Barroso: Politicienii sa se dea la o parte cand sunt acuzatii de coruptie sau incompatibilitate

Comisia Europeana asteapta sa constate in continuare progrese in ceea ce priveste independenta justitiei, dar si ca politicienii sa ofere un exemplu „dandu-se la o parte” atunci cand exista acuzatii de coruptie sau decizii privind integritatea, a declarat presedintele CE, Jose Manuel Barroso.

Cu noua situatie politica, un nou guvern si un nou Parlament, trebuie accelerat procesul de reforma. Vrem sa vedem progrese in continuare legat de independenta justitiei si asteptam ca politicul, politicienii, sa dea un exemplu dandu-se la o parte, atunci cand exista decizii privind integritatea sau acuzatii de coruptie„, a spus Barroso, intr-o conferinta de presa sustinuta impreuna cu premierul Victor Ponta.

Oficialul european a adaugat ca CE asteapta sa vada progrese si in cazul numirilor in „posturi cheie” din justitie.

CE a modificat textul raportului MCV publicat miercuri, formula „dintre persoanele nou-numite in functia de ministru, trei erau cercetate penal pentru fapte de coruptie” fiind inlocuita cu „in randul noilor ministri exista doua cazuri confirmate de persoane care sunt cercetate penal”, noteaza ziare.com.

Raportul MCV preciza, in varianta publicata miercuri, ca noul Guvern de la Bucuresti si-a reiterat obiectivul de a lupta impotriva coruptiei, dar trei dintre noii ministri erau cercetati penal, iar cerintele constitutionale, inclusiv suspendarea din functie a unui ministru in cazul trimiterii in judecata, vor trebui aplicate in integralitate

In varianta existenta pe site-ul Comisiei joi seara, paragraful a fost modificat: „Noul Guvern si-a reiterat obiectivul de a lupta impotriva coruptiei, insa in randul noilor ministri exista doua cazuri confirmate de persoane care sunt cercetate penal pentru fapte de coruptie. In recomandarile sale din luna iulie, Comisia si-a exprimat speranta ca ministrii vor da un exemplu in ceea ce priveste respectarea aspectelor legate de integritate: acelasi lucru este asteptat si in ceea ce priveste acuzatiile de coruptie. Este esential pentru credibilitatea unui guvern ca persoanele care indeplinesc functii ministeriale sa se bucure de increderea publicului, de exemplu prin prezentarea demisiei atunci cand exista impotriva lor un raport ANI in materie de integritate. Cerintele constitutionale, inclusiv suspendarea din functia de ministru in cazul trimiterii in judecata, vor trebui aplicate in integralitate„.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.