse ulterior spre decontare, prin inducerea in eroare a reprezentantilor Casei Judetene de Asigurari de Sanatate Hunedoara, prin intermediul a trei firme care detin farmacii in Hunedoara si Deva, fiind incasata astfel, in mod ilegal, suma de aproximativ 3.300.000 lei.

In baza intelegerii, medicii primeau de la reprezentantii farmaciilor diverse sume de bani in functie de cantitatea de medicamente prescrisa, ce urma sa fie decontata.

Membrii filierei au inregistrat sumele ca imprumuturi din partea asociatilor firmelor detinute. De asemenea, au inregistrat in evidentele contabile ale celor trei farmacii, facturi fictive, din care rezulta aprovizionarea cu medicamentele prescrise si decontate ilegal, de la alte societati comerciale infiintate in acest scop.

Aceste firme erau ulterior instrainate altor persoane, care semnau actele de cesionare in schimbul unor sume modice, fara a primi in realitate activele si arhiva.
Pentru a influenta rezultatul cercetarilor, membrii grupului infractional organizat au modificat in repetate randuri evidentele contabile si actele de gestiune ale medicamentelor, urmarind inducerea in eroare a organelor de control care au efectuat verificarile financiar-contabile in cauza. De asemenea, au intocmit acte fictive din care rezulta in mod fals distrugerea unor cantitati de medicamente negasite pe stoc cu ocazia controlului.

Rulajul sumelor de bani realizat prin intermediul firmelor controlate de catre membrii gruparii depaseste suma de 11.000.000 lei.

Actiunea procurorilor hunedoreni se face cu sprijinul BCCO, SOS Timisoara si SRI.

In fata procurorilor DIICOT Hunedoara vor ajunge pentru audieri 35 de persoane.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.