Cateringul goleste restaurantele din Timisoara! Mancarea la casoleta in fata calculatorului, mai ieftina decat masa servita in tihna

Timisorenii se dau in vant dupa pranzul la birou. Nu ca le-ar placea in mod deosebit, ci mai mult pentru ca-si scutesc timpul de mers la restaurant si… e mai ieftin. Mii de comenzi pornesc zilnic spre birourile timisorenilor sau pe santiere de la cele 14 restaurante din oras care ofera servicii de catering. Unele au deja clienti fideli, iar altele isi prezinta in fiecare zi meniul zilei. Asa se face ca aproape toate restauratele sunt goale la vremea pranzului.

In cazul multor astfel de firme de catering, timisorenii pot comanda cu cateva zile inainte sau chiar pe o saptamana intreaga ceea ce vor sa manance intr-o anumita zi la birou. Platouri reci sau mancaruri calde care tin ulcerul la distanta, orice e bun la locul de munca. Ce poate fi mai potrivit decat un snitel cald, cu cativa cartofi natur alaturi, ziua in amiaza mare, cand pe birou zac aruncate zeci de hartii ce trebuie rezolvate. Sunt multumiti atat clientii, cat si patronii de restaurante.

_____________________________________________________________________________________________________

Timisorenii au devenit  adeptii pranzurilor la birou si renunta sa mai  mearga la restaurant! Doar 14 restaurante din 200 fac catering in Timisoara

Perioada de criza si ritmul de viata alert i-a determinat pe multi timisoreni sa renunte la pranzurile servite la restaurant in favoarea mancarurilor comandate la firmele de catering. Trecerea de la mezanplasul restaurantelor cu staif la vesela de plastic specifica cateringului nu a fost deloc usoara, insa a fost influentata de posibilitatea comandarii unor meniuri mai sofisticate, precum fructe de mare, creveti si alte specialitati.

Timpul nu-mi mai permite sa iau masa in oras, ca pe vremuri, de aceea am devenit adeptul pranzurilor servite la birou. Este mult mai comod, mai ieftin si fara stresul cautarii unui loc de parcare prin preajma restaurantelor. Mai mult, exista deja restaurante care-si adapteaza oferta in functie de preferintele clientilor, astfel ca mancam ceea ce ne place. De exemplu, intr-una din zilele trecute, impreuna cu colegii de la birouri, am comandat ciorba de vacuta, cotlet de porc la tava si cartofi gratinati. Trebuie sa recunosc ca meniul a fost foarte gustos si bine pregatit”, ne-a declarat Adrian Baciu, directorul unei societati comerciale cu sediul in zona Pietei 700.

Pranzul la birou, in caserola de sticla si cu tacamuri

Unul dintre restaurantele din Timisoara, situat in City Bussines Centre, face catering de mai bine de un an de zile. La inceput, cei de acolo au mers pe meniul zilei, insa in cele din urma s-a ajuns la concluzia ”clientul nostru, stapanul nostru”. ”Noi duceam numai meniul zilei, dar acum ducem ce comanda clientii. Clientul ne da un buget in care sa ne incadram, noi facem oferta, clientul se decide daca este bine sau nu, apoi ii ducem mancarea. Stabilim chiar si cu doua-trei zile inainte, dar se poate si pe ziua respectiva”, ne-a declarat Ionela Zibarov, manager restaurantului Aquarium. Aproape zilnic, oameni de afaceri, medici, avocati sau simpli angajati de la firmele timisorene mananca de la restaurant. Totul e sa stie ce vor si ce bani aloca pranzului la birou.

Cel mai mult se comanda platourile reci

Avem tot felul de clienti. Ducem si la bugetari, si la secretare, la medici, avocati sau la oameni de afaceri. Bugetul poate sa fie intre 30 si 100 de lei, depinde ce isi doreste clientul, daca este bufet rece sau nu. Noi avem bufet rece, fel principal, garnituri, salate, bauturi, sosuri. De fiecare data stabilim in functie de buget”, povesteste Ionela Zibarov.
Concentrarea e maxima atunci cand stomacul este plin, asa ca timisorenii nu dau niciodata inapoi cand vine vorba de un pranz bun. Si decat sa mai paraseasca biroul, sa mearga sa astepte pana e gata meniul la un restaurant, mai bine il comanda direct la locul de munca.

