Comisia Europeana ne cere sa scumpim gazele si curentul. Avem termen doua luni

Comisia Europeana (CE) a cerut astazi Romaniei, Italiei si Poloniei sa renunte, in cel mult doua luni, la reglementarea preturilor din domeniul energiei. Comisia considera ca normele in vigoare in aceste tari cu privire la preturile reglementate pentru consumatorii finali incalca dreptul consumatorilor de a-si alege furnizorul, potrivit unui comunicat al institutiei europene.

Legislatia UE referitoare la piata interna a energiei prevede ca preturile sunt stabilite de cerere si oferta.

„Stabilirea preturilor pentru consumatorii finali prin interventia statului ridica obstacole in calea noilor intrati pe piata si, prin urmare, priveaza consumatorii si companiile de dreptul lor de a alege cel mai bun serviciu de pe piata”, explica reprezentantii CE.

Potrivit acestora, stabilirea preturilor reglementate distorsioneaza functionarea pietei, deoarece defineste preturi care nu reflecta nevoile reale ale pietei si impiedica libera concurenta si integrarea pietei.

„Astfel, se mentine o situatie de monopol care duce fie la investitii insuficiente, fie la preturi nejustificat de mari”, explica cei de la Comisie.

Acestia au decis sa transmita avize motivate Romaniei, Italiei si Poloniei. Daca tarile nu respecta in termen de doua luni obligatiile care le revin conform legii, Comisia poate deferi cauzele Curtii de Justitie.

Doua avize pentru Romania

Romania a primit doua avize motivate, unul pentru energie electrica si altul pentru gaz.

In ceea ce priveste energia electrica, legea din Romania a instituit o piata reglementata. Preturile reglementate pentru consumatorii finali sunt aplicabile tuturor consumatorilor casnici si intreprinderilor mici si mijlocii care nu si-au exercitat inca dreptul de a schimba furnizorul.

La gaz, preturile reglementate pentru consumatorii finali sunt inca aplicabile tuturor consumatorilor.

Legislatia referitoare la piata interna a energiei prevede ca statele membre trebuie sa asigure libertatea consumatorilor de a achizitiona energie electrica si gaz de la furnizorul ales de ei, incepand de la 1 iulie 2007.

Acum doua luni, oficialii Fondului Monetar International (FMI) au cerut autoritatilor romane sa liberalizeze preturile la energie. La acel moment, reprezentantii Ministerului Economiei au declarat ca Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) va analiza propunerea FMI si va prezenta rezultatele in fata Guvernului.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.