Pe 20 iulie sarbatorim Sfantul Ilie: iata cele mai importante traditii si obiceiuri din popor

Sfantul Ilie este praznuit de crestini ortodocsi in fiecare an pe 20 iulie,  acesta fiind considerat, in traditia populara, divinitate a fulgerului si dusman al fortelor malefice.

In credinta populara, Sfantul Ilie este sarbatorit ca patronul verii caniculare si a framantarilor meteorologice, dat fiind ca el racoreste atmosfera desfacand ploile. In aceasta zi, romanii superstitiosi respecta o serie de datini stramosesti.

Cand ploua cu tunete si fugere, satenii din Tara Hategului infig in pamant un toiag cu maner de metal. De asemenea, de Sfantul Ilie nu se taie mere cu cutitul deoarece se considera ca urmatoarele 7 zile vor aduce furtuni crancene si grindina.

Copiii nu au voie sa arunce mere in sus ca sa nu atraga grindina asupra holdelor. De Sfantul Ilie se duc la biserica, spre sfintire, mere, prune si pere varatice pentru a atrage belsug de rod si in anii urmatori.

Femeile nu aprindeau deloc focul in vatra si nici nu lucrau de Sfantul Ilie de teama ca Sfantul le va pedepsi cu traznet si grindina.

Mai multe detalii pe realitatea.net

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.