Ionela Zibarov

In fiecare zi, angajatii de la restaurant pregatesc pungile pentru peste 20 de clienti. Mancarea este asezata in caserole de sticla, ca sa stea calda, se pune in plase de hartie la care se capseaza cate o carte de vizita, langa ea se adauga tacamuri, chifle si, eventual, cate o bautura, iar soferul merge unde este nevoie. Caserolele se recupereaza a doua zi si se pregatesc pentru o alta comanda.
La alte restaurante din oras, timisorenii isi pot comanda mancarea cu o saptamana inainte, datorita meniului saptamanii. Clientul poate decide intr-o zi ce va manca pe toata saptamana ce urmeaza.

Ieftin si bun – un slogan la indemana pentru firmele de catering

Firmele de catering din Timisoara nu stiu cum sa faca sa fie cat mai pe placul clientilor, astfel ca vin cu oferte cat mai variate. In multe cazuri, clientilor li se prezinta diverse variante de meniuri, iar ei pur si simplu isi aleg ce pot manca la pranz. Clienti sunt, in mare parte, angajatii care lucreaza prin birouri, iar Timisoara este un oras in care munca la birou este tot mai des intalnita. Nu este o afacere din care se traieste bine, spun firmele de catering, dar in final sunt multumiti atat patronii, cat si clientii.

Rodica Vlad si-a deschis in urma cu cinci ani o firma de catering. Zilnic, angajatii ei duc mancare la 300 de clienti. Iar ofertele nu sunt deloc scumpe si multi angajati isi platesc masa cu bonurile pe care le primesc odata cu salariul.

Rodica Vlad

Avem in jur de 300 de meniuri pe zi. Avem foarte multe contracte cu gradinite, cu spitale, cu clinici. Cei mai multi comanda meniul zilei, care se face la un anumit pret si care, calitativ, este foarte bun si ieftin. A fost o perioada de regres din cauza recesiunii, dar am avut si firme neserioase, pentru ca am ramas cu foarte multe portii neplatite si a trebuit sa ne judecam cu firmele. Oamenii s-au obisnuit cu noi si s-au invatat ca, de fapt, cateringul este un bussines foarte apreciat in anumite parti si are o activitate foarte extinsa si incet-incet se vor plia tot mai multi pe acest sistem”, ne-a declarat Rodica Vlad, director al Elite Catering. Pentru meniul zilei, foarte multi timisoreni scot din buzunar aproape 10 lei pe zi.

Evident, administratorii acestor firme se bucura tare mult atunci cand prind cate un contract la vreun eveniment: aniversare, botez sau altele, dar nu pot spune ca „traiesc” din asta. Principala activitate este cea de zi cu zi, cand timisorenii cer sa li se duca pranzul la locul de munca. Angajatii firmelor de catering se conformeaza, desi uneori duc numai un meniu la o firma.

Nu pot sa spun ca imi merge foarte bine cu firma de catering, suntem la limita existentei”, ne-a marturisit Lucian Vinesar, administratorul Pro Magnum, o firma de catering de la marginea Timisoarei. El spune ca, in principal, clientii firmei sale sunt angajatii de la birouri, care servesc zilnic pranzul la locul de munca, atent aranjat in caserole de plastic si cu tacamuri de unica folosinta alaturi.

Meniul zilei, cel mai comandat

Pranzul pe care il oferim noi este ieftin si bun, dar este si variat, in fiecare zi oferim altceva, iar clienti nostri sunt multumiti de serviciile pe care le oferim. Un pranz costa, cel putin la noi, 12 lei, pret care include si TVA-ul. Eu zic ca nu este un pret foarte mare pentru ca daca mergi la un restaurant platesti mult mai mult”, a mai declarat Lucian Vinesar.

