FOTO! Cum arata in interior Incuboxx, incubatorul de afaceri de pe Circumvalatiunii: sala de fitness, panou de catarare si policarbonat din Elvetia in loc de pereti exteriori!

TIMISOARA. Panou de catarare, bucatarie cu cantina, sala de fitness cu dusuri si sali moderne pentru birouri, dar si locuri de parcare, inclusiv subterane. Asta pune la dispozitie Primaria Timisoara firmelor de IT din capitala Banatului, care se afla la inceput de drum. In exterior, cladirea a fost imbracata cu policarbonat, un material special, adus din Elvetia, Incuboxx fiind prima cladire din Timisoara acoperita cu acest material, sustin arhitectii care au proiectat incubatorul de afaceri dupa modelul celui din Barcelona.

Noua cladire de birouri are 4 etaje si o suprafata desfasurata de aproape 6.400 de metri patrati. Are spatii pentru receptie, spatii pentru birouri – preincubare, 28 pentru incubare, 24 pentru consolidare, 2 birouri „all inclusive”, spatii pentru organizarea de evenimente – sala expozitionala, 2 sali de conferinta care se pot uni intr-o singura sala, 3 sali de seminar, 3 sali de sedinta, un birou preincubare, spatii pentru consultanta si contabilitate, dar si spatii informale: cantina, 2 birouri administratie, bucatarie, sala de fitness cu dusuri. Totodata, s-au cumparat si echipamente pentru unele birouri: calculatoare si aparate multifunctionale.

La parter vor functiona serviciile de consultanta, la etajele 1 si 2 cele care au trecut deja de faza de incubare si se afla in stadiul de consolidare, cu peste 9 angajati, iar la etajele 3 si 4 cele care se afla abia la inceput.

„Dupa perioada de inceput, cand se lucreaza cu cativa angajati, firma poate cobori la nivelurile mai joase, unde se ofera spatiu mai mult, unde pot fi desfasurate activitati si de catre firme de clasa medie. In continuare, vom asigura conditii pentru dezvoltarea de afaceri de anvergura intr-un parc in zona Torontalului, in care vom pune la dispozitie terenuri pentru constructii corespunzatoare. Aici se asigura sustinerea initierii afacerilor. Desigur ca nu toate firmele care vor incuba vor fi si viabile. Cele care vor esua evident ca nu pot sa tina spatiile blocate, cu usile inchise. Daca indicatorii lor ecologici nu arata viabilitate, vor trebui sa plece”, a explicat primarul Nicolae Robu.

Policarbonat in loc de sticla pe exterior, dupa modelul Barcelona

Potrivit arhitectului Ioan Andreescu, care a proiectat impreuna cu Vlad Gaivoronschi incubatorul de afaceri din Timisoara dupa modelul celui din Barcelona, materialul folosit pentru peretii exteriori a fost adus din Elvetia si aduce o multime de beneficii.

„Una din problemele importante cand se lucreaza la computer este stralucirea monitorului. Atunci cand pui pereti din sticla, care oricum ca sa corespunda pentru o asemenea suprafata sunt extrem de scumpi, trebuie sa iei masuri complexe de reducere a stralucirii. Adica trebuie sa pui jaluzele, sa tratezi sticla samd. Materialul pe care l-am ales noi pentru avantajele sale este unul folosit cam de vreo 10 ani: policarbonat multistrat. Un numar considerabil de cladiri in strainatate, cladiri de birouri, sociale, muzee sunt acoperite cu el. In principiu, este folosit la cladiri unde trebuie sa existe o reducere puternica a stralucirii. Avantajul lui este faptul ca, din punct de vedere termic, este de cateva ori mai eficient decat sticla cea mai scumpa cu putinta. Asta inseamna ca aceasta cladire pierde de cateva ori mai putina caldura decat daca ar fi fost imbracata in sticla. Cheltuielile instalatiei de incalzire sunt substantial mai restranse decat daca ar fi fost acoperita cladirea cu sticla”, a spus Ioan Andreescu.

Panoul de catarare aflat in mijloc nu este numai pentru distractie. Potrivit specialistilor, acesta este foarte util pe timp de vara, scazand temperatura cu 3-4 grade Celsius.

