Primaria Timisoara cumpara inca un bloc, in Lipovei. Cate apartamente vor fi date tinerilor si meseriasilor si ce conditii trebuie sa indeplineasca!

TIMISOARA. Primaria Timisoara se pregateste sa mai achizitioneze un bloc de locuinte, dupa ce, recent, a cumparat un imobil pe strada Polona, prin licitatie. Nu are foarte multe apartamente, insa dupa ce vor fi puse la punct, acestea ar urma sa fie distribuite tinerilor cu studii superioare si meseriasilor.

Edilul Timisoarei, Nicolae Robu, spune ca acestia vor avea intaietate la impartirea locuintelor, daca pana la urma Primaria incheie tranzactia.

„Vreau sa cumparam inca un bloc de locuinte, intr-o zona mult mai buna, unde as dori sa fie alte criterii cele dupa care repartizam locuintele. Vor fi tot garsoniere, dar putin mai spatioase. Si zona este mult mai buna. Acelea ar putea fi locuinte pentru tineri aflati la inceput de drum in viata, pentru tineri cu studii, cu profesii necesare pentru oras, atat studii superioare, cat si studii preuniversitate de tip profesional. Ducem lipsa de anumiti meseriasi in Timisoara si atunci trebuie sa dam un semnal catre mediul economic: uite, noi ii ajutam pe cei care au aceste meserii de care e nevoie stringenta in oras si le punem, pentru o perioada de timp limitata, evident, la dispozitie niste locuinte. Va fi iarasi un sistem de criterii, dar vom avea preponderent criterii de natura profesionala. Blocul este pe strada Ialomita”, a dezvaluit primarul Nicolae Robu.

Edilul mai spune ca blocul nu se afla intr-o stare prea buna si trebuie pus la punct. Insa, el spera ca Primaria va reusi sa-l cumpere anul acesta, in urma unei rectificari bugetare. Oricum, are doar cinci apartamente cu 2 camere si 50 de garsoniere.

„Incercam sa-l cumparam in acest an, dar va fi nevoie de o rectificare de buget pentru asta. Il vom lua tot prin licitatie si numai daca pretul va deveni mult mai mic decat cel cerut acum. Nu am retinut cui apartine, dar am vizitat blocul, am fost din camera in camera. Acolo lucrarile nu sunt finalizate inca, mai trebuie mult pentru a-l pune la punct. Sunt cinci apartamente cu doua camere si 50 de garsoniere”, a completat Robu.

Criteriile dupa care sunt distribuite locuintele din blocul de pe strada Polona

Alesii locali au stabilit, marti, criteriile dupa care se vor distribui garsonierele din blocul achizitionat recent de Primarie pe strada Polona nr. 19, de la o banca, prin licitatie. Vorbim despre 129 de locuinte, insa pe listele Primariei Timisoara sunt inscrise 6.078 persoane/familii. Astfel, pe lista tinerilor casatoriti stau la coada 1.859 de persoane, pe cea a celor crescuti la Casa Copilului sunt 338 de persoane, pe lista pensionarilor sunt 230 de persoane, pe cea a evacuatilor sunt 842, pe cand pe lista cazurilor sociale sunt 2.809 persoane sau familii.

Consilierii locali au decis ca 10 apartamente sa fie date angajatilor institutiilor bugetare, fie ca vorbim despre institutii administrative ori despre institutii culturale, care au o situatie precara si au nevoie de locuinta, pe toata perioada in care au incheiat contract cu institutia publica. Propunerea a venit de la consilierul PSD Ramona Olteanu.

„In acceptiunea mea, dincolo de persoanele aflate in situatii sociale precare, tinem cont si de cateva aspecte profesionale, pentru ca setul de criterii este mai complex, trebuie sa avem un numar de locuinte cu titlul de locuinta de serviciu pentru interventii, pentru situatii de forta majora care se ivesc. Nu stiu in ce masura vom putea sa si dam satisfactie celor aflati in astfel de situatii la institutiile culturale, de exemplu, pentru ca nu sunt prea atractive locuintele pe care le avem noi. Este un sistem de punctaj care tine cont si de statutul social al solicitantului, si de studii, si asa mai departe. Deci nu putem spune in mod categoric ca o categorie sau alta beneficiaza de ele, pentru ca se merge pe punctaj cumulativ si unii pot fi mai slabi la un capitol, dar pot puncta la alte criterii. Aceste locuinte care constau intr-o camera pe strada Polona nu sunt de interes pentru evacuati, dar noi le punem cu prioritate la dispozitia lor. De data aceasta, cei cu studii superioare si cu un loc de munca stabil au un punctaj care va conta, dar nu numai acest punctaj conteaza, ci si situatia sociala”, a explicat primarul.

Asadar, vor fi alesi cei de pe liste in functie de situatia locativa actuala, in functie de starea civila, cei casatoriti obtinand mai multe puncte, precum si in functie de starea de sanatate sau de statutul socio-profesional ori de situatii sociale deosebite. Persoanele cu studii superioare au un punctaj mai mare.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Poate de data asta se duc reprezentantii primariei sa vada imobilul, pe interior, inainte sa-l cumpere. Spre deosebire de multe alte bunuri vandute la licitatie, in acest caz e liber si se poate vedea.