Cine e de vina pentru pretul galopant al benzinei si ce e de facut?

Pe mail sau retele sociale, romanii sunt invitati sa boicoteze benzinariile in zilele de 17, 18 si 19 ianuarie. Si marii transportatori ameninta ca vor pune benzina din Ungaria sau Slovenia, unde primesc inapoi taxele si accizele incluse in costul carburantilor. Motorul protestului fara precedent a fost scumpirea benzinei cu peste 30% in ultimul an.

Pretul carburantilor la pompa a ajuns pana la 5,76 lei/litru, chiar daca Romania are resurse naturale proprii, iar accizele nu au atins inca media din Uniunea Europeana.

In pretul unui litru de carburant, 50% o reprezinta taxele (accize, TVA si redevente petroliere), 40% o reprezinta pretul barilului de titei, in vreme ce 10% o constituie rafinarea si vanzarea in benzinarii. In timp ce soferii nemultumiti protesteaza cu maruntis la benzinarii, oficialii statului incep analize si controale, doar-doar or putea misca ceva. Dar nu pot, pentru ca au mainile legate: rezerva nationala de petrol a fost privatizata o data cu restul Petrom, iar grupurile internationale prezente pe piata urmaresc, ca orice alte companii, profitul.

„Nu pot spune ca firmele astea (care comercializeaza carburanti in Romania – n.r.) sunt curate. Hotul neprins e negustor cinstit. Datele nu ne dau indicii de incalcare a legii. Trebuie sa dovedim ca s-a creat o intelegere pentru cresterea pretului. Ca sa spunem noi ca s-a incalcat legea, trebuie sa putem dovedi ca oamenii astia au avut o intalnire, s-au inteles cumva intre ei”, a afirmat Bogdan Chiritoiu, seful Consiliului Concurentei. Consiliul Concurentei investigheaza inca din 2005 piata combustibililor, iar raportul final va fi gata in luna februarie a acestui an.

„Opinia publica accepta greu faptul ca pretul fara taxe la carburanti trebuie sa fie cam acelasi ca in UE. De aceea este piata unica europeana. Bunurile trebuie sa aiba acelasi pret in orice stat UE. Daca piata UE merge bine, pretul nu are nici o legatura cu puterea de cumparare. Ideea pentru ca suntem mai saraci trebuie sa avem preturi mai mici e complet eronata”, a spus Bogdan Chiritoiu.

El a precizat ca preturile carburantilor din Romania nu trebuie raportate la puterea de cumparare, ci la cele din Uniunea Europeana, structura din care Romania face parte.

Premierul Emil Boc a cerut luni Fiscului sa verifice daca nu cumva profiturile companiilor petroliere cresc nejustificat. „In privinta pretului, eu am dat dispozitie la doua verificari paralele, una la Consiliul Concurentei, pentru a vedea daca nu este vorba despre practici de monopol, si la ANAF, sa verifice, practic, gradul de profit pe care il au cei care maresc foarte rapid pretul la benzina, pentru ca in acele conditii, daca exista profituri care cresc foarte mult si nejustificat intr-o asemenea perioada foarte dificila, si statul roman poate avea cateva contramasuri specifice economiei de piata”, a spus Boc.

Boc sugereaza ca ar putea introduce astfel o „taxa Robin Hood” catre companiile petroliere. Iar Chiritoiu spune ca institutia condusa de el nu se va opune unei eventuale taxe suplimentare daca Guvernul va lua aceasta decizie. „Nu am nici un motiv sa ma opun, nu ar fi o masura anticoncurentiala. Concurenta transnationala este treaba Comisiei Europene, Consiliul Concurentei se ocupa de cea interna”, a spus Chiritoiu, intrebat daca autoritatea pentru concurenta s-ar impotrivi unei eventuale decizii a Guvernului de a introduce o taxa speciala pentru companiile petroliere.

Nici una din aceste masuri nu va avea vreun efect, crede analistul Ilie Serbanescu, fost ministru al Reformei. „O taxa Robin Hood se poate pune la orice. Dar cine sa puna? Asta a vrut sa faca Viktor Orban in Ungaria, dar o sa-l calce tramvaiul”, a declarat Serbanescu. O crestere a accizelor? N-ar duce decat la cresterea preturilor, mai spune el.