„Policarbonatul este garantat 25 de ani de fabricantul sau din Elvetia. Lumea este familiara cu policarbonatul subtire si ieftin, acesta este foarte gros, multistrat si tratat distinct cu tot felul de tratamente anti-UV, sa nu piarda caldura, sa nu castige, sa nu fie afectat de ultraviolete. E mai scump decat policarbonatul obisnuit. A fost adus din Elvetia si a costat cam 35% din cat ar fi costat sticla. E mult mai ieftin, e o treime din costul de a imbraca aceasta casa in sticla, este de aproape 3 ori mai eficient din punct de vedere termic. Am fost recent in Anglia, materialul acesta a fost folosit de o mare firma pentru Scoala regala de dans si balet din Greenwich. In Timisoara este prima cladire cu acest material pe ele”, a mai explicat arhitectul Andreescu.

Materialul poate fi spalat, la fel ca si sticla, sustine Andreescu, dand asigurari ca praful din Timisoara va afecta mult mai putin peretii exteriori ai Incuboxxului.

In interior, finisajele par ca nu sunt gata, insa asa s-a dorit, sustin arhitectii si constructorii. „Initial, am avut si coloane care nici macar nu erau vopsite, erau din beton, lasate asa dinadins, cu denivelari care sa rupa monotonia netezimii zidurilor si stalpilor”, sustine Robu.

„Exista o cladire similara care a fost foarte premiata: incubatorul de afaceri din Barcelona, care ne-a servit ca model. Acela nu este imbracat in policarbonat, ci in pernute de plastic, ca si stadionul din Munchen. Pe dinauntru are un aspect extrem de tehnic. Faimoasa universitate IT din Copenhaga – terminata anul trecut -, Facultatea de Arta din Munchen – aripa noua – arata la fel inauntru, este o chestie de design”, ne-a declarat Ioan Andreescu.

Conditiile de intrare in Incuboxx, inca necunoscute

Potrivit reprezentantiilor Primariei Timisoara, inca nu au fost puse la punct conditiile de acces in incubatorul de afaceri. Acesta ar putea fi administrat de cele doua mari universitati din Timisoara sau de o firma privata.

„Vor fi stabilite criteriile de acces. Noi am facut o propunere Universitatii Politehnica si Universitatii de Vest, sa gestioneze impreuna aceasta cladire. Am semnale pozitive, chiar saptamana trecuta am discutat cu conducerile celor doua universitati si urmeaza sa ne intalnim si sa vedem in ce conditii vor fi dispuse sa preia. Deocamdata am primit un raspuns de tip pozitiv. (…) Daca nu doresc rectorii, atunci cel mai probabil vom organiza o licitatie publica pentru contractarea unui administrator, in sensul de firma”, a explicat Nicolae Robu.

Admiterea se va face pe baza analizei unui plan de afaceri si apoi a unei sume de argumente care sa dea credibilitate punerii in opera a acelui plan. Criteriile nu vor fi de natura exclusiva fata de absolventii altor universitati decat ai celor doua. Pot fi candidati cu orice studii, facute oriunde, precizeaza primarul.

Pana in prezent nu se cunosc sumele ce vor fi platite de firme pentru a functiona acolo. Cert este ca vor fi acceptate si firme care au putina experienta in domeniu, nu doar cele proaspat infiintate.

„Inca nu sunt stabilite taxele si alte detalii, pana unde incurajam noi prin sustinere efectiva a unei parti din costuri a acestor afaceri la inceput de drum. Vom vedea, vom admite la inceput si firme – asta este o prefigurare, nu ceva deja decis – care au o anumita experienta, pentru ca trebuia sa treaca 3 ani pana cand firmele care vor fi admise la etajele superioare pentru primele etape de functionare sa treaca in categoria urmatoare si sa mearga mai jos. Nu o sa tinem timp de 3 ani acele spatii dedicate etapei nr. 2 blocate. Vom admite firme existente la ora actuala. Primaria va da cladirea spre administrare, fixand anumite conditii. Va cere si rapoarte periodice in care sa se informeze ce se intampla”, a spus Robu.

