FOTO! Timisorenii au celebrat Ziua Drapelului Romaniei cu defilarea garzii de onoare si fanfara militara

TIMISOARA. Putini timisoreni au ales sa-si arate patriotismul de Ziua Drapelului, celebrata an de an in 26 iunie. Ceremonia militara de la Timisoara nu a fost prea interesanta pentru trecatori, deoarece doar cativa s-au oprit sa urmareasca defilarea garzii de onoare si sa asculte fanfara din cadrul Brigazii 18 Infanterie Banat.

Ceremonialul militar s-a desfasurat in fata Garnizoanei din Piata Libertatii. Au participat primarul Nicolae Robu, presedintele Consiliului Judetean Timis Titu Bojin si prefectul Eugen Dogariu. Dupa ce s-au tinut discursurile, militarii au arborat drapelul, dar nu inainte de a fi sfintit de un sobor de preoti si sarutat, pe rand, de autoritati. A urmat apoi defilarea garzii de onoare, in aplauzele celor prezenti si pe acordurile fanfarei.

“Este un moment in care putem sa sarbatorim unul dintre simbolurile natiunii, unul dintre lucrurile care ar trebui sa ne conduca in tot ceea ce realizam pentru noi si pentru popor. Sunt un patriot, sunt parte a natiunii romane si inteleg sa-mi venerez simbolurile nationale asa cum trebuie”, ne-a declarat prefectul de Timis, Eugen Dogariu.

Romanii sarbatoresc Ziua Drapelului inca din anul 1998, an de an, la 26 iunie. In Evul Mediu, folosirea drapelului sub denumirea de steag simboliza concomitent tara si armata.

“Ca si la alte popoare, drapelul tricolor s-a impus in veacul al 19-lea, ca simbol al romanilor de pretutindeni. Semnificativ este faptul ca steagul Revolutiei de la 1821 a fost dotat cu ciucuri tricolori. Rosu, galben si albastru au fost de asemenea culorile sub care revolutionarii de la 1848 au luptat pentru emanciparea sociala si nationala”, ne-a declarat capitanul Adrian Jianu, ofiter de comunicare in cadrul Garnizoanei Militare Timisoara.

La 13 septembrie 1863, cu ocazia distribuirii catre unitatile militare a noilor drapele, Alexandru Ioan Cuza a rostit o impresionanta cuvantare prin care a definit cu alese cuvinte steagul tarii: “Steagul e Romania. Acest pamant binecuvantat al patriei, stropit cu sangele stramosilor nostri si imbelsugat cu sudorile muncitorilor. El este familia, poporul fiecaruia, casa in care s-au nascut parintii si unde se vor naste copiii nostri. Steagul e totodata trecutul, prezentul si viitorul tarii, intreaga istorie a Romaniei”.

Drapelul national al Romaniei este un tricolor cu benzi verticale, incepand de la lance, albastru, galben si rosu, fapt prevazut si in Constitutia Romaniei. Acesta este asemanator cu drapelul civil al Andorrei si cel de stat al Ciadului, insa nu exista nicio legatura intre ele. Tricolorul romanesc este inrudit insa cu cel al Republicii Moldova, cel din urma avand o proportie diferita, un albastru mai deschis si stema tarii in centru.

Foto: Virgil Simonescu

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.