Disparitia misterioasa a unui superb conac ce se inalta nu departe de Timisoara

TIMISOARA. Bogata a fost zestrea de conace si resedinte nobiliare a Banatului, putina a ramas, din pacate. In multe dintre situatii au mai ramas doar fotografii ingalbenite de trecerea timpului.

CITESTE SI: Resedintele nobiliare pierdute ale Timisului! Ultimele fotografii ale unor conace superbe disparute pentru totdeauna!

E si cazul unui frumos conac ce se ridica nu departe de Timisoara si care a disparut in mod misterios.

Niste ilustrate vechi, ce apar intr-o enciclopedie publicata in urma cu 6 ani in Ungaria, despre resedinte nobiliare din Austro-Ungaria, i-a atras atentia lui Flavius Ignea de la Banatul de Altadata, care a pornit o cercetare pentru a afla ce s-a intamplat cu cladirea impunatoare din imagini, cu un singur nivel, inconjurata de copaci ce par sa fi avut cativa zeci de ani. In afara denumirii locatiei (Etelháza. Temesmegye) pe cele doua imagini apare notat anul 1912 precum si numele ”Kövér Lájos”  alaturi de cuvantul ”lakása” si care inseamna ”locuinta”.

Continuand cercetarile, timisoreanul a aflat ca Kövér Lájos s-a nascut in anul 1825 in localitatea Réthát, (astazi localitatea se numeste Tisa Noua, si se afla in judetul Arad) si a murit la varsta de 38 de ani, in 1863, in Budapesta. Daca numele de pe imagini se refera la Kövér Lájos, s-ar putea afirma ca edificiul si parcul in cauza, din comitatul de Timis, au fost in proprietatea unuia dintre cei mai importanti avocati si oameni politici din Imperiul Habsburgic, din mijlocul secolului al XIX-lea.

Dupa o serie de cercetari a vechilor materiale cartografice disponibile in baza de date on-line a Arhivel Nationale ale Ungariei, Flavius Ignea a descoperit in cele din urma asezarea ”Etelháza”.

conac-disparut-2
Domeniul avocatului Kövér Lájos se gasea in partea de sud a actualului judet Timis, fiind marginit la est de Calea Ferata Timisoara – Bazias, linie data in folosinta in anul 1858. Cu alte cuvinte, domeniul Kövér era localizat la sud de Voiteni/Voiteg, in dreptul actualei Ferme de Carantina (aceasta din urma a fost construita pe ruinele fostei Puste Timari, una din marile ferme din Campia Timisului).

Mai multe despre povestea conacului cautat de Flavius Ignea de la Banatul de Altadata cititi AICI!

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.