In opinia sa, numai aplicarea continua de amenzi mari de Consiliul Concurentei ar face cele trei mari companii de pe piata din Romania, Petrom, Rompetrol si Lukoil, sa vina la masa negocierilor. De cealalta parte, Consiliul Concurentei castiga 90% din procesele cu firmele mici pe care le amendeaza, dar doar 50% atunci cand e vorba despre multinationale.

Serbanescu contrazice si argumentatia companiilor, potrivit careia deprecierea leului fata de dolar, majorarea TVA si a accizelor si scumpirea pe burse a titeiului duce la scumpirile de la pompa. „De ce un serviciu public trebuie sa faca mereu profit? De ce trebuie sa suporte populatia pierderile/deficientele/problemele acestor companii straine?”, se intreaba el.

Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, declara la finele lunii noiembrie ca preturile combustibililor pe piata romaneasca au o evolutie divergenta fata de principalii factori care ar trebui sa le influenteze, iar BNR nu intelege mecanismele care stau in spatele scumpirilor anuntate de producatori. Profitul Petrom Group pe primele noua luni din 2010 a crescut cu 46%, pana la 1,411 miliarde de lei, fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Transportatorii vor returnarea accizei

Transportatorii acuza Guvernul pentru cresterea preturilor carburantilor, din cauza majorarii accizelor si a TVA, dar si a deprecierii leului fata de dolar si euro. Acestia solicita returnarea accizei aferente transporturilor comerciale si transparenta privind structura preturilor.

„Guvernul este de vina pentru ca pretul carburantilor este mare. Noi putem sa mergem si in alte tari sa alimentam, si astfel vom pune presiune pe stat, pentru ca ii vor scadea incasarile”, a declarat Ion Lixandru, vicepresedintele Uniunii Nationale a Transportatorilor Rutieri din Romania (UNTRR). De aceeasi parere este si Augustin Hagiu, presedintele FORT, care spune ca statul are de pierdut. „Dupa trei saptamani de discutii intre patronate, de proteste ale cetatenilor la pompa etc, autoritatile s-au gandit sa demareze o ancheta. Daca vor exista reactii clare si transparente, iar discutiile cu reprezentantii companiilor care extrag petrol din Romania se vor organiza cu usile deschise, atunci ar fi ceva. Statul va avea de pierdut deoarece transportatorii vor ajunge sa alimenteze din alte state europene care returneaza acciza. In Ungaria de exemplu, iti recuperezi acciza in valoare de 6 forinti pe litru, iar daca alimentezi in Slovenia, faci o economie de circa 32% din pret­ul carburantului. in Slovenia se recupereaza 20% TVA si 12% acciza”, ne-a explicat Hagiu. El a spus ca „aceasta guvernare ar trebui sa-si prezinte pozitia oficiala cu privire la relatia cu companiile care extrag petrol din Romania, restectiv numarul de actiuni detinute de stat la aceste companii”.

Hagiu este de parere ca statul ar putea limita profitul companiilor care exploateaza resursa naturala, pe  modelul SUA. „Statul ar putea lasa acciza asa, ar creste redeventa, insa ar trebui sa dea o lege prin care sa limiteze la 5% profitul companiilor care obtin profit din exploatarea resursei naturale, fie ca vorbim de energia cinetica a apei, petrol etc. In perioada de recesiune economica, chiar daca profitul acesta nu este atins, in America aceste companii au asigurat de stat profitul de 5%”, a explicat Hagiu.

Potrivit lui Ion Lixandru, in 2009 s-au consumat sapte miliarde de litri de combustibil, pentru care statul a incasat din taxe patru miliarde de euro. In Romania, pretul de baza pentru motorina este de 0,64 de euro/ litru, mai mare decat in Austria (0,585 euro/ litru) si Germania (0,458 euro/ litru), conform patronatului.

Returnarea accizei ar avea ca efect dezvoltarea transporturilor, diminuarea costurilor care se vor reflecta intr-un pret mai mic al produselor la raft si separarea pietei negre de cea legala. „Returnarea accizei ar scoate la iveala transportatorii ilegali, care alimenteaza direct din cisterne, de la furaciuni. Ar fi trebuit sa avem un pret de 1,25-1,28 de euro/km, cat este me­dia europeana, insa la noi este de 0,75 euro/km”, a spus Hagiu.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.