Balamuc in Consiliul Local Timisoara: proiecte votate de 3 ori ca „sa iasa bine”. Orza s-a dat cu Puterea, iar Cojocari se crede la clasele primare

TIMISOARA. Incalcari de Regulament in Consiliul Local Timisoara! Alesii sunt indemnati cum sa voteze anumite proiecte, unele sunt reluate la vot invocandu-se motive puerile de genul „nu a functionat sistemul”, iar erorile materiale sunt la ordinea… sedintei.

Plenul extraordinar care a avut loc marti este unul dintre cele mai concludente exemple.
Un proiect a fost votat de 3 ori, dupa ce in primele 2 dati a picat, neavand destule voturi ca sa fie aprobat.

Culmea, nici Opozitiei nu i-a prea pasat de modul grav de incalcare a regulamentului Consiliului Local. Consilierul local Adrian Orza, fost viceprimar in vechea administratie, candidat la postul de edil sef, acum in Opozitie, a atras atentia ca este incalcat regulamentul de functionare a CLT, insa s-a rezumat doar la asta. Votul lui a fost unul dintre cele decisive pentru aprobarea proiectului, a 3-a oara.

Adrian Orza l-a ajutat pe Nicolae Robu sa prelungeasca termenul pana la care se va rezolva situatia unuia dintre terenurile scumpe date la schimb de primar pentru Acvariul din centrul Timisoarei

Discutam despre un proiect de hotarare incadrat la capitolul Patrimoniu, care avea nevoie de 18 voturi ca sa fie aprobat. Acesta se referea la modificarea termenului prevazut intr-o hotarare mai veche, privind schimbul de terenuri intre Primaria Timisoara si proprietarii acvariului care a fost in Piata Operei.

Municipalitatea asteapta asadar dupa o hotarare de guvern pentru unul din cele 3 terenuri ce le primesc proprietarii Acvariului, pentru ca schimbul sa fie facut complet. Protocolul initial era valabil insa doar 90 de zile. Cum Guvernul USL al primarului Robu n-a catadicsit sa rezolve problema inca, speriat, Executivul Primariei Timisoara s-a gandit sa ii acorde un timp mai lung si sa modifice hotararea ca sa prelungeasca termenul la 360 de zile „pentru insusirea protocolului privind schimbul de imobile intre Municipiul Timisoara, pe de o parte si SC Art SRL si SC Al Fer Crom Design SRL pe de alta parte si aprobarea schimbului intre Municipiul Timisoara, pe de o parte si SC Art SRL si SC Al Fer Crom Design SRL pe de alta parte, precum si pentru eliberarea spatiului subteran afectat de constructia de sticla cunoscuta sub denumirea de Acvariu”. Asadar, termenul a fost marit de la 3 luni la aproape un an, pentru ca in caz contrar schimbul devenea nul, iar Acvariul din centrul Timisoarei ar fi putut reaparea in Piata Operei.

Votati pana iese cum am …stabilit! Si au votat!

Cu greu s-a intamplat asta. Dupa ce votasera cateva proiecte de patrimoniu, punctul 9 (n.r. cu cat era notat acesta pe lista materialelor suplimentare ordinii de zi) a picat cu un vot diferenta. A primit doar 17 voturi „pentru„. Opozitia a votat impotriva. Foc si para, primarul Nicolae Robu a invocat motive de neatentie, asa ca i-a rugat pe alesi sa voteze din nou.

„Va rog sa repuneti la vot, este un proiect de patrimoniu, este din aceeasi lista cu cele pe care le-ati votat deja. (…) Este o inconsecventa”, a atras atentia Robu.

Consilierul Adrian Orza, presedinte de sedinta, aflat pentru prima data la prezidiu dupa un an de cand a parasit fotoliul de viceprimar, a atras atentia ca regulamentul Consiliului Local nu permite reluarea unor proiecte la vot in atare conditii, regulament votat de altfel de cei care se afla acum la Putere in CLT, la acea vreme fiind in opozitie.

A intervenit imediat secretarul Ioan Cojocari, care a invocat motive tehnice. Radu Toanca, consilier USL, a spus repede ca isi asuma o a doua tura de votare, iar Orza l-a crezut imediat. „Daca va asumati, supunem la vot. Am sa propun scoaterea acestei chestiuni din regulamentul consiliului local, pentru ca vad ca nu respectam”, a explicat Orza.

