Reabilitarea zonei Cetate: ce strazi din centrul istoric vor fi pietonale pana in iarna si care raman in santier? Cand va fi gata Piata Unirii?

TIMISOARA. Lucrarile de reabilitare a zonei istorice sunt in grafic, sustine primarul Timisoarei, Nicolae Robu. Daca pe unele strazi sau in unele piete muncitorii au inceput sa puna pavajul, in altele inca are loc descarcarea arheologica. Piata Libertatii a prins deja contur si va fi numai buna de circulat in aceasta toamna, daca totul merge conform planurilor.

Se va putea circula pana sa vina iarna si pe alte strazi, care sunt pregatite sa fie asternut pavajul, ne asigura Robu.

„In centrul istoric stam bine, lucrarile grele din subteran au fost efectuate in cea mai mare parte. Proiectul a fost unul foarte greu, foarte foarte greu si cred ca oricine a putut vedea complexitatea lui. S-a impus reproiectarea in urma descoperirilor arheologice, care sa tina seama de ce s-a descoperit si de solutiile de punere in valoare a ceea ce s-a descoperit. Am primit de la minister (n.r. Ministerul Culturii) aprobarile si dam drumul la lucrari. In Piata Libertatii a inceput pavarea, pe strazile Fara Nume si Praporgescu se paveaza destul de intens si in curand va fi gata acea zona, pietrele sunt puse, acum sunt rosturi destul de mari intre ele, conform cu normativele rosturile pot fi de pana la 1,5 centimetri”, a explicat Nicolae Robu.

Robu sustine ca muncitorii vor da zor sa termine macar cateva strazi pana la venirea iernii.

„Piata Libertatii este ok, Lucian Blaga va fi ok, Mercy este in regula, se va intra masiv la pavare, cat se va putea face pana la venirea iernii. Cu certitudine Piata Libertatii va fi gata, strazile Fara Nume si Praporgescu, Piata Tarcului si am o anumita rezerva in privinta Pietei Sf. Gheorghe, pentru ca acolo mai e de lucru, mai trebuie facute consolidari si inca mai sunt discutii cu arheologii. De asemenea, Lucian Blaga si cred ca si Vasile Alecsandri, deci foarte mult. Marile strazi vor fi gata. Ramane ca areal mai extins Piata Unirii, care va fi facuta abia in primavara”, a mai spus edilul-sef.

10 strazi din centrul istoric al Timisoarei vor deveni pietonale. De asemenea, patru piete vor avea alta infatisare, cu pavaj nou si mobilier urban modern.

„Pentru strazi se va folosi piatra cu latura cubica mai mica pe langa pereti si piatra cu latura mai mare, in speta de 12 cm, pentru partea dinspre fasiile care sunt inspre pereti si care sunt realizate cu piatra cu latura de 6 cm. Si pe principalele alei pietonale, pe strada Vasile Alecsandri, pe Lucian Blaga, pe Mercy si pe Eugeniu de Savoya, in zona centrala vom avea si granit de dimensiuni mai mari astfel incat sa se poata face foarte comod promenade. Va arata foarte bine cu cele trei tipuri de piatra naturala, zona centrala fiind si comoda la mers”, a tinut sa precizeze Nicolae Robu.

Piata Libertatii va fi pavata cu caramida „clincherizata” si cu piatra cubica.

„Este ceva mai special, in acord cu traditia locului si cu ceea ce s-a descoperit si prin sapaturile arheologice. Vor fi anumite cercuri concentrice, coloane circulare, alternative, din caramida clincherizata si piatra cubica. In Piata Libertatii vom avea arbori de mici dimensiuni care vor permite sa punem in valoare cladirile, dupa ce vor fi si reparate, monumental. Cred ca ne vom mandri cu centrul vechi al nostru la anul, cand proiectul va fi finalizat”, a conchis Robu.

***

Lucrarile de reabilitare a centrului istoric din Timisoara au inceput la sfarsitul lunii octombrie 2013 si sunt realizate de firma Romprest, care face lucrari de arhitectura, rutiere, de alimentare cu apa si canalizare, retele de alimentare cu energie electrica, instalatii electrice pentru iluminatul public si telecomunicatii.

Va reamintim, lucrarile de reabilitare din cartierul Cetate reprezinta un proiect mai vechi al Timisoarei initiat de administratia Ciuhandu, care a pus piatra de temelie in primavara anului 2012. Acestea se executa treptat, cu aproape 15 milioane de euro, 80% din bani venind de la UE, ca fonduri nerambursabile.

Ar trebui sa fie complet refacute 10 strazi in zona Unirii: Sergent Constantin Musat, Vasile Alecsandri – pe tronsonul Piata Unirii si Libertatii, Lucian Blaga – pe tronsonul Piata Unirii si Piata Huniade, Florimund Mercy, Franceso Griselini, Fara Nume 2, Radu Negru, Eugeniu de Savoya, General Praporgescu si Enrico Carusso.

In plus, vor fi schimbate aproape in intregime pietele Sfantul Gheorghe, Libertatii si Tarcului, exceptie facand Piata Unirii, care va ramane la fel. Se fac insa si aici sapaturi, pentru inlocuirea retelelor subterane, dar si pentru inlocuirea pavajului, pavaj care se va pune din cladire in cladire, deci vor disparea trotuarele. Totodata, proiectul prevede schimbarea mobilierului urban din zona, iar subsolurile cladirilor istorice ar urma sa fie transformate in spatii comerciale.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.