O impresionanta colectie de oua e adapostita de Muzeul Banatului din Timisoara. Putini sunt insa cei care o pot admira!

TIMISOARA. O intrebare ii framanta dintotdeauna pe cercetatori si nu numai: Care a fost primul, oul sau gaina? Raspunsul la aceasta dilema a intregii omeniri si-ar putea gasi raspunsul chiar de la Timisoara.

Putini sunt cei care stiu ca Muzeul Banatului din Timisoara gazduieste o colectie impresionanta de oua provenind de la mai multe specii de pasari. Ouale sunt tinute in cutii speciale, intr-un mediu propice si nu pot fi vizitate de niciun curios.

Ouale sunt destinate exclusiv studiului, iar acum sunt cu atat mai valoroase cu cat noile norme europene nu mai permit tratarea si pastrarea lor, nici macar pentru cercetare.

Fostul director al Muzeului Banatului, Dan Leopold Ciobotariu explica importanta acestui adevarat „tezaur” al muzeului banatean aflat in inima Timisoarei.

E o colectie foarte frumoasa si variata. Ouale sunt extrem de sensibile. Nu sunt neaparat spectaculoase pentru vizitare, dar sunt foarte importante pentru tezaurul de cercetare. De exemplu, daca vrei sa stii peste o suta de ani starea animalelor sau pasarilor, se pot cerceta aceste esantioane. In plus e vorba de diversitate.  E interesant ca acestea nu sunt neaparat vizitate de public, dar sunt importante pentru cercetare. Cati dintre copiii nostri mai vad animale salbatice in natura? Mai vad pe la televizor sau la Gradina Zoologica. Nu mai vorbim de animalele domestice ca la zoo cel mai mare succes il au capritele sau iepurii, gainile. Cam aceeasi situatie e in toate domeniile„, a declarat pentru opiniatimisoarei.ro Dan Leopold Ciobotariu.

Dr. Andrei M-Kiss, cercetator stiintific principal si seful sectiei de Stiintele Naturii de la Muzeul Banatului din Timisoara, este unul dintre norocosii care au cercetat aceste oua, si chiar a scris o lucrare despre ele.

Ertl Gusztav, consilier silvic si Directorul Padurilor a cedat in custodia muzeului o mare parte din celebra sa colectie de oua, 447 cuiburi de pasari cu 1.057 de oua pe care Dionisie Lintia (un renumit ornitolog – n.r.) a impachetat-o si a luat-o cu el la Timisoara. Aceste oua se pastreaza si in prezent. Din pacate, lista cu locurile si datele colectarilor s-a pierdut in timpul razboiului„, ne-a spus cercetatorul.

Ouale din aceasta colectie sunt vechi, de peste o suta de ani.

Desi Muzeul Banatului nu este deschis publicului larg, aflandu-se in reabilitare, starea de conservare a colectiei de oua este una foarte buna, acestea fiind depozitate in cutii de carton, asezate in cuiburi de vata si inchise in cutii cu capac de sticla. Colectia a fost tratata periodic cu sulfura de carbon si tinuta intr-un dulap special.

De asemenea, colectia de oua de la Muzeul Banatului este protejata atat de legi europene, cat si nationale, si nu poate fi nici macar fotografiata.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.