Culmea, proiectul a picat si a doua oara, tot cu 17 voturi „pentru„, dar cu 4 „impotriva” si 2 „abtineri„. Consilierul local PDL Maria Saracan a atras atentia ca este consecventa si ca si-a mentinut votul, ca nicidecum nu e vorba de o problema tehnica. Robu a rabufnit imediat: „si eu m-am convins cu aceasta ocazie de cuvantul pe care unii il au”. Saracan l-a completat: „va rog sa nu generalizati domnule primar, eu am vorbit in numele meu”.

Toanca a intervenit si el, in apararea colegilor, incercand sa evite o noua incercare. „Clar ca nu s-a dorit sa treaca, nu e nicio problema, nu-l mai votam, il repunem data viitoare in sedinta de peste doua saptamani”, a fost opinia lui Radu Toanca.

„E clar ca nu s-a dorit, oameni buni, pierdem 2 saptamani pana cand trimitem documentele la Guvern, proiectul e solubil. Chiar vrem asta pentru ca domnul Bogdan (n.r. consilierul local Ciprian Bogdan – USL) nu este aici? E un derivat dintr-un pachet care a fost votat, nu aratati cu degetul! Haideti, daca am votat punctul 6, sa votam si pentru acesta. (…) Este absurd”, a insistat primarul Robu, indemnandu-i inca o data pe consilieri sa voteze asa cum isi doreste.

Ovidiu Ciuhandu, alt reprezentant al…Opozitiei,  a intervenit si el si a atras atentia ca a votat „pentru„, moment in care viceprimarul Traian Stoia i-a facut un semn discret cu mana, felicitandu-l pentru alegere.

Presedintele de sedinta s-a conformat, desi Adrian Orza face parte din Opozitie. „Repunem la vot hotararea”, a spus Orza, dupa care toti consilierii au votat… la fel. Unul dintre voturile decisive a fost chiar al consilierului Adrian Orza. Proiectul a trecut, din a treia incercare, cu 18 voturi „pentru„, 3 „impotriva” si o abtinere. Doar 22 de consilieri au mai marcat prezenta.

„Am evitat o situatie ridicola pe care nimeni nu ar fi putut sa o inteleaga. Daca nu se vota nici azi, avea o logica”, a concluzionat, vadit fericit, primarul Robu.

Erorile, la ordinea zilei in plenul Consiliului Local Timisoara!

Un alt caz comic petrecut in sedinta de marti a avut ca tema denumirea Liceului Auto. In urma cu cateva sedinte, cand au aprobat organizarea unitatilor de invatamant pentru anul scolar 2012 – 2013, alesii au schimbat denumirea Liceului Auto. Asa se face ca din Liceul Tehnologic Transporturi Auto Timisoara, institutia s-a numit, pentru o perioada, Liceul Tehnologic Industrial de Transporturi Auto. Spunem pentru o perioada, deoarece „eroarea materiala”, adica  particula „de”, invocata de edilul Robu a fost corectata in sedinta de marti. Nu este insa prima data cand acesta aminteste de erori in documente, incercand sa scuze neatentia functionarilor din Primarie.

Alesii au fost nevoiti sa voteze schimbarea numelui liceului. „Cand am aprobat organizarea si functionarii unitatilor de invatamant s-a strecurat o eroare materiala. E vorba despre prepozitia <<de>> in numele Liceului Auto”, a explicat Robu, cerand sa se consemneze si in stenograme ca este vorba despre o eroare si atragand atentia ca nu este nevoie de o noua hotarare, pentru ca in Parlamentul Romaniei, erorile erau consemnate pur si simplu in sedinta.

Secretarul Ioan Cojocari a intervenit insa imediat: „nu exista eroare materiala”. „In parlament astfel de erori materiale se consemnau in sedinte, ca sunt erori materiale, si apareau si in stenograme. Noi atata facem, eliminam prepozitia <<de>>”, a insistat Robu.

Cojocari i-a explicat insa ca este nevoie de o noua hotarare pentru ca totul sa fie legal, asa ca alesii s-au conformat si au trecut la vot. Nu fara concluzia secretarului insa: „noi suntem mai mici, nu ca in Parlament, suntem la clasele primare”.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Asta este democratia lui ROBU