Primaria Timisoara ar putea construi un adapost pentru maidanezi. Nicolae Robu vrea propriul serviciu de ecarisaj

TIMISOARA. Angajati noi, bani pentru masini, dotari si investitii intr-un adapost pentru cainii fara stapan care vor fi adunati de pe strazile Timisoarei. Asta presupune un serviciu de ecarisaj. Primaria si-ar putea infiinta propriul serviciu, sustine primarul Nicolae Robu, pentru a nu mai depinde de alte societati comerciale.

„Este in discutie, este in analiza infiintarea unui serviciu de ecarisaj al primariei. Am lasat licitatia sa curga, pentru ca dureaza cam un an pana poti sa-ti infiintezi un serviciu de ecarisaj. Mi s-a facut o informare cu ce presupune infiintarea unui serviciu propriu si este foarte complicat. Am in vedere acest lucru, chiar daca are si avantaje, si dezavantaje. In timp vom vedea daca va fi mai bine, dar fapt este ca n-a fost bine pana acum. Incercam si aceasta solutie, daca Consiliul Local va fi de acord, evident, pentru ca decizia o ia CL”, ne-a explicat primarul Nicolae Robu.

Potrivit sefului Directiei de Mediu din cadrul Primariei Timisoara, Adrian Bere, costurile infiintarii unui serviciu de acest gen sunt enorme.

„Exista si avantaje si dezavantajele. Din punctul meu de vedere, fiind un serviciu public, avem tot interesul sa respectam legislatia ad litteram. Interesul municipalitatii este acela de a diminua numarul cainilor de pe domeniul public, pentru a nu pune cetatenii in pericol, pe cand o societate comerciala sau un ONG nu au interes sa fie mai putini caini pe domeniul public, in conditiile in care mai ales ONG-urile primesc fonduri din strainatate pentru a le intretine”, ne-a declarat Bere.

Procedura de infiintare a unui serviciu de ecarisaj la nivelul primariei ar dura foarte mult. In primul rand, trebuie clarificat numarul de angajati, apoi e nevoie de mai multe autorizatii. In plus, ar fi nevoie de masini, bani pentru salarii, dotari pentru un cabinet medical, dar si investitii pentru ridicarea unui adapost in care sa fie tinuti cainii ridicati de pe strazi.

„Dureaza foarte mult sa realizam un serviciu public, pentru ca numarul de angajati la o unitate administrativa este dat de numarul de locuitori. Ne trebuie si un adapost care trebuie sa aiba o anumita capacitate, avem nevoie de autorizatii pentru a putea functiona, de la DSV, DSP si alte autoritati. E necesar ca in cadrul adapostului sa existe si cabinet sanitar-veterinar, cu medic veterinar, trebuie dotari. Mai avem nevoie si de masini cu care sa ne putem deplasa pe teren, investitiile ar fi destul de mari. Am facut diligentele, am discutat cu colegii de la Personal, mi s-a spus ca in momentul de fata nu exista posibilitatea de a angaja oameni. Urmeaza sa mai purtam discutii”, ne-a mai spus Bere.

Potrivit viceprimarului Dan Diaconu, in cazul in care nu exista bani pentru constructia unui adapost nou, municipalitatea ar putea… inchiria unul. „Noi putem sa facem un adapost sau sa inchiriem unul, dar toate aceste elemente trebuie analizate”, a declarat Diaconu.

In prezent, hingherii aduna maidanezii de pe strazile Timisoarei doar la sesizarile facute de timisoreni. Primaria nu mai are contract cu o societate de ecarisaj, licitatia pentru desemnarea unei firme urmand sa aiba loc in aceasta toamna. Potrivit primarului Robu, noul contract va fi semnat pentru un singur an, tocmai pentru a vedea daca se preteaza ca municipalitatea sa-si faca propriul serviciu de ecarisaj.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Eroare !!!Primaria a dat in folosinta un astfel de adapost „maidanezilor”,dotat si renovat la cheie .Adresa :A.Imbroane nr 54,tel:0256246112 !O haita intreaga de maidanezi clocesc acolo!:-)))