Iar daca mai luam in calcul si timpul pierdut pana la restaurant, timpul in care se asteapta mancarea si cel de ajuns inapoi la birou, atunci e mult mai ieftin.
Merg mai bine firmele de catering decat restaurantele obisnuite? Categoric ca da, ne raspund administratorii acestor societati. Lumea este intr-o continua miscare si nu mai are timp de pierdut prin restaurante, asa ca firmele de catering sau chiar restaurantele, in cele din urma, sunt solutia ideala pentru un pranz rapid, ieftin si servit direct la locul de munca.
Din cele peste 200 de restaurante din Timisoara, doar 14 “performeaza” in catering

Activitatea de catering este clasificata, conform codului CAEN, la sectiunea 56, restaurante si alte activitati de servicii de alimentatie, clasa 5621, activitati de alimentatie pentru evenimente. Aceasta clasa include activitatea altor unitati de preparare si livrare a hranei pentru cantine, companii aeriene si similare, la domiciliu si pentru diferite ocazii.
In principiu, livrarea hranei la domiciliu sau la birou nu implica neaparat o autorizare speciala, trebuind respectate normele clasice de autorizare a unitatilor de preparare a alimentelor, ca si la fast food sau restaurant.

Unitatile tip catering sunt supuse aprobarii si controlului sanitar veterinar si pentru siguranta alimentelor, conform prevederilor Ordinului ANSVSA nr. 139/2004 privind aprobarea Normei sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor privind procedura de aprobare sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor a activitatilor desfasurate de persoanele juridice. Conditiile generale de igiena pentru functionarea unitatilor de tip catering sunt prevazute in legea privind siguranta alimentelor”, ne-au comunicat reprezentantii Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Timis.

Cine nu respecta normele de igiena o sa dispara!

Cateringul a aparut in Romania imediat dupa Revolutie, in anul 1990. In prezent, firmele care activeaza in acest domeniu se confrunta cu necesitatea alinierii la standardele Uniunii Europene in ceea ce priveste dotarile, conditiile de igiena in bucatarie, transport si depozitare. Vor ramane pe piata cele care isi desfasoara activitatea conform standardelor, iar cele care nu vor face fata o sa dispara”, considera seful Serviciului pentru Siguranta Alimentelor din cadrul DSVSA Timis, Pompiliu Smultea.

In opinia sa, oricare din cele peste 200 de restaurante din oras poate sa presteze si activitati de catering, respectiv livrarea hranei acasa sau la birou, dupa ce, in prealabil, isi autorizeaza din punct sanitar-veterinar mijloacele de transport. Deocamdata, pe piata cateringului s-au facut remarcate un numar de 14 firme, care cara, zilnic, hrana calda pe santiere sau la diferite institutii.

AUTORI: Roxana Deaconescu, Liliana Iedu si Gheorghe Ilas

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. La santiere ma inteleg situatia unei mese dar la firme cei care opteaza pentru asemenea meniu sint ,,soarecii e birou” cu program de la 9 la 17…si care au salarii de peste 3000 de lei…
    Acesti ,,soareci de birou”nu au timp sau NU stiu sa gateasca??
    Ma surprinde intrarea pe piata cateringului a ,,distinsei „Rodica Vlad,nu se mai satura de a face bani,si pe toate farmaciile vezi afisul ca nu a primit bani de la CASS…

    • sunt si eu printre soarecii de birou (lucrez de la 9 la 17.30 zilnic), stiu sa gatesc si o fac cu mare placere, insa nu pot gati in timpul programului 🙂 imi mai iau si de acasa, dar nu se compara cu o mancare proaspat gatita de o firma serioasa care sa respecta si isi respecta clientii – si avem cateva in TM , slava domnului 🙂 eu sunt fana unui restaurant care are si meniul zilei dar si meniu a la carte – care nu e mentionat in acest articol 🙂
      ps : nu vad legatura firmei de catering cu afisul de pe geamul tuturor farmaciilor (in afara numelui VLAD) – nu-mi permit sa comentez acest nume, spun doar (ref la acest sub) ca am fost si clienta firmei lor de catering in cateva randuri (si nu doar la bioru, si la evenimente) si intotdeauna au fost extrem de seriosi 🙂