In cele 4 luni ale anchetei de la Vama Moravita s-au traficat tigari de contrabanda de 3,3 milioane de euro, conform evaluarilor DNA

Rechizitoriul din dosarul traficului de tigari de la Vama Moravita, in baza caruia au fost trimisi in judecata 41 de vamesi si politisti de frontiera, continua sa starneasca discutii aprinse in instantele din Timisoara, in conditiile in care exista pasaje intregi de acuzatii consemnate de procurorii anticoruptie care, practic, se bat cap in cap sau apar in situatii la limita penalului VIP-uri inca netrimise in judecata.

Intins pe nu mai putin de 1024 de pagini, actul de acuzare intocmit de Oana Dragomir, Carmen Rusu, Florentina Mirica si Viorel Cerbu, toti procurori la Sectia de Combatere a Coruptiei din cadrul DNA, condusa de timisoreanul Lucian Papici, radiografiaza activitatea lucratorilor vamali si a politistilor de la Punctul de Trecere a Frontierei (PTF) Moravita in perioada octombrie 2010 – ianuarie 2011, investigatia bazandu-se pe aportul a patru agenti sub acoperire infiltrati in punctele cheie ale vamii.

Conform evaluarilor DNA, in cele patru luni ale anchetei de la Vama Moravita s-au traficat tigari de contrabanda in valoare de  3,3 milioane de euro. Infractiunile retinute de procurorii DNA in sarcina celor 41 de inculpati sunt aderare la un grup infractional organizat, dare si luare de mita si contrabanda in forma continuata, iar in cazul in care Curtea de Apel ii va gasi vinovati acestia risca pana la 15 ani de inchisoare.

In unele cazuri, sumele primite de lucratorii vamali de la traficanti nu coincid de la o pagina la alta. Spre exemplu, clientul meu este acuzat ca a luat ba 350 de euro, ba 200, ba 70, toate de la aceeasi persoana, in aceeasi seara. Practic, cand nu exista inregistrari ambientale, se folosesc amintirile investigatorilor sub acoperire, care, cu siguranta, nu-si luau notite dupa fiecare tranzactie, ci incercau sa creioneze traseul mitei de peste zi la iesirea din tura”, spune avocata Carmen Obarsanu, care apara la bara pe unul dintre inculpatii Lotului Moravita.

La Vama Moravita s-au derulat “activitati de comert bazate pe achitarea pretului de corupere”

Procurorii DNA arata ca la PTF Moravita a existat un grup infractional organizat format din politisti de frontiera, lucratori vamali si persoane implicate in activitati de trafic ilegal cu tigari provenite din Serbia. In schimbul mitei primite zilnic, 50 de euro pentru fiecare bax de tigari introdus in tara, politistii si vamesii nu efectuau nici un control la traficantii care faceau parte din grupare. Sumele astfel colectate erau impartite, in mod egal, la sfarsitul programului de lucru, intre seful de tura al vamesilor si seful de tura al politistilor de frontiera. In general, fiecare bugetar incasa dupa o zi de lucru intre 100 si 900 de euro.

La nivelul Punctului de Trecere a Frontierei Moravita a existat un grup infractional organizat format din politisti de la punctul de trecere a frontierei si de la alte structuri politienesti, lucratori vamali si persoane implicate in activitati de trafic ilegal cu tigari provenite din Serbia. Membrii acestei grupari infractionale au actionat coordonat, scopul urmarit fiind comiterea unor infractiuni de coruptie si de contrabanda, pentru a obtine beneficii materiale. Alegerea momentului favorabil pentru declansarea activitatilor infractionale se facea numai dupa ce seful de tura al lucratorilor vamali si seful de tura al politistilor de frontiera luau legatura cu ceilalti membri ai grupului infractional si primeau confirmarea ca intreaga zona este supravegheata, astfel incat aveau siguranta ca s-ar fi transmis de indata informatiile privind aparitia unor persoane suspecte sau a unor controale efectuate de institutiile statului”, precizeaza procurorii, sintetizand activitatea din vama ca fiind „activitati de comert bazate pe achitarea pretului de corupere”, si nu a unei frontiere de stat. In general, pe fiecare tura se adunau de la traficanti intre 4.000 si 7.000 de euro, care era distribuita egal intre colegii de tura. Spre exemplu, in data de 15.11.2010, lucratorii vamali Petru Tarcea, Florin Darabut si Radu Griguta au plecat acasa cu cate 612 euro.

Convorbirile unui procuror DNA, interceptate si inregistrate in ancheta Moravita

In incercarea de a zugravi cat mai fidel „paradisul” spagii de la Moravita, procurorii care au lucrat la caz n-au ezitat sa scoata in evidenta chiar si complicitatea unor… colegi cu traficantii de tigari, carora le-au dat sfaturi despre modul in care trebuie sa reactioneze in fata organelor de ancheta. „Pe fondul cercetarilor efectuate in dosarul ultim mentionat, au fost interceptate si inregistrate patru convorbiri telefonice purtate intre Verdet Gheorghe si procurorul DNA Sandu Marioara. Astfel, in contextul primei discutii telefonice purtate la 24.01.2011, incepand cu ora 12:41, Verdet Gheorghe, utilizand un limbaj disimulat, i-a comunicat procurorului faptul ca a fost citat in dosarul in care era cercetat de Serviciul Teritorial Timisoara al DNA, pentru data de 27.01.2011, ocazie cu care Sandu Marioara l-a sfatuit ca, in momentul in care va da curs citarii si se va prezenta la Serviciul Teritorial Timisoara, sa „…nu ziceti nimic, nu scrieti, nu…nimic!”, adaugand „… dupa ce va… documentati… nici nu stiu cum sa procedam”. De asemenea, procurorul i-a explicat susnumitului „ca nu pot sa zic mai multe…[…]…ca sa nu vorbim la… la telefon…”. Totodata, Sandu Marioara si-a exprimat surprinderea fata de faptul ca erau inca in curs de desfasurare cercetarile din dosarul in cauza, mentionand, intre altele, ca „… mi se pare…aa…ca ceva… ceva cam dubios si sa nu fi… sa nu fi umblat altii pe undeva”. Pe parcursul aceluiasi dialog, procurorul Sandu Marioara i-a reiterat interlocutorului ca „...in orice caz, mergeti, vedeti despre ce este, nu scrieti, nu ziceti nimic…”, se mentioneaza in rechizitoriu. In conditiile in care disponibilitatea procurorului Sandu Marioara de a-l ajuta pe Verdet a ramas la stadiul unor simple afirmatii, dupa cum au apreciat anchetatorii, s-a dispus neinceperea urmaririi penale pentru favorizarea infractorului. Pana sa fi intrat in structurile DNA Bucuresti, procurorul Sandu Marioara a activat la unitatile de Parchet de pe raza Curtii de Apel Timisoara.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. traficul de tigari de contrabanda,se va stopa in momentul in care,in magazinele,barurile din tara un pachet de tigari va fi mai mic,ca si pret,sau cel putin egal cu cel din yugoslavia