Oricum, daca firmele aflate la inceput de drum nu vor avea profit, atunci vor trebui sa paraseasca spatiile din Incuboxx.

„Firmele care intra in acest centru trebuie sa accepte sa isi prezinte situatia economica. Se va interveni daca se constata ca o anumita firma se indreapta inspre un fiasco. Nu ne dorim sa gazduim firme care nu au nicio sansa de a functiona cu profit sau la inceput macar cu acoperirea cheltuielilor. Contractele vor fi incheiate pe 3 ani, dar cu posibilitati de incetare mai devreme, daca situatia economica a firmelor ajunge sa fie critica”, a explicat Robu.

Reprezentantii primariei sustin ca incepand din 1 iulie s-ar putea lucra efectiv in Incuboxx. In conditiile in care nu sunt suficiente firme interesate, „cu certitudine din toamna cladirea va functiona la o capacitate importanta, daca nu 100%”.

„Cladirea se va integra foarte bine pe viitorul bulevard care va traversa Timisoara dupa ce liniile de cale ferata vor fi introduse in subteran”, a asigurat Robu.

Valoarea aprobata de UE pentru acest proiect a fost de 19,1 milioane de lei, insa licitatia a fost castigata si lucrarea a fost executata cu 17,7 milioane de lei. 7,2 milioane de lei au venit de la UE. Lucrarile au inceput in luna iulie a anului 2012 si s-au finalizat in aceasta primavara.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Intamplator am internet. Si am cautat sa vad ce-au facut englezii cu acest material la scoala aia de dans. Este vorba despre Laban Dance Centre. Nu inteleg care-i asemanarea pe care o gaseste Andreescu intre acea cladire si cladirea oribila a primariei. Probabil se referea la chestiuni de chimie privind materialele exterioare. Ambele sunt din policarbonat. Inisa cotetul nostru nu are cum sa fie asemanator cu edificiul ala din Anglia. Ori nu vad eu bine? Recomand cautare pe GOOGLE a Laban Dance Centre. Merita.

  2. Anndreescu si Gayvoronschi sunt anchetati de DNA pentru DARE SI LUARE DE MITA in cazul CFR MARFA, in care sotia lui ANdreescu-fost directot tehnic a fost condamnata la 7 ani cu EXECUTARE.Ce cauta acesti PENALI in Politehnica? De ce mai sunt la catedra ROBULE??? Il mai ti pe Andreescu decan la Arhitectura, iar Gaivoronschi habar nu are sa proiecteze, el racoleaza din facultate pe cei mai buni studenti pentru a-i face proiectele. RUSNIEEEEEEEE si DEMISIA din UPT RAPID, PENALILOR.

  3. C’est incroyable! Propun ca acest cotet sa fie premiat la BNAB si la ATA,in cadrul unei noi sectiuni – REINTERPRETAREA ARHITECURII VERNACULARE PENTRU CORNURTE, CABALINE SI PLURICOPITATE!!! Felicitari Monsieur Andreescu, ati gandit cu cuRU (R graseiat, biensur :P), cum ne spuneti la cursuri mereu… dar vad ca regresul apoteotic al IQ-ului lui Robu este …contagios?! Asa un limbaj cretinoid si infantil nu am mai pomenit la Domnia Voastra! Q.E.D.

  4. s-a inaugurat centrul de insamantare artificiala a VITELOR din Timisoara. AU luat cuvantul DOI BOI.

  5. imi pare rau,nu sunt gica contra,dar e groteasca cladirea.n-are nimic frumos.
    stiu si ei(arhitectii) intrucat au vb doar de avantajele economice si nimic de aspect.

  6. nu conteaza uratenia/frumusetea cladirii, cel mai si cel mai important lucru e utilitatea cladirii si posibilitatile de a dezvolta acolo si alte lucruri bune fara obtinerea de profit.sau cel putin cateva dintre spatii sa poata fi folosite de grupuri de oameni/asociatii/ong-uri care sa aiba ca scop realizarea de proiecte bune pentru comunitatile din tm. un incubator de genul inseamna ca stai acolo si coci ceva, poate chiar o perioada lunga de timp, pana aduci un profit substantial cu activitatea pe care o desfasori