Fosta conducere a Liceului de Arte, anchetata pentru frauda? Care este paguba facuta Primariei Timisoara?

TIMISOARA. Frauda de peste 600.000 de euro la Primaria Timisoara. Mai multi functionari publici din cadrul municipalitatii sunt anchetati de Serviciul de Investigare a Fraudelor, impreuna cu fosta conducere a Liceului de Arte Plastice.

Motivul? Au semnat si au fost de acord cu majorarea chiriei pentru cladirea in care a functionat Liceul de Arte Plastice, langa Primaria Timisoara, aflata in proprietatea Fundatiei Caritatea, fara sa aiba imputernicire de la autoritatile locale.

Au iscalit pentru cresterea chiriei de la 3.000 la 33.000 de euro, lunar, fosta directoare a institutiei scolare si contabila sefa, spune viceprimarul Traian Stoia. Functionarii din primarie au luat act de noul contract semnat de fosta conducere a scolii si au platit chiria Fundatiei Caritatea, cu bani din bugetul local.

Reprezentantii Primariei Timisoara au dat in judecata fosta conducere a Liceului de Arte Plastice. In prima faza, instanta a decis Neinceperea Urmaririi Penale. Stoia spune insa ca acum incepe o noua ancheta, facuta de Serviciul de Investigare a Fraudelor, dupa ce municipalitatea a contestat NUP-ul.

„Acum aproape 1 an am semnat o plangere penala impotriva directoarei Liceului de Arte, doamna Eugenia Banciu, si a contabilei sefe de acolo, care au semnat fara a avea calitatea care sa le indreptateasca majorarea chiriei pentru spatiul apartinand societatii Caritas. Marire de la 3.000 la 33.000 de euro. Acest lucru a adus un prejudiciu insemnat bugetului primariei, e vorba de 2,7 milioane de lei. Au fost incalcate in repetate randuri niste prevederi legale pentru a caror nerespectare anumiti functionari ai PMT implicati in acest dosar vor trebui sa dea socoteala. Mai mult, Primaria a investit peste 200.000 de euro in spatiul de pe Liviu Rebreanu, unde trebuia sa se mute liceul, a existat si o hotarare de comasare cu scoala de pe Rebreanu, care nu s-a respectat”, a explicat viceprimarul Traian Stoia.

Viceprimarul social-democrat sustine ca conducerea scolii a refuzat sa tina cont de o hotarare de Consiliu Local, care aproba comasarea Liceului de Arte Plastice cu Scoala Generala nr. 9 de pe Bulevardul Liviu Rebreanu.

„Acum incepe de fapt cercetarea penala de catre Serviciul de Investigare a Fraudelor si se vor lua declaratii de la cei care trebuiau sa faca anumite lucruri si nu le-au facut. Nu s-a tinut cont de hotarari date de CLT, date de ISJ si, conform vointei conducerii scolii, s-a procedat in contradictoriu cu ceea ce au hotarat CLT si ISJ”, a explicat Stoia.

Conducerea scolii este cercetata pentru ca a semnat fara imputernicire contractul pentru majorarea chiriei cu Fundatia Caritatea.

„Ele sunt cercetate pentru ca au semnat fara a avea imputernicire de la PMT si CLT majorarea pretului la contractul de inchiriere cu Societatea Caritatea cu vreo 30.000 de euro. Ele au semnat, dar nu ne-au pus piciorul la tampla sa platim. E o chestie care o sa dureze. Nu stiu exact ce risca… ancheta e in faza incipienta, s-a revenit asupra NUP-ului dat initial. Acum un an a venit de la Parchetul de pe langa Judecatoria Timisoara NUP. Aceeasi instanta ancheteaza acum”, a conchis Stoia.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

loading...

  Pareri

 1. Nors spune:

  Banciu a semnat, Primaria a platit ca si cum directoarea conducea primaria. Sa fim seriosi, Banciu a fost …artista, atat.

 2. FMS spune:

  Au marit chiria pentru un liceu. Dar intrebare: din ce fonduri poate un liceu acoperi o chirie marita de la 3000 euro la 33.000 euro lunara? Si apoi, cum e posibil sa maresti o chirie de 11 ori asa peste noapte? Este legal, nu exista nici o lege in acest sens?

 3. elena spune:

  ” ca conducerea „

 4. Mihai spune:

  Ce nu inteleg este partea „Au semnat si au fost de acord cu majorarea chiriei ” daca nu sunt persoane care pot decide chiria ce importanta are ca au semnat ? Primaria a fost de acord cu acest act nelegal ? Altfel nu vad cum a putut accepta noua chirie stabilita de cine nu